香港龜友論壇

查看: 1358|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手養豹龜問題

樓主
大家好,小弟想養豹龜,新手,爬過文了1.請問大家的爬箱如何設置?
2.濕度我還是不十分清楚,要高還是低?3.大家的豹有多大了?會長到WIKI所說的60CM嗎?

幫幫小弟可以嗎?謝謝。
回復

沙發
爬箱三盞燈 uvb 陶瓷/紅外線燈 熱燈  濕度最好高 長期低會隆背 仲有要通風 我隻豹6cm
回復

板凳
回復 travischeung 的帖子

謝謝喔,你的爬箱多大啊?
回復

地板
40cm長 30cm闊
回復

養豹食物最緊要乾身 日溫30度 夜間25度 每日浸水20分鐘唔放水盤都無問題 要放就放係射燈下面保持溫度
長養既我會買30吋左右爬箱 1射膽 1到2個暖燈 1個uvb燈 底材我選擇了假草皮方便清潔 保濕放面可加放濕器於熱點位置 放冷點怕凍親 基本上做到呢幾點都應無咩問題
回復

回復 超級瑪利奧 的帖子

30吋左右爬箱是可以養1隻還是2隻,用半開放爬箱可以嗎?
回復

回復 timothy0612 的帖子

30吋我諗3到4隻都無問題 養幾年覺得唔夠位先再轉大箱
有啲師兄24吋箱都放10幾隻啦
回復

最緊要保持到溫度 每天浸水 一星期哂1到2次太陽約15分鐘 留意便便有無異常 早日發現就易醫 買定黑藥預防吹波仔 礦物粉一星期浸一次 基本上我呢一年都係咁養都未有死過龜 只係死左一隻買返來本身已經有病既星龜外 其他都好健康
回復

但豹龜我看WIKI說會長到40-60CM,家的位置只有100X60CM,有沒有師兄養豹養到60CM
回復

2隻豹7CM左右中間UVB左邊用紅膽右邊用日膽(夜晚訓覺會轉紅或藍膽)底材紅土加陶粒(用洗衫袋入住防走出黎,有埋做霧器,濕度6X-7X,熱點32左右冷點26左右,食M,S,Z,水果糧,車前草,桑葉,1星期1-2次MINER-ALL,每餐加BAC,有水盆
回復

我諗要養到咁大都須要好長時間 買個細箱最小都養到五年 到時先再算吧 一次過買咁大個箱又浪費地方 當有位時又忍唔到手買多幾隻 我宜家個36吋都養左8隻 出親去都想買好難忍
回復