香港龜友論壇

查看: 4367|回復: 7

2217 濾桶清潔與濾材問題

我有兩隻10吋大巴西龜,用一個 1X1.5米 既缸養,水深 8吋,兩隻巴西龜都是食魚和蝦仔為主食,所以便便都是很腥臭,一星期前買左個 Eheim 2217 濾桶,用過既都知佢係由底入水,再頂出水,我跟佢盒上指示,先放生物環在底,藍色生化棉,石英球,白棉,最後係黑棉,問題是吸入的污水會沾污生物環,很臭,要用水沖好似洗米咁洗好耐,白棉就成塊染成啡色,這是正常嗎? 我知生物環是用來養消化菌,但污水直接就到生物環是正確嗎? 養龜和養魚的濾材放置次序有分別嗎?  另外用了濾桶後,水是很清,但過濾循環兩三天後,水清但很臭(便便/阿麼尼亞味?),除左三兩天就換一次水外,有方法減低臭味嗎 ?

回復

回復 wwwhale 的帖子

養龜係要密D換水多屎尿 你部濾桶剛剛用消化細菌都未有加上你餵生口野一定臭 比D時間啦
頂棉可以換密D 你又可以買隻靚D德國羊毛棉自己剪黎用 塊棉洗足一年都唔散
仲有頂上塊黑色碳棉記得要定期換說明書有寫的 我就完全無用碳棉的
回復

我建議你加個前置桶放白棉,
咁就可以先隔左D便便,
之後才到濾桶的生物環
另外,再放入活性碳,可以消除嗅味。
回復

把濾材放置次序改為生化棉、黑棉、白棉、生物環、石英球。因為石英球放在中間會有便便,石英球一有便便就沒用。
回復

水唔係應該先接觸棉,隔走垃圾,再到生物過濾?
回復

濾材放置次序全錯,效果當然唔好啦!
可能重會有反效果!
回復

其實佢無放錯 說明書係咁放 入水先由生物環生化棉格大型屎再由石英球養菌頂就用壓縮白棉濾 佢第一曾生物環唔係用黎養菌的 可以叫做物理環 我養魚個EHEIM桶3個月先洗一次有菌根本就不用理D屎 頂上塊白棉就要換密少少因太多積會左水流量(其實養龜用濾桶一D都唔好用太多屎我念養一隻兩個月就要大清洗個桶)
回復

今日買了一個前置,是底入頂出的,裡面只放白棉 + 生化棉 + 活性炭黑棉,看看效果如何
回復