香港龜友論壇

查看: 3831|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

Bac 用量……

樓主
我爬左好多文, 有關於bac的用法及用量, 想了解, 如果日日用bac於水碟, 係咪過量呢?會否令龜產生肚瀉問題???

回復

沙發
bac好似唔洗日日落。
回復

板凳

腸道益生菌即係人ge 益力多咁理解。。。龜仔便便5靚, 水水地用多幾天, 正常用5用都得。保健野。
我直接灑dd落食物上。
不過發現餵高纖食材更有效果。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Nicole1010 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

地板
其實因為我有隻紅腿, 哩一個星期都呵爛便, 重要係好似啲m糧未消化咁!!! 以我就日日都用緊ba。 我怕係因為bac攪到佢吸收唔到啲m糧既營養!!!
之前已去睇醫生, 怕佢有蟲, 已經做左一次除蟲, 下星期一會再去杜第二次蟲!!!

回復

BieChung 發表於 2014-7-11 23:48
回復 waiman 的帖子

想請教,  食玩痾瞓都OK, 都是否d 龜一年度要杜下蟲蟲? 定係痾爛屎或見到poo poo 有 ...

我見到所有國外爬家都話, 龜冇異常就唔好杜蟲, 除非室外放養, 室外放養可每年杜一次寄生蟲.
回復

littlefaiyan 發表於 2014-7-11 04:56
我爬左好多文, 有關於bac的用法及用量, 想了解, 如果日日用bac於水碟, 係咪過量呢?會否令龜產生肚瀉問 ...

唔會過量, 食幾多都唔會產生肚瀉.

益生菌有能扎根和不能扎根這兩類, 和兩種功效, BAC是能扎根的益生菌.

陸龜是依靠益生菌分解食物的, 益生菌的功效之一, 是用以生化作用來分解食物, 令腸道表面能更加有效的, 充份吸收食物中的營養.
另一重要功效, 就是陸龜腸道內本身是佈滿了各種益菌及惡性的細菌(包括傳染病菌), 這兩類一正一邪的細菌是共生的, 雙方都同時努力的在陸龜腸道的肉壁中扎根為家及繁殖, 這正邪的兩類細菌群, 在陸龜的一生之中, 都是以此消彼長的拉鋸戰形式而生存, 而在正常的情況之下, 益生菌的數量, 是絕大比例的多於惡性菌, 陸龜因此得以保持健康, 但當此平衡被突破, 惡菌大量生長令到佔據比例超過益菌之時, 陸龜就開始呈現出各種不同的病變而生病了.

BAC放於水中會浪費, 灑dd落食物道喂比較好, 平時每週一次落2-5粒火柴頭咁多就夠.
回復

littlefaiyan 發表於 2014-7-11 09:20
其實因為我有隻紅腿, 哩一個星期都呵爛便, 重要係好似啲m糧未消化咁!!! 以我就日日都用緊ba。 我怕係因為 ...

杜蟲時益生菌全部死亡, 杜蟲後要加重bac落D食物道.
回復

多謝大家的資料!!! 我今日就加啲落糧到俾佢哋食!!!
唔該晒!!!
回復

想請教,  食玩痾瞓都OK, 都是否d 龜一年度要杜下蟲蟲? 定係痾爛屎或見到poo poo 有異先去杜呢?
回復

THX!

回復

THX!  ..........     

回復