香港龜友論壇

查看: 1447|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手剛入斑龜, 返到屋企就好生猛, 係代表?更新:腳有白點

樓主

新手剛剛入了一隻斑龜,  一返到屋企就好生猛, 係代表...?

因為買番黎咁耐佢就無停過咁郁同爬 ...不停對住箱外爬,好似好想走咁

佢係唔係怕陌生環境定還是有其他意思?

另外斑龜如果水深少少怕唔怕?
回復

沙發
我估佢好奇姐xD
系咁爬同郁 咁生猛系好事黎
回復

板凳

岩岩比我發現到...佢有隻腳有粒白色既野.......
有無CHING知道係咩黎?

佢好活潑...好難先影到

回復

地板
條尾咁長
回復

白點多數係腐皮,水龜常見病,四圍陏同掙扎(並非活潑)係驚同緊張,花班係好細膽架,我有一隻養左半年,但到而家都仲係一見到我就避,換缸餵食就想走佬,唯有放佢係主缸唔理佢就至開心......ps:係餵佢食蝦干個陣先唔驚我咋

Ching,提外話,你個名好易比人誤會你係師姐。  發表於 2014-5-13 10:40
回復

twbb 發表於 2014-5-13 09:17
白點多數係腐皮,水龜常見病,四圍陏同掙扎(並非活潑)係驚同緊張,花班係好細膽架,我有一隻養左半年,但 ...

係啦, 我屋企果3隻斑龜都係咁。。。乜都縮咗個頭先, 我明明對佢地好到不得了。

師姐,睇嚟佢哋係天生細膽,冇得攪架啦!  發表於 2014-5-13 11:18
回復

twbb 發表於 2014-5-13 09:17
白點多數係腐皮,水龜常見病,四圍陏同掙扎(並非活潑)係驚同緊張,花班係好細膽架,我有一隻養左半年,但 ...

我未養過斑龜,不過我認同ching講嘅腐皮同佢驚e兩個points。腐皮提議盡快醫,至於驚,最好比隱蔽處佢,否則長時間不停爬同活喺壓力下易出問題。同埋最好唔好成日睇住佢同攪佢,比時間佢適應新環境。當然可以放佢喺個靜d同人流少d嘅位置最好。
可唔可以深水養我唔清楚,Sorry!要其他ching答你。不過睇佢身形咁流線型,估係游泳高手。冇比陸地都可能令佢不斷爬,因想上岸。
回復

腐皮用龜精靈得嗎?係唔係直接滴落白色個位?
回復

roychan85264 發表於 2014-5-13 13:11
腐皮用龜精靈得嗎?係唔係直接滴落白色個位?

要用點評、回復、引用e三個功能,唔係人哋唔知你答覆咗!做乜咁多人唔用架?
新手用龜精靈最安全,不過唔好跟說明上嘅用法,我覺得效果唔明顯。跟精華文章嘅做法啦!直接滴ok,不過最好用紙巾抹乾隻龜先至滴藥。
回復

Mike記 發表於 2014-5-13 13:36
要用點評、回復、引用e三個功能,唔係人哋唔知你答覆咗!做乜咁多人唔用架?
新手用龜精靈最安全,不過唔 ...

唔該哂,另外有個問題想問,可唔可以用普通水樽養隔夜水?會唔會揮發唔到?
回復

roychan85264 發表於 2014-5-13 18:12
唔該哂,另外有個問題想問,可唔可以用普通水樽養隔夜水?會唔會揮發唔到? ...

唔洗客氣!e個問題問得好,我自己都諗咗好耐e個問題,究竟水喉水裝喺密封嘅容器,氯氣係咪揮發唔到?要d師兄姐答你喇!未有人答到之前,我覺得保險d嘅做法就係唔好關個蓋。如果怕入塵,可以用塊布同橡筋包住樽口。
回復