香港龜友論壇

查看: 2775|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

守宮專家幫幫手

樓主
我家守宮呢2日成日係洞 (平時會出黎行黎行去) 好似無咩精神 柯屎唔成型好似好濕好爛咁  又唔食野 係消化出現問題定係腸胃炎? 我用陸龜鈣粉同營養粉 會唔會有關係? 我餵開麥皮蟲同蟋 食量過大會唔會咁?  有暖墊 有保濕洞 底材廚紙 水兜 食兜   我要點做? 求教
回復

沙發
買BAC比佢試試
回復

板凳
陸龜嘅營養粉唔啱gecko架!一隻食昆蟲,一隻食植物,營養需求都唔同。食得太多嘢肯定唔好,提議暫時停餵麥皮蟲,因難消化,超麥好難消化,小麥就少少難消化,有超高手話如keep喺32度,餵小麥ok,不過gecko病就唔好啦!
回復

地板
加d reptoboost喺水到唔知得唔得?如果加,最好一日換幾次水,因加咗細菌會易滋生d。
回復

Mike記 發表於 2014-7-22 22:37
陸龜嘅營養粉唔啱gecko架!一隻食昆蟲,一隻食植物,營養需求都唔同。食得太多嘢肯定唔好,提議暫時停餵麥 ...

Mike記大大
我隻豹紋好奇怪,唔知點解呢幾日佢見有野係佢前面行,佢就會衝出黎(我屋企人行過都會),我以為佢肚餓啦,比條麥蟲佢,但佢衝到麥蟲前索兩索又走有冇遇過呢個問題?
回復

tungdont 發表於 2014-7-22 23:41
Mike記大大
我隻豹紋好奇怪,唔知點解呢幾日佢見有野係佢前面行,佢就會衝出黎(我屋企人行過都會),我以為佢 ...

唔好叫大大啦!我又唔係咩高手。
冇遇過,相反就試過幾次,無啦啦忽然超驚人,用光速鼠入山洞。會唔會想食其他昆蟲或發情呀?
回復

Mike記 發表於 2014-7-23 00:00
唔好叫大大啦!我又唔係咩高手。
冇遇過,相反就試過幾次,無啦啦忽然超驚人,用光速鼠入山洞。會唔會想 ...

師兄
原來佢真係想食其他野
今日買蟀,食左幾隻,佢淨係見到蟀先會搖尾
回復