香港龜友論壇

查看: 8731|回復: 87
打印 上一主題 下一主題

陸龜尿酸的成因

樓主

排尿酸主要是尿液中尿酸的濃度, 濕度低水份不足的情況下, 陸龜的腎臟就會從尿液中反覆重複吸收利用尿中的水分, 所以形成尿酸的濃度不斷增加, 當尿酸的濃度高到一定程度, 就開始排出.

另外就是蛋白質, 攝食入的蛋白質量過多, 尿液中尿酸的濃度就會增加. 龜新塵代謝蛋白質之後的含氮廢物就是尿酸, 它是不溶於水, 而低濃度的尿酸, 亦會形成眼晴不能識別的液態酸.

最好的酸, 是全透明而帶小小一點奶白的液態酸, 是先排出奶白的液態酸, 然後排尿液, 兩者混合之後, 就完全連一點奶白色也不見, 而完全看不見有排過酸了, 其次是膏狀酸, 再到石灰粉狀酸, 然後是小碎石灰粒狀酸.

評分

參與人數 4威望 +22 收起 理由
lukehui + 10 多謝分享
JACK_TSE + 1 多謝分享
栢Ling哥 + 1 多謝分享
一夜白髮 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發

咁請問係咪每隻龜龜都有"尿酸"?
如有"尿酸"..會有乜徵"少"呢?
回復

板凳
回復 waiman 的帖子

如果我的盾仔 1個月都冇柯酸 會否是液態酸 我看不出 來?
(佢試個 自己在地上柯1次   ) 平時 我都係 未 車前草/ +生鮮草 做主食 ....
thx c 兄
回復

地板
我隻盾b一浸水就柯膏狀酸...嚇死我以為佢病...好在原來係正常
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-20 10:50
咁請問係咪每隻龜龜都有"尿酸"?
如有"尿酸"..會有乜徵"少"呢?

任何品種龜都會有尿酸, 只有特多的及會小到幾乎冇的品種之別.
昜結品種的龜, 就多尿酸.

>如有"尿酸"..會有乜徵"少"呢?

睇唔明wo.

回復

manyways 發表於 2011-8-20 10:57

如果我的盾仔 1個月都冇柯酸 會否是液態酸 我看不出 來?

如果用磁磚反轉, 佢柯液態酸, 你係會睇到既, 就係佢痾D尿係磁磚, 干左後乜都冇, 就係冇尿酸, 如D尿干左後, 有一片淡淡白色水印, 就係痾左尿酸啦.

因為液態酸係好希睇唔到, 但係磁磚到干, 即等於再提練, 飛走晒D水份, 成為高濃縮結晶, 果D淡淡白色水印, 就係一粒粒, 比粉重細N倍既極微小既濃縮結晶聚集成.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
一夜白髮 + 10 多謝解答

查看全部評分

回復

我隻星龜今晚浸水痾d 好似石灰既野係唔係尿酸石啊?
回復

Johannchan 發表於 2011-8-20 15:44
咁點算好?  日日浸多幾次水?  每次浸幾耐?  THanks :)

要留意濕度, 最好有微氣候提供, 唔好以為某品種龜, 他要濕度50%, 而你果箱有50-70%咁就認為濕度夠, 其實唔係架, 因為果D濕度50%既參考值, 係唔包括焗龜, 烤龜, 而養者個箱, 就常有因為日燈或夜燈, 造成焗龜, 烤龜.

你試下放張濕紙入有開左UVA個箱, 同放一張係箱外比較一下, 就算箱內濕度, 高過箱外濕度, 都係箱中濕紙快干好多.
回復

Johannchan 發表於 2011-8-20 14:58
我隻星龜今晚浸水痾d 好似石灰既野係唔係尿酸石啊?

係. 係粉狀酸. 你要留意啦, 粉狀酸即已進入形成結石的初步階段.
回復

waiman 發表於 2011-8-21 04:40
係. 係粉狀酸. 你要留意啦, 粉狀酸即已進入形成結石的初步階段.

咁點算好?  日日浸多幾次水?  每次浸幾耐?  THanks :)
回復

waiman 發表於 2011-8-20 23:40
排尿酸主要是尿液的濃度, 濕度低水份不足的情況下, 陸龜的腎臟就會從尿液中反覆重複吸收利用尿中的水分, 所 ...

吾該waiman 另外想問 豹點解會冇尿酸?結石係咩成因?
回復

栢Ling哥 發表於 2011-8-20 21:43

豹係有尿酸既, 只不過佢唔係昜結石品種, 所以佢要係真係好缺水之下, 至會有酸排.

所謂昜結石龜, 即指果種品種既龜, 佢既內臟生理特性就係, 就算濕度夠又有水飲, 佢都係保持從尿液中反覆重複吸收利用尿中的水. 而非昜結石品種, 佢既內臟生理特性就, 濕度夠又有水飲, 就唔從尿液中反覆重複吸收利用尿中的水啦.
回復

栢Ling哥 發表於 2011-8-20 21:43

結石成因:

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1835
回復

如果佢自己識得去浸水, 是否 = 佢會自己去排尿?
回復

想問下c兄你會建議我餵咩俾盾,星龜龜苖食?
回復

多謝c 兄 解答
可惜我看不見 有干左的白色水印  
只有干左的尿印  
我要再 多浸水 了  ... 比番大 d 的空間佢行  有幫助嗎...
回復

beaglemug 發表於 2011-8-21 00:47
如果佢自己識得去浸水, 是否 = 佢會自己去排尿?

亦會.            
回復

栢Ling哥 發表於 2011-8-21 05:59

想問下c兄你會建議我餵咩俾盾,星龜龜苖食?

請參考:

植物草酸及鈣磷比例表:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1381
牧草的應用之討論:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1991
回復

manyways 發表於 2011-8-21 08:08

多謝c 兄 解答

有幫助.
回復

好文 !!!!!!!!!
回復