香港龜友論壇

查看: 1566|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

新巴西咬舊巴西 點先可以一齊養

樓主
其實因為我成日都唔係屋企
怕隻龜太悶 所以今日我買多隻差唔多大小GE龜陪佢

我事先都估計過個箱夠大
而隻舊龜本身又好溫馴
又有適當設備
佢地應該唔會有太大問題
我買個時都買一隻比較怕人GE 希望比較溫馴

點知我買到番黎大放入大箱 佢就狂游
我本身都好開心 佢禁快就唔怕人 仲食野

點知佢開始亂咬野
撞到隻舊龜仲咬佢個殼同隻手

好彩舊龜無傷 仲無咩異樣

我嬲到即放佢入個細箱到
佢家陣游都唔游 好似好嬲 野又唔食

其實係咪我做錯左D咩步驟 隻新龜先會咬舊龜
係咪就算係巴西都唔可以一齊養

回復

沙發
巴西不嬲都好,先分開,之後2隻一齊放出黎矖太陽,一段時間(最少五日)之後再試下一齊飬。
回復

板凳
新番來要隔離兩個星期咖,費事有病惹到只健康既,宜家咪好蘿,獨立觀察。
巴西好識扮野咖,我買過只半成體,開頭好似好怕人好怕羞,熟左之後,就變得好兇下
回復

地板
tiffany_john 發表於 2014-7-24 23:20
新番來要隔離兩個星期咖,費事有病惹到只健康既,宜家咪好蘿,獨立觀察。
巴西好識扮野咖,我買過只半成體 ...

扮唒野
回復

佢又開始扮 完全唔游 好似好怕羞禁

但係我決定比佢自己住一排先

回復

我覺得係隻新龜係間鋪度無比野佢食 餓到痴左線 市面上好多無良店主 諗住餓佢一段時間 新主人購入後 一放食物佢就食睇落生猛D..
回復

爬蟲奴隸:) 發表於 2014-7-25 01:56
我覺得係隻新龜係間鋪度無比野佢食 餓到痴左線 市面上好多無良店主 諗住餓佢一段時間 新主人購入後 一放 ...

佢會食同類架?
回復

回復

回復 科拿仔 的帖子

正常唔會既  餓到就死就好難講
回復

爬蟲奴隸:) 發表於 2014-7-25 11:01
回復 科拿仔 的帖子

正常唔會既  餓到就死就好難講

咁點解樓主隻新龜會攻擊同類既?
回復

可能無安全感 想保護自己  又可能真係太餓
回復

我個2 隻一起買, 養了差不多2 年, 現在其中一隻勁吠另一隻隻腳,都唔明...
回復

老實講買佢番黎真係好想佢地可以和諧相處

真算佢地日間 相安無事

但係我好怕到我訓左 隻新龜會咬隻舊龜

回復

樓主不妨試試  訓練新巴食野 每次你拎樽裝(袋裝) 引新巴注意先喂 喂時候用手或者牙籤喂新巴 等佢意識到食物唔係水度搵
回復

SOLA71478 發表於 2014-7-26 00:45
樓主不妨試試  訓練新巴食野 每次你拎樽裝(袋裝) 引新巴注意先喂 喂時候用手或者牙籤喂新巴 等佢意識到食 ...

隻新哩幾日都好安靜 野又唔係點食 我試過手餵但係唔理我
回復

SOLA71478 發表於 2014-7-26 00:45
樓主不妨試試  訓練新巴食野 每次你拎樽裝(袋裝) 引新巴注意先喂 喂時候用手或者牙籤喂新巴 等佢意識到食 ...

的確舊個隻見到一攞起個糧合就會狂游
回復

我其中一隻都會無預計地去咬另外2隻, 話左佢好多次, 睇住佢就唔咬, 唔睇住就唔知佢會唔會. 好識扮野...
回復

yk307hkhk 發表於 2014-7-28 15:29
我其中一隻都會無預計地去咬另外2隻, 話左佢好多次, 睇住佢就唔咬, 唔睇住就唔知佢會唔會. 好識扮野... ...

下?你望住就會比面你唔開片?
回復

其實係咪2隻龜個size爭好遠就唔會開拖?因我home有2隻巴西,其中一隻個size係另一隻既4倍,但就相安無事。
回復