香港龜友論壇

查看: 7836|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

巴西龜 男咬女 交配發情? 分開?不分開?

樓主
現時-   男龜:約15cm  女龜:約18cm男龜養左5年  女龜養左2~3年
女龜入手既時侯 係龜苗黎 已經同男龜一個20吋缸養左2~3年
從未打交 從未互咬 而且係岩岩一齊養果陣會互相手震

但係 係近呢1年 男龜好似發左癲咁不停追住女龜做手震動作 女龜已經無理佢
事情發生係最近半個月(20吋缸):
我平時比較夜訓 去次所果陣經過都會睇下龜  點知係唔同日子到 有2次夜媽媽俾我見到男龜咬住女龜既腳唔放
咬緊既時侯 我驚令佢地更緊張而無強行令男龜放口  而每次咬完都有檢查有無傷 而2次都係無傷
於是 我上網查有無相似情況  有人話係男龜想交配時 會有可能攻擊女龜 通常攻擊四肢
我都實行左一時分開一時唔分開養 一到夜晚就分開地方訓 一日頭就放一齊
係我持續觀察  至少日頭放一齊果陣男龜唔會再咬女龜 但依舊發癲咁追住女龜 不停手震

但係我心入面都係唔放心 已經做好分開養既準備
一放假就買左個40吋缸 其實原意係想佢地一齊住 空間大d 游得開心d
但係依家變左係分開佢地

半分開 半一齊既日子已有1星期多d
換左新缸後 我係用格仔板分開佢地 係我觀察中
當佢地係格仔板對面見到大家既時侯 會不停想向大家游近
搞到好慘咁 明明好fd 變左要分開 而且空間又變左1龜得20吋

到底係米真係要分開養?    請求各位透過經驗或分析俾俾意見
而事實上 佢地一齊養左咁多年 真係從未互咬 從未打交 真係好和平
係米真係交配所致既攻擊?  定係有意(如地盤問題)既攻擊?

到底係米真係要分開養?!!!!!

回復

沙發
俾我就唔分開,天性係咁,我就會想有龜bb既出現
回復

板凳
殺破狼 發表於 2014-5-23 00:43
俾我就唔分開,天性係咁,我就會想有龜bb既出現

佢咁樣會唔會真係咬傷  甚至有生命危險嫁
好擔心
回復

地板
有無多D人可以俾下意見阿??
推推推
回復

暫時分開住先. 等其他師兄有專業既答案
回復

感覺上隻龜女不太願意, 龜男瘋狂追求, 企圖威迫龜女同佢生bb,
我覺得係屋企果時將佢地放埋一齊觀察多d,
如果唔係屋企分開好d, 起碼有咩事傷左都可以及時處理
回復

回復 linglingman;D 的帖子

一定要分開, 每日只俾2個鐘頭時間佢地相聚及培養慾望, 因為我記得我十零歲時, 養咗2女1男巴西龜, 佢地青梅竹馬, 從不打交, 幾年後, 三隻都大個仔大個女, 果隻公不分日夜對其他兩隻女狂手震, 兩隻女初頭都會回敬手震既, 但整整下既越嚟越唔耐煩, 會快速游去第二度...隻公想霸王硬上弓, 但2隻女不肯就範...
   我不以為意, 諗住佢地玩下啫, 點知有日下午出完街返屋企見到有隻女個pat pat對上個殼無咗一大忽, 傷口深可見肉, 隻女好明顯係嚇呆咗, 我果陣先至捉開隻公已經太遲了

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
wel524 + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

記得每日俾2個鐘頭時間佢地相聚及培養慾望時一定要在旁目及實, 如果無時間就寧願唔好俾佢地相聚

回復

linglingman;D 發表於 2014-5-23 12:04
哈哈 多謝
我見有能力 都想俾個好D既環境佢地住
其實好多龜友既文都好有用 無經驗睇完都會 ...

所以話你真係好主人
有D人唔識爬文
直接彈條問題上黎問龜友
回復

wel524 發表於 2014-5-23 09:33
感覺上隻龜女不太願意, 龜男瘋狂追求, 企圖威迫龜女同佢生bb,
我覺得係屋企果時將佢地放埋一齊觀察多d,
...

好! 我都唔想到時發生左補救唔到
多謝你既意見
回復

602151 發表於 2014-5-23 09:41
回復 linglingman;D 的帖子

一定要分開, 每日只俾2個鐘頭時間佢地相聚及培養慾望, 因為我記得我十零歲時,  ...

我觀察到既情景同你既一樣
原黎會去到咁嚴重同恐怖
我一定會聽你話嫁  多謝你既既意見

唔駛客氣^^  發表於 2014-5-24 17:22
回復

小霸皇 發表於 2014-5-23 01:52
暫時分開住先. 等其他師兄有專業既答案

已經分開左   我驚真係會受傷
分開住好慘阿
回復

linglingman;D 發表於 2014-5-23 11:54
分開住好慘阿

分開住唔慘
起馬佢地唔會咬傷對方
回復

linglingman;D 發表於 2014-5-23 11:54
分開住好慘阿

不過你都算係好主人
我好小見有人用40吋缸黎養巴西龜
隻龜有事都會爬完文  唔識先黎問龜友

x 2  發表於 2014-5-24 17:24
回復

小霸皇 發表於 2014-5-23 11:58
不過你都算係好主人
我好小見有人用40吋缸黎養巴西龜
隻龜有事都會爬完文  唔識先黎問龜友 ...

哈哈 多謝
我見有能力 都想俾個好D既環境佢地住
其實好多龜友既文都好有用 無經驗睇完都會知下
起碼龜龜有事時都知咩事 所以呢D龜論壇真係好好

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
小霸皇 + 1

查看全部評分

回復

回復 602151 的帖子

聽者心酸

T_T  發表於 2014-5-24 17:28