香港龜友論壇

查看: 2097|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

請教養成體盾的居所問題

樓主
本身好鍾意盾,不過諗唔掂如果養到成米長,又無天台/花園的話,可以點處理呢?
就當有個20-30呎的小露台也只可放養至50cm吧?
如果像家犬一樣給他在客廳住/走動的話....
聽說成體吃得多,便便也不小,隨地痾的話,不臭到受不了嗎?
謝謝
回復

沙發
你知唔知養到50cm要幾年?又知唔知養到1米長要幾年?我未夠30歲,隻盾8cm,自問無機會見到佢生到1米。。。
所以,想養就養,要怕就怕養得唔好。如果地方問題,依家無地方唔等於以後無。同樣,依家有亦唔等於以後會有。幾十年之後嘅嘢邊個預計到?
回復

板凳

謝謝回覆,我不是想叫人不要養龜,不是想影響你們的生意呀..對不起..
我只是想找到方法..如果我有幸養到1米..有幸有兒女..
也不希望他們接手後會因為地方問題而棄養..

剛剛有龜友提供方法,只要由細就養成浸水排便的話..
隨地痾的影響就能夠減小

謝謝
回復

地板
pkgod 發表於 2014-8-5 09:28
謝謝回覆,我不是想叫人不要養龜,不是想影響你們的生意呀..對不起..
我只是想找到方法..如果我有幸養到1米.. ...

浸水排便其實好難養成
我赫曼B入了半年,他自己現在一定會在水盆排便,我都準備2個水盆
另一隻養了2~3年盾 天天浸水他都不排便排酸,但一放在箱就立即排便排酸,所以我晚晚都要洗
回復

回復 kwong_1980 的帖子

哈哈, 好似我隻巴西龜, 換完水先痾..
回復

This is my place to keep sulcata
The bigger one is 65cm

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
808204 + 3 精美相片

查看全部評分

回復

每朝定是浸水,咪一樣睇少眼就痾了, 換完又一陣再痾。。。

呢個5煩,煩在放養地方, 而家我小盾仲細, 5﹣6年後。3架大玩具坦克車咁,5 知放係邊!!!
回復

好多大盾牙!!
回復

回復 pkgod 的帖子

唔好誤會,我唔係話你叫人唔好養龜。我只係想講,養唔緊要,最緊要有心。就算有地方,不過經常疏忽照顧D龜,幾大地方都無用。你亦太過緊張以後,依家屋企有養,但暫時未有容納到1米盾臂的請舉手。。。太多。不如問,依家邊個已經有咁大地方請舉手。。。相信連0.1%都無。所以,如果要考慮將來有無地方先唸養唔養,真係好多餘。
回復

我隻盾都養左大約5年幾,都成30cm,最煩就柯便便.....,又多,所以我教左每朝早定時放在廁所內,花晒缸內去便便,,放便清洗.
回復

浸水屙便便就不一定成功,但可以令佢習慣謀段時間屙便便就比較易。
回復

我d龜隔日浸水  90%會浸水(20-40mins)果時排便.,...時間一到唔浸水佢地就會賴係個龜箱入邊
回復