香港龜友論壇

查看: 2490|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

求救!十萬火急!疑烏龜腳甩骹

樓主

各位好,昨天我放左15歲的紅耳龜BIN BIN係浴室地下行下,但係20分鐘後我聽到"呯"一聲之後見到佢4腳朝天咁訓左係地下,
平時佢反轉自己,但尋日佢自己反5到身,我放好佢之後發覺佢有一隻腳好似整親咁,佢只係用3隻腳仔黎行,傷左果隻就拖住行,其實佢成日都想逃走,試過幾次自己爬5到咁高,攪到自己反艇,但從未試過好似今次咁!我懷疑佢卡左係墻同一個架中間,只用一隻腳支撐身體,但佢係個肥仔,可能個身太重,掙扎其間扭到腳。我有歷起佢檢查,見佢隻腳無哂力,fing 下fing咁,我驚佢係甩左骹OR斷左骨。
我今天已立即去大圍醫院同佢睇Dr. jame,仲照左X ray,但因為無用麻醉所以影得5清楚,Dr. jame話係佢無骨折,但本身有關節炎,佢行5到5關跌到事,係因為以前既主人開始已經養得5好(BIN BIN 係收養既)⋯⋯
但係佢係跌到之前隻腳行得走得,跌完直頭行都行5到,掂佢腳仔都無反應,我好驚BIN BIN 真係甩骹,只係X ray 比較蒙睇5清楚⋯⋯

Dr. jame一向很專業,但今次係咪要睇多位醫生??我應該點做好?
BIN BIN 一向比較好動,依加見佢無哂心機,只可以望住其他龜行來行去,我覺得好內疚. . . . .
佢痛,我都完全幫5到佢⋯⋯
回復

沙發
但係佢係跌到之前隻腳行得走得,跌完直頭行都行走到,掂佢腳仔都無反應
好明顯同跌親有直接關係啦 加上Xray又唔清楚 真系要檢查清楚睇多個醫生搵陣
活潑既龜龜無哂心機可以話系好大件事 處理得唔好甚至會系死亡既征兆 佢地好有可能因為咁而唔肯食野
事不疑遲 佢條命仔就系你手上 希望binbin早日康復
回復

板凳

謝謝呀!!!醫生開左D藥,佢止左痛就活潑反D,胃口正常,仲有用3隻腳行,寮其他龜玩但行兩步就痛。
我想問下除左大圍仲有無醫院幾好既可以介紹?
我聽講土瓜灣有間獸醫睇烏龜既⋯⋯
回復

地板
london_boot 發表於 2014-6-18 00:32
謝謝呀!!!醫生開左D藥,佢止左痛就活潑反D,胃口正常,仲有用3隻腳行,寮其他龜玩但行兩步就痛。
我想 ...

去睇DR YU啦

土瓜灣動物醫院
地址:九龍土瓜灣北帝街139號地舖
電話852) 2711 9909
回復

如過一星期後不見好轉就去土瓜灣動物醫院喇

現在BOOK 定也差不多, 余醫生太旺場, 到時再決定去唔去

回復

。。。5 諗,我會即刻睇急症。
回復

咁Dr. jame其實最終有無講佢係咩事??
回復

twbb 發表於 2014-6-18 16:17
咁Dr. jame其實最終有無講佢係咩事??

上面: Dr. jame話係佢無骨折,但本身有關節炎,佢行5到5關跌到事,係因為以前既主人開始已經養得5好(BIN BIN 係收養既)⋯⋯
回復

黑崎鳴人 發表於 2014-6-18 16:21
上面: Dr. jame話係佢無骨折,但本身有關節炎,佢行5到5關跌到事,係因為以前既主人開始已經養得5好(BIN ...

但係佢係跌到之前隻腳行得走得,跌完直頭行都行5到
回復

謝謝咁好位大神!!已睇左Dr.Yu!!
Dr.Yu 話BIN BIN 係普通扭傷,5洗食藥!只開左鈣粉,一個月左右會好反哂咖啦!!!!
回復