香港龜友論壇

查看: 3115|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

巴西B 好驚人 依家完全唔食野⋯⋯

樓主
我隻巴西B 約半歲大,以前好大食,一路都好地地自從一個月前,佢忽然間慢慢變成細食左,一見到人就好驚,個頭縮埋
病既初時俾野食佢,佢都食少少
依家係完全唔食野⋯⋯

上個星期帶左佢去睇獸醫,佢話隻龜無事,眼有神,應該只係壓力過大,叫我分開佢同另一隻龜
但我分開左2隻龜成個星期了,又買左新鮮魚俾佢食,幫佢照燈,佢情況好似仲繼續差落去⋯⋯

平時見唔到人,我見佢係個缸度係咁郁,見到出面既環境就想走
但一見到我就嚇到縮哂頭:(

連獸醫都睇埋了,我依家只係跟獸醫講隔日同佢浸repto-boost
但呢啲營養水頂唔到幾耐,如果佢再唔食野,我怕佢支持唔住

Photo on 8-9-14 at 1.17 am.jpg (142.95 KB, 下載次數: 46)

Photo on 8-9-14 at 1.17 am.jpg

Photo on 8-9-14 at 1.18 am #2.jpg (132.9 KB, 下載次數: 49)

Photo on 8-9-14 at 1.18 am #2.jpg
回復

沙發
試下放佢去D陰暗位又靜既 每日行去試下放完糧就有 無事都唔好打擾佢 放完糧1個鐘到就幫佢換水 順便睇下佢有無食左D糧 唔換D水溝左糧會好濁 比佢靜養下 睇下有無改善
回復

板凳
回復 vvbb708 的帖子

咁仲照唔照燈好?我放完糧隔好多個鐘返去睇,佢都係冇食到:(
我已經試過紅蟲/龜糧/蝦乾/新鮮魚
新鮮魚上個星期好似食左2-3條,其他完全冇食過
回復

地板
我同你都有相同的情況
我隻蛋龜都係好怕人,唔肯開口
dr yu話,都係幫佢浸下粉、插口餵食餵到佢開口食野為止
回復

回復 adaswc 的帖子

係咪比同缸另一隻龜龜"蝦",所以大壓力喔?
有冇試下用活弭引下佢開口食野~?
既然龜龜怕人,暫時唔好騷擾佢咯。
唔好用透明膠箱,搵個睇唔到外面既盤/箱,比佢靜靜地適應下環境。
如果冇病冇痛,適應到環境唔再怕,我諗好快會食返野架喇^-^
希望龜龜快D開食啦~~!
回復

回復 N1202118112 的帖子

我最like 可樂
回復

東方不敗 發表於 2014-9-8 12:07

我最like 可樂

可樂就係icon個隻龜
回復

係乜野龜
回復

東方不敗 發表於 2014-9-8 12:55

係乜野龜

巴西
回復

d龜大左同細隻唔同哂樣咁
回復

東方不敗 發表於 2014-9-8 12:59

d龜大左同細隻唔同哂樣咁

會走樣
回復

我覺得我隻都好似變左少少色,冇左初時咁綠
見過較大隻的樣子,背變左啡色多d
回復

好消息:昨夜中秋,就轉程買定啲活蝦,我數過有20條,今日返黎睇得返14條,應該係佢食左;)
(FILTER應該吸唔走啲蝦吧:P)
佢明顯係好驚人,未行去埋去佢就即係跳落水,背住我博命游
我會繼續落營養水丫,但佢依家咁細隻(得45g),我唔識點同佢插喉餵食:(

佢好唔鐘意擦背,我為左令佢唔好咁驚擦背,就每次擦完之後都餵蝦
唔知係咪因為咁佢連食物都驚埋:(
回復

你依家啲龜龜幾大隻?有幾多隻唔食野?唔食野幾耐呀?你有同佢force feed?

我果隻由上2個月開始細食左,到依家食得越黎越少
回復

回復 龜龜ying 的帖子

我用左活蝦,佢應該有趁我地出哂街果陣食左幾隻XD

都唔知點解忽然間咁驚人:(佢之前一見到人就係咁爬,好似鬥快搶野食咁架
之前獸醫都話佢係驚左同伴先係咁,但我分開左佢地成個星期,佢都係咁,所以我覺得佢似係驚人多啲@@
回復

adaswc 發表於 2014-9-9 23:15

你依家啲龜龜幾大隻?有幾多隻唔食野?唔食野幾耐呀?你有同佢force feed?

我隻係亞成蛋龜黎
應該都有半個月冇食野了
依家都仲KEEP住FORCE FEED
希望佢快D開口了
回復

如果force feed 有機會令佢更加怕人

佢肯食活蝦就繼續吧
回復

但係佢突個龜頭比你影,,,應該唔太有問題
餵D識郁既蝦毛或者魚毛試下
回復