香港龜友論壇

查看: 4162|回復: 12

燈膽問題

請問有無人知香港有無得買呢個燈膽 係淘寶到見到的 我問佢寄唔寄香港 佢話香港魚街有得買 但我未見過...

回復

Italyroma 發表於 2014-4-21 10:13
請問有無人知香港有無得買呢個燈膽 係淘寶到見到的 我問佢寄唔寄香港 佢話香港魚街有得買 但我未見過...

...

佢只係一個最平既家庭照明燈泡, 冇UVA既.
用飛利浦R63磨沙射燈泡更好.

回復

waiman 發表於 2014-4-22 01:46
佢只係一個最平既家庭照明燈泡, 冇UVA既.
用飛利浦R63磨沙射燈泡更好.

師兄 請問R63是鎢絲燈泡嗎?
回復

Italyroma 發表於 2014-4-21 13:18
師兄 請問R63是鎢絲燈泡嗎?

是. 飛利浦R63磨沙射燈, 只是普通的鎢絲照明燈泡.

別買任何的UVA加熱燈, 我們習慣了把加熱燈稱為UVA燈, 但全球市面上所有的爬蟲專用的UVA加熱燈, 無論多貴多名牌, 都是沒爬蟲要的UVA, 商家稱為UVA加熱燈, 只是商業廣告騙錢的方法.

學到野。  發表於 2014-4-22 11:32
回復

Thx waiman 博士!
回復

回復 waiman 的帖子

師兄 請問有無D鹵素射膽可以介紹比大家用 因鎢絲燈泡真係好易燒
仲有真係要多謝你 之前學你幫支光管換左個火牛 支光管肉眼睇唔到佢閃了
回復

Italyroma 發表於 2014-4-22 02:08

師兄 請問有無D鹵素射膽可以介紹比大家用 因鎢絲燈泡真係好易燒

通常燒燈泡, 大都是開燈通電那一剎那燒斷了燈絲, 因為燈絲的特性, 是在冷態時電阻力低, 熱態時電阻力高, 燈絲發熱時電阻力高, 通過的電流就小, 開燈時那一剎, 燈絲是在冷態, 故電阻力低, 所以會突然瞬間多了超過正常3倍的迅間大電流沖激, 故傷燈絲, 開燈那一剎, 燈絲容易被燒斷.

你可加一個調光器, 買一個瓦數比冬天實際需要大30-100%的加熱燈, 串接上一個調光器, (調光器還可以再串接到溫控). 由於調光器限制了電流, 而你又非一直調到100%去用, 所以開燈通電那一剎那, 本就減少了3倍以上的電流沖激, 因此燈絲不再容易燒斷, 而且再加上你並非一直調到亮度100%去用, 所以燈絲老化亦大幅度下降, 因此燈泡的壽命會變成比一般正常使用, 還耐用多1.5-5倍, 而且還可任意調溫度.

淘寶有飞利浦卤素PAR30S PAR HalogenA:

欧司朗铝质卤素反射灯PAR20:
回復

係你到學到好多燈的常識 唔該晒師兄
回復

Italyroma 發表於 2014-4-22 12:04

係你到學到好多燈的常識 唔該晒師兄

唔好意思, 上文7樓貼漏左一大段, 已修改補上.
回復

我想問調光器是甚麼樣的,有圖看看嗎?
在哪裡有得買?
回復

R仔22 發表於 2014-7-19 06:48
我想問調光器是甚麼樣的,有圖看看嗎?
在哪裡有得買?

鴨潦街電子零件店.
"調光器" 廣東話係 "光暗制", 有大量各種樣的:

Dimmer 300w.jpg

回復

大約幾錢一個?
回復

R仔22 發表於 2014-7-20 08:14

大約幾錢一個?

http://item.taobao.com/item.htm?id=58060564
回復