香港龜友論壇

查看: 1885|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

粗纖維糧食問題

樓主
大家好…我隻豹龜有12cm...覺得佢個背頂有d起釘…應該係營養過多嗎?
原本餵食M糧每日三粒,而家改食Zoo Med 草糧每日2粒,M糧就一星期一次…但近日睇到post話Zoo Med草糧都係好有營養
想問大家:
1)我係咪應該餵牧草溝糧比佢食?多d粗纖維+少量糧,係咪可減低因營養過多而起釘既機會?
2)有冇草糧係比較低營養呢?
回復

沙發
應該要餵牧草溝糧比佢食,有好人都係咁。
回復

板凳
糧其實一星期一次都可以,主食可以食草或者其他低草酸,高纖維,蛋白質比較低的食物。
回復

地板

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 0463&extra=page%3D1
講盾的
回復

牧草里的纖維質可以促進陸龜的腸胃蠕動和健全消化功能,如果你買不到新鮮的牧草,你可以買干牧草,同龜龜喜歡的食物撈埋一齊。
回復

轉貼:60%碎牧草,30%(綠色蔬菜,即以小水份,CAL.鏻比高『2:1或以上』的為主),10%(陸龜糧/蒲公英粉)
2-3星期補充一次鈣粉,維他命粉&腸胃粉(e.g.NutriBAC)
(幼體可日日餵,但分量唔好太多;10cm以上的最好2日/以上先餵一次)
另外,每個月可加一次車前草落其中一餐之中,可幫助排便同排酸~
仲有,每4-5星期可以加一次南瓜碎粒,因為内含有果膠O既成分,果膠有很好的吸附性,可以消除體内细菌毒素&其他有害物質,更可以起到解毒作用,例如腸道有虫O既龜可連籽一起食用排虫,南瓜所含果膠仲可以有效咁保護膠胃膠道黏膜,免受粗糙食品刺激,絕對適合1D腸胃唔好O既龜去食用。南瓜所含成分可以促進膽汁分泌,加强腸胃蠕動,幫助食物消化,對消化不良O既龜都有一定O既好處嫁~
如果keep住呢個餐單既成分黎餵(但分量必定要適中,不可太多),你既龜龜係正常情況下都可以健康成長同埋有一個小隆/唔隆既完美身形。
回復

Nicole1010 發表於 2014-7-4 13:57
轉貼:60%碎牧草,30%(綠色蔬菜,即以小水份,CAL.鏻比高『2:1或以上』的為主),10%(陸龜糧/蒲公英粉)
2-3星期補 ...

請問師兄南瓜是否要連皮及蒸熟。
回復

cmt3602tt 發表於 2014-7-4 14:32
請問師兄南瓜是否要連皮及蒸熟。

生,熟都可以

回復

回復 cmt3602tt 的帖子

南瓜會吾會水份高呀
回復

回復 Nicole1010 的帖子

c兄咁6cm盾
食新鮮牧草定草粒

回復

回復 roy20090308 的帖子

一年2-4次都OK
回復

fung828 發表於 2014-7-4 17:31

c兄咁6cm盾

2樣都得,餵牧草要磨粉
龜B 消化不了.
回復

c兄唔好意思
我仲想問草粒可以做主糧嗎
我以家日日都比桑葉佢食
回復

fung828 發表於 2014-7-4 19:28

c兄唔好意思

我想不可以。我的龜的餐單:一星期1-2次m糧,平日給各色各樣的菜草。
回復