香港龜友論壇

查看: 6708|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

做下功課先之果核

樓主
各位師兄好, 最近屋企人想養果核龜想知佢可以混養嗎
如可以,可以同邊d混(最想知巴西得唔得)
果核苗3cm到, 水深過背少少就夠?, 有浮台
謝謝
回復

沙發
巴西好鍾意亂咬
小心
回復

板凳
唔好混巴西,巴西要深水養,果核要淺水養,而且巴西大得快實虐待隻果核,果係泥龜屬,混番同屬嘅頭盔蛋比較好,但最好一缸一隻

巴西要深水養,果核要淺水養? 係咪調轉左呀?  發表於 2014-2-27 09:40
回復

地板

回復 smootho715 的帖子

http://www.herpera.com/tsmturt.htm

最好唔好混養啦..

3cm 苗..水過背就ok ..慢慢大再慢慢加高水位
回復

知道了各位, 謝謝
回復

P字幫 發表於 2014-2-27 09:39
回復 smootho715 的帖子

http://www.herpera.com/tsmturt.htm

依個網啲野唔可以盡信,果核係蛋龜水性之中最差之一,好多人深水養有溺斃個案,而且果核係會經常上岸乾身或晒背,你試下果核苗唔比陸地佢地,一定腐皮!同埋巴西龜係深水養,巴西龜係游泳健將水性好,而且深水養水壓可以幫助生長,不至背甲崎型
回復

回復 [foon] 的帖子

我有養一缸兩隻果核...水位過背多少少..
有俾陸地佢地..但佢地9成9時間留係水...
無任何濾水...日日換水...無腐皮...

所以....任何野....都無必然/肯定...
回復

P字幫 發表於 2014-2-27 10:11

我有養一缸兩隻果核...水位過背多少少..

佢地上左你唔知啫,咁你可以學個網講試下完全唔俾陸地,睇下會唔會腐皮,事實上果核係容易腐皮品種,而且蛋龜中泥龜屬比麝香龜屬更易有皮膚病
回復

有上無上..唔通我成日係屋企會唔知咩..唔同你拗..
事實上..養咩龜都好...養得唔好都易病架啦
回復

P字幫 發表於 2014-2-27 10:36

有上無上..唔通我成日係屋企會唔知咩..唔同你拗..

好似係你喺度拗,我只係話泥龜屬係易腐皮冇浮台長期浸水會有皮膚病,咁你就喺度拗啲咩養得唔好都易病,我講預防疾病,你同我講養唔好都會病,九唔撘八,最好笑寸我巴西唔係深水養,做下功課先啦你
回復

果核淺水養同長期浸水腐皮有咩問題?你唔識扮識仲好笑
回復

"而且果核係會經常上岸乾身或晒背,你試下果核苗唔比陸地佢地,一定腐皮"
呢句唔係你講? 咁樣都唔係同我拗?
"果核要淺水養" 唔知邊個好笑D ?
回復

http://blog.sina.cn/dpool/blog/s/blog_946578150101dmrj.html依個係國內一位叫小小西歐系,喺大陸玩蛋龜相當有名,我就引用佢對各種蛋龜嘅見解,而你依啲唔識扮晒野就唔好係度導人啦
回復

我家中蛋龜不下十數隻,我唔話比你知果核泥龜完本係有亞種,後來因為被定為南北種只係地域性差異,而被定為本種你都唔知,而且果核泥龜同頭盔泥龜(含密西西比泥龜、東部泥龜、佛羅里達泥龜)因結構接近麝香龜屬曾被考慮拼入麝香龜屬,到現在仍在爭論
回復

P字幫 發表於 2014-2-27 11:12

"而且果核功課先會經常上岸乾身或晒背,你試下果核苗唔比陸地佢地,一定腐皮"

你唔識養或者可能你好彩啲龜冇病痛,但你唔好誤導其他人,凡事比啲實質數據唔係囗輕輕廢話,做下功課先啦
回復

人地講"不建议一来就深水养,还是从浅水慢慢适应"
即係從苗開始淺水等佢適應..之後可以水深D ...你唔係理解能力有問題呀嘛?

造個例句俾你囉.."不建議你一來就參加高級班..還是從低B班慢慢適應"
如果用你既理解能力去睇....即係你只可以係低B班...

如果你話你用苗黎講... 咁你又試下巴西苗用深水養囉...

長期浸水腐皮..都係果句囉...無野係必然..
回復

咁你有咩數據? 你咪又係話你自己點養點養..之後COPY人地個網出黎?
你養得多龜你就一定識養?  做功課做功課...唔好淨係講呢句啦?
你又俾D 數據黎睇下呀?
回復

參考人地D "建议" 時...提昇下自己理解能力先..再用黎批評其他人啦
回復

P字幫 發表於 2014-2-27 11:53
即係從苗開始淺水等佢適應..之後可以水深D ...你 ...

各下質素之高令人無言....你即本跌左落地攞番堆沙繼續斷章取義,只更反影出你唔識扮識,理據欠奉,誇誇其談沒半點真材實學,對養龜有認識的明眼人必定心裡有數,你喜歡作井底之蛙亦冇人阻你,而我亦講無論什麼品種,水性再好亦需要陸地,以防深水溺斃及幫助乾身
回復

P字幫 發表於 2014-2-27 11:53
即係從苗開始淺水等佢適應..之後可以水深D ...你 ...

我亦有一些果核苗溺斃個案照片,但廢事放了,總之苗子切忌深水養,堅持深水養必定需要容易攀上嘅陸地方便換氣,而巴西龜你不介意大個龜殼反起唒肉酸可以繼續堅持湲淺水養,信不信由你,始終龜又不是我,健康有問題什至死了是飼主損失,你們大可不信
回復