香港龜友論壇

查看: 4320|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

側頸, 蛇頸 和 刀背蛋 是否全水棲龜

樓主

先前參考過網上的一些資料, 側頸和蛇頸是全水棲我也略有所聞...雖然說刀背蛋是全水棲聽起來好像有少少老屈的感覺...但網上資料指出刀背蛋是長期生活在深水中而不上岸...雖然如此, 但我始終不放心把他們當養魚咁養..唔希望出左事先黎後悔...
但老實說, 龜魚混養是我一直以來的痴想, 因我養開巴西龜...所以我已經知道是不可能的事...
但剛剛經過金魚街, 奇珍屋門前的魚缸簡直完美...是我夢想中的魚缸...都底點樣做到...飛河唔計, 側頸, 蛇頸和刀背蛋(龜苗Size大少少), 用養魚水位養, 沒浮台, 但看見他們的泳術十分了得, 而且仲要混魚養, 最神奇係大家竟然和平共處...龜沒咬龜, 魚無啄龜, 龜亦無咬魚...
是否龜種的問題?巴西龜天生惡霸, 成日撩交打...混魚養就一定死緊...但是否因為忍者, 蛇頸, 刀蛋之類比較溫馴, 所以混魚養也無問題? 而且真的可以養魚水位養而無浮台? 唔知係咪心理作用, 始終驚驚地, 但奇珍屋一直都係咁養, 又真係得喎...而且水比較多, 水質亦比較容易控制...
大家點睇?

回復

沙發
我都係混養,D魚就係用種餵既果d魚,食淨果d就生存到好耐,哈哈
回復

板凳
回復

地板
蛋龜類全部都會上岸,上岸可以減低長期喺水引致腐皮機會
回復

朋友,繼續加油!
回復

fishing_man9 發表於 2014-6-27 18:55
我都係混養,D魚就係用種餵既果d魚,食淨果d就生存到好耐,哈哈

山坑魚在我的缸中不可能生存超過一天...
我的巴西好惡, 追到天腳底都會刮佢地出黎...
回復

[foon] 發表於 2014-6-27 20:18
蛋龜類全部都會上岸,上岸可以減低長期喺水引致腐皮機會

這就是我擔心的地方...大部份人都會認為蛋龜是兩棲, 就算網上的資料也無指出蛋龜是全水棲...
而我亦唔覺蛋龜遊水特別叻...反而巴西遊得仲叻過佢...但網上的資料同時又指出蛋龜原來的棲息地就是深水的湖...而因蛋龜生性膽小, 極少上岸, 所以蛋龜一向都被形容為為深水龜...而且奇珍屋正正就是一個活生生的例子...龜龜健康就是硬道理...
這就是矛盾的地方...
回復

gfyzc 發表於 2014-6-28 13:02
朋友,繼續加油!

嘻嘻, 謝謝
回復

arthur 發表於 2014-6-27 19:43
我都係混養,http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=75766

Ching隻巴西好有霸氣
回復

回復 toytoy3993 的帖子

果2隻都唔係巴西
回復

我隻側頸會上岸同落水時間各佔大約一半架啵,應該吾係全水~
回復

arthur 發表於 2014-6-28 17:02
回復 toytoy3993 的帖子

果2隻都唔係巴西

係喎, 睇錯左
回復

Lung009 發表於 2014-6-28 17:04
我隻側頸會上岸同落水時間各佔大約一半架啵,應該吾係全水~

謝謝Ching的意見
回復

少上岸同唔需要上岸係兩回事
回復

[foon] 發表於 2014-6-28 19:49
少上岸同唔需要上岸係兩回事

對...
但我更想知道的是, 既然資料指出刀背蛋是深水龜, 什少上岸...如果我用養魚水位養而無浮台, 會唔會淹死...(太高水位好難整浮台, 會走佬)
所以在這方面想問問大家意見...
回復

其實唔一定要整好深水,過兩三個背甲高就可以啦,如果深水冇陸地換氣係有機會浸死,特別係苗我之前試過有陸地但太深水都差少少浸死,好彩我發現得早救得返
回復

[foon] 發表於 2014-6-29 02:34
其實唔一定要整好深水,過兩三個背甲高就可以啦,如果深水冇陸地換氣係有機會浸死,特別係苗我之前試過有陸地 ...

謝謝Ching的分享
回復

我個隻就新入手
8cm左右
成日上岸...都唔知點解
回復