香港龜友論壇

查看: 2432|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

紅腿活動力下降, 無食慾....

樓主
家中兩隻紅腿, 一大一細, 之前因大的咬細的, 現已經分開左佢哋!!!細的兩星期前去左余醫生到杜蟲, 之後都正常, 係重有肚疴!!  已經買左命脈俾佢食!!!
今日餵佢食嘢, 係一粒m糧+命脈, 佢只食左兩啖就停口, 加上活動力下降!!!
本人十分擔心, 想請教有咩可以幫到佢!!!

回復

沙發
retroboost???
回復

板凳

本身隔日浸reptoboost啦! 唻緊諗住日日浸啦!除左浸reptoboost, 重有咩可以做呢?
回復

地板
點解會咁既?平時既佢胃口好冇嫁?而家啲屎有冇靚返啲?SETTING KEEP得好?餵食方面唔好浸太淋咁會傷腸胃,佢精神好冇?好都唔洗咁擔心既~冇精神就好危
回復

之前爆蟲黎?
同埋細果隻幾多CM
回復

回復 HUGO16 的帖子

之前餵口無問題, 每日餵m糧, 每次都食到大半粒。
便便都重係爛, 帶黃色, 好似啲m糧咁!!!
setting方面, 因用溫控, 日間27-30度, 晚間24-27度, 有噴霧器, 有放水碟, 底材用白柏木樹皮。
精神方面, 捉佢起手, 要2分鐘先開眼,  掂佢手腳, 會郁, 但唔會縮。
現在都想知道, 點解會咁???
回復

回復 littlefaiyan 的帖子

可能杜左蟲身體會比較虛弱
回復

回復 chuntemp 的帖子

係呀, 兩個星期前爆蟲, 去左土瓜灣診所杜蟲, 杜左兩次!!!
當時余醫生話, 佢有肚瀉, 開左啲益生菌俾我, 放入糧俾佢食, 但都無好轉!!!
現在腹甲5cm.  體重40g.
回復

咁真係好虛弱下,你返去試下同佢浸寶礦力!熱點升高32左右(濕度都要keep好
但好奇怪,e生開左隻益生菌畀你!正常應該唔會好似而家咁差喎..
回復

講真佢而家真係好危在旦夕..
你最好呢就返返去了解下
自己搞就真係幾牙煙
回復

浸完嘅糧有冇索乾返呢? 我之前隻紅腿爛便, 之後索乾D糧及菜, 同盡量唔俾高水份佢食, D便便就靚返哂。可以試吓搵d桑葉引佢開口, 或者趁菜檔有番薯葉, 買嚟餵佢都可以, 我2隻紅腿都好鍾意食。
回復

今日返唻, 浸完水+retopboost, 餵糧!!!
都係唔食!!!
跟住, 去拎啲油麥菜試吓, 跟住就大口大口咁食!!!
見咁既情況, 開ccf草粉, 一見佢開口, 用針筒射入佢口!!! 成功左!!!
總算開口食嘢!!! 聽日再用唻個方法, 養番好佢身子先!!!
希望會逐步好轉啦!
回復

龜龜開口食嘢真係好
回復

回復

會食野就得啦,,,最怕佢唔食姐
加油加油
回復

祝願龜龜康復
回復

回復