香港龜友論壇

查看: 1635|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

呢度有冇人D龜幾日先食一次嘢?

樓主
我家有2隻1歲有多嘅盾, 其中一隻大食、活潑、多便便,多酸!另外一隻初初養時,都好大食活潑,但大約半年前曾經有點傷風後,開始食量大減。
於是帶咗佢去睇醫生和杜蟲,好番後,食量依然不多,有時1至2日,甚至3至4日先食一次嘢,每次只吃最多一粒Sudo,有時甚至半粒都冇。雖然係咁,佢精神都不太差同行路都依然有力同唔會係拖住個地行。至於便便除咗比較少外,都算正常,酸雖然唔多,但隔一輪都會有。
不過他的體型好似唔識大咁,比另外嗰隻細好多,這樣正常嗎?
回復

沙發
回復 Monkeyee 的帖子

師兄 試下幫隻盾B轉M糧睇下會唔會有好轉 我隻豹B買回來都好細食成年無+過體重又係食Sudo糧唔食M糧  第二年我決定逼佢食M糧 停餵食3日佢開始食M糧 我格日餵一次佢最多食到半粒M糧
每次食完M糧我會比小麥草佢食 一個月體重111G升到119見佢一日比一日好 而家格日佢食到大半粒M糧 長大左少少 我覺得小麥草好有用 你可以試試
回復

板凳

首先, 你要肯定佢健康無問題
方法1:
唔好日日俾野佢食, 隔1日或2日餵1次.
份量唔好多, 如果佢每次只食一粒Sudo, 就只係放1粒俾佢, 甚至半粒, 令佢唔夠喉.
佢慢慢會發覺唔係成日有機會食野, 而且份量又唔多, 希望會增加食欲.
我上youtube見人餵星龜, 拎住樽水果糧從遠處揚來揚去, 引隻龜由老遠走來, 攪一大輪先至俾佢食.

方法2:
照樣隔1至2日餵1次, 但暫時唔好餵Sudo, 試多d唔同既野, 例如M糧, 水果糧, 車前草, 桑葉, 牧草...  但每次只餵1種食物, 唔好大雜會.
試晒咁多種食物, 你就會知道邊幾種係佢最喜歡. 然後就用佢溝龜糧, 繼續隔1-2日餵1次, 但慢慢加份量, 逐少逐少加, 情願佢唔夠食, 唔好俾佢食剩.
等佢食欲正常返, 可以慢慢減少溝糧, 直到淨係餵龜糧(如果你懶得溝的話).
回復

地板
請問師兄邊到杜蟲同埋幾錢
回復

回復 小星星 的帖子

杜蟲要杜兩次,我記得第一次去完要在兩星期內杜等二次。
因為我隻龜之前睇埋傷風,第一次化驗+杜蟲+傷風药+眼药水,大約要1千。
第二次我帶埋另外嗰隻龜去檢查,兩隻龜化驗+病龜第二次杜蟲,大約要1千。
我另外嗰隻龜因為好健康,所以唔使杜蟲。
我是在余醫生那裏幫隻龜睇病,我隻龜個咀倒及,佢都幫佢搞埋!
佢對醫龜龜好有經驗!
回復

回復 Italyroma 的帖子

謝謝師兄, 我會試試!
回復

回復 山貓 的帖子

謝謝師兄,我會試試M糧,因為其他如牧草,車前草,水果糧,桑葉,生菜,蘋果等都試過!個衰豬會食嘢時,會自己走埋去大啖大啖食,唔似有病!
回復