香港龜友論壇

查看: 2459|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

盾BB一間

樓主
是否日日落鈣粉?
日日浸水!尿酸是有是冇正常嗎?
回復

沙發
標題:一間
回復

板凳
日日落鈣粉? 你想佢生石呀??  
日日浸水, 就正確~我隻B個時都日日尿的~
回復

地板
一星期落2次左右
回復

謝謝

尿酸是有是冇正常嗎?
回復

我的盾,餵M糧係每次加少少。因為平衡番過高蛋白質ge 成份。。。
盾B的儲水系統未完全發育, 需每天強制浸水:
1)可飲水及
2)培育習慣只在水中大小解( 細個5 train, 大咗隨時隨地痾就煩爆)
但都要在餵養區放水兜,可隨時俾盾B自己飲水。
缺水絕對增加結石風險。。。。。

另:食物不易多水份, 會痾爛屎,5等如飲咗水。。。

盾係要排酸, 5 係因為自己身體會製造出來: 是主人俾咩佢食,若專揀草酸多ge 食材, 排酸就自然多啦!!!

回復

我餵m粴加車錢粉加桑葉
日日有便便!
盾龜回家4日有排酸。排左2日
但然在無排酸
回復

加釫粉在星期3,6。一星期2次
回復

Wingwing6669 發表於 2014-6-20 09:45
是否日日落鈣粉?
日日浸水!尿酸是有是冇正常嗎?

日日落鈣粉, 日日浸水, 和尿酸沒大關係啊.

日日落鈣粉如果龜体D3不足, 會將鈣排出, 如果龜体冇D3, 全部鈣會排出.

日日落鈣粉如果龜体D3不足, 或龜体冇D3, 同時龜飲入或吃入的水份不足, 腎臟所形成的尿量不夠, 無法將可能形成結石的物質稀釋, 造成過飽和狀態, 產生結晶而形成結石.
回復

Wingwing6669 發表於 2014-6-21 01:09
謝謝

尿酸是有是冇正常嗎?

尿酸是有? 是冇? 正常嗎? 是什麼意思? 是在找小蘇排酸週期資料?

其實正常的蘇, 是長期完全不排人眼可見的酸, 或者1-3個月才排一點點酸的.
需要排酸的蘇, 是環境或食物出了問題.

我的蘇和其他龜, 我都從不替他泡澡, 一直是2-3個月, 才排一次一點點的蛋花酸或1/4至1/8指甲大小的膏狀酸.
我的黃金歐洲陸龜就2-6個月才排一次小量酸.

蘇的方面, 如果你去西方的大量各論譠看看而對比一下, 你會發覺一個奇怪的現像, 就是東方的論譠天天談酸, 和找各種各樣的方法, 天天治標不治本的排酸, 西方的論譠卻沒人或極之少的人談酸談排酸的方法, 只談食物為主和環境.

2013-11-07到家, 在UVA燈泡之下:

2013-11-07, 在帶紫色的光的Zilla光管之下:

2014-06-25, 在UVA燈泡之下:

2014-06-25, 在帶紫色的光的Zilla光管之下:

回復

BieChung 發表於 2014-6-24 01:36
盾B的儲水系統未完全發育, 需每天強制浸水

我從不人工給盾B浸水.

重點在於, 強制浸水真的有用嗎? 絕大部份盾, 都是不喝水的, 如盾喝水之時, 基本上是已出了問題而非常口渴. 如果在強制浸水之時, 龜不喝水, 則只有加強因掙扎運動使腸胃活動的作用, 至於補水方面是完全沒用的, 因為哪怕你用一張全濕的紙巾, 放在UVA燈下, 紙巾很快就干了, 何況是不吸水的龜殼? 龜強制浸水時就算將他全身淋濕, 回到UVA燈下, 三五分鐘就全部干了, 所以沒用的.

食物不易多水份, 會痾爛屎,5等如飲咗水。。。

請問因何食物多水份唔等如飲咗水?

我既盾, 半年來我還未見過佢飲水.
我有超過40隻龜, 但從未出現過多水份痾爛屎, 就算水份多到似泡湯, 例如用T-rex或M糧完全濕到滴水來喂, 也不會出現痾爛屎. 主要在於纖維量. (豹龜就可能痾爛屎).

盾係要排酸, 5 係因為自己身體會製造出來: 是主人俾咩佢食,若專揀草酸多ge 食材, 排酸就自然多啦!!!

盾係可以完全不排酸的, 我上文有提到.

酸唔單止係草酸, 仲有蛋白及水份. 糧的草酸含量比菜低好多, 但如果你只比例如M糧, 酸就可以排得比只食菜多. 龜新塵代謝蛋白質之後的含氮廢物就是尿酸.

回復

Wingwing6669 發表於 2014-7-3 10:21
我餵m粴加車錢粉加桑葉
日日有便便!
盾龜回家4日有排酸。排左2日

桑葉是高蛋白高草酸.

日日餵m粴加車錢粉加桑葉 = 易結石易隆背.
回復

日後點樣餵盾B
餐單要改嗎?
謝謝你
回復

餐單改m粴加牧草加車錢粉?可以嗎
桑葉2日一餐?,
回復

..多謝賜教!
回復

回復 waiman 的帖子

多謝多謝
回復

Wingwing6669 發表於 2014-7-3 17:55
日後點樣餵盾B
餐單要改嗎?
謝謝你

桑葉少點喂, 最好加草或草粉, 或車錢粉改成提摩西或百慕達或燕麥草的草粉.

或者請參考一下:

我從開始至今只喜歡蘇卡達
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=97725
回復

謝謝
回復