香港龜友論壇

查看: 2374|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

龜甲生白色野

樓主

兩隻龜先後生白色野,
巴西龜嚴重D, 試過茶去角質藥膏,但無效,同埋唔似角質化,D白色野整唔甩

花龜就有好多白色圈

加外 巴西龜同花龜 頸+腳 都成日甩皮, 會唔會關哂得燈多事?
佢兩隻成日上水,另外一隻細黑蛋 無事,
另外一隻細黑蛋 無甩皮, 比較少上水

同缸有隻大黑蛋 有角質化, 已茶膏+日頭唔濕水,夜晚先入返缸,已有好轉

唔知有冇師兄可以幫下我? 感謝萬分
PS:新缸, 水已經慢慢轉清,有KEEP住每2,3日換 1/3過夜水, 用CF-600

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Nicole1010 + 1 加油

查看全部評分

回復

沙發
回復

板凳
回復 Nicole1010 的帖子

多謝師兄回應,
有用呢隻去角質膏,  但見巴西龜用左無反別, 唔似大黑蛋咁, 用左好大分別
所以懷疑佢唔係角質化
角質化會唔會傳染
回復

地板
chrisdog 發表於 2014-9-4 19:40

多謝師兄回應,

巴西有冇相(多D)
回復

第一頁加返張相,  有3個紅圈 圈住 係甲之間既白色圈..
而各塊甲都有白色野
回復

試下加少少salt  加至幾日  每日換水每日加   應該係d水質問題,    d龜係5係新買???  係的就本身隻龜有問題
回復

試下加 D salt落去,睇下得唔得。記得唔好太多,加幾日。
回復

好的, 而家加左試下先
回復

隻巴西同花龜都似真菌感染喎!
我上次喺巴西龜身上用真菌淨方法:
用紙巾印乾隻龜。
用綿花棒將藥搽喺角質化位置,千奇唔好比隻龜咬到支綿花棒,因隻藥唔可吞落肚。
放佢喺一個乾嘅細膠魚缸乾養,個缸最好放喺個好暗嘅位,否則隻龜會狂爬。
大約廿三小時後,用紙巾將龜身上及膠缸上嘅藥抹走,然後用bb沖涼液或bb洗頭水搽匀隻龜,除咗個頭,之後用細水沖身,唔好沖個頭,因濁親可大可小。隻藥好油,一定要先用紙巾抹,否則勁難洗走d藥。
個缸就用洗潔精洗。
隻龜浸水餵食。
等排便後,用細水沖身。
重複以上步驟。
要連續七天用藥。
治療期間唔好曬太陽。
回復

請問你點用真菌淨?
回復

Mike記 發表於 2014-9-5 15:11
隻巴西同花龜都似真菌感染喎!
我上次喺巴西龜身上用真菌淨方法:
用紙巾印乾隻龜。

大致上同你差唔多
只有下面個句唔同
治療期間唔好曬太陽。<< 點解既?
回復

一來唔知隻藥喺陽光底下會唔會產生化學作用。
二來搽咗藥要乾養,乾曬隻龜極易出事。如果洗乾淨隻龜先去浸水曬,又可能令個治療前功盡廢,因浸水曬,d龜通常會喺水痾屎痾尿,咁樣就有齊真菌鍾意嘅元素:水份、養份(屎尿)、溫暖、氧氣。雖則陽光可殺死真菌,但曬龜未必殺得晒,如果殺得晒就唔洗用藥啦!我估計真菌淨殺真菌其中一個原理係唔比d真菌接觸空氣。我覺得用藥就唔好比機會d真菌休息或回氣,否則唔止醫唔好,仲整到d真菌越嚟越惡。
回復