香港龜友論壇

查看: 3843|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

翡翠

樓主

同一舊石開出來的,這次賭石算不過不失了,但隻手鐲做大左,老婆唔啱戴,只好放著無用

4466372 (1).jpg (44.54 KB, 下載次數: 34)

4466372 (1).jpg

4466372 (2).jpg (44.84 KB, 下載次數: 41)

4466372 (2).jpg

4466372 (3).jpg (44.83 KB, 下載次數: 42)

4466372 (3).jpg

4466372 (4).jpg (42.17 KB, 下載次數: 37)

4466372 (4).jpg

4466372 (5).jpg (42.79 KB, 下載次數: 36)

4466372 (5).jpg

4466372 (6).jpg (40.69 KB, 下載次數: 35)

4466372 (6).jpg

4466372 (7).jpg (48.27 KB, 下載次數: 34)

4466372 (7).jpg

4466372 (8).jpg (70.31 KB, 下載次數: 40)

4466372 (8).jpg

4466372 (9).jpg (66.27 KB, 下載次數: 38)

4466372 (9).jpg

4466372 (10).jpg (42.33 KB, 下載次數: 32)

4466372 (10).jpg

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
一夜白髮 + 10 精美相片

查看全部評分

回復

沙發
靚  一舊石幾錢ga?
回復

板凳
回復 loveyuyu 的帖子

有平有貴的
回復

地板
平到几錢
回復

回復 yyl 的帖子

賭石好難講的,睇大細,睇質素等
回復

香港有冇?
回復

回復 yyl 的帖子

有,但唔會搵到好野
回復

你的好野在邊找?  咁好運
回復

真喺好靚
回復

靚花青
回復

回復 yyl 的帖子

緬甸
回復

回復 火水. 的帖子

火水版主,多事一提-標題改為翡翠更方便日後搜尋.
回復

回復 Crazyjan 的帖子

這裡有很多高人的,等陣怕被話級數唔夠,有什麼証明等等等等的說法,所以叫玉平實一點算了
回復

賭漲了就行 , 干青也好
回復

師兄,小妹覺得長方形的那兩塊玉,顏色都像集中在裂紋裡,有可能是染色的嗎?或是燈光的關係有這種錯覺呢。家裡媽咪也有數對玉手鐲,有A亦有B,C玉 ,所以對這有小小見解,如我估錯請見諒
回復

回復 Gaichai 的帖子

攞晒證的,不會是假的吧
回復

回復 火水. 的帖子

兩位版主D真品靚到嚇死人!

想請教下玉係咪最上品只得一色! 如不同色的翡翠or 純白玉....
普通係玉器市場買果D, 粒墜好多時都帶有多色...係咪冇咁靚?

玉需要特別處理去保護它嗎? 如需要的可否分享一下方法?
thanks!
回復

回復 chinchin 的帖子

玉都有純色或多色的,視乎件玉什麼種,,,,,,至於特別處理就無什麼的,我都只是就咁放著,或得閒摸摸把玩一下而已其次就是不要與酸碱接觸,
不要與其它玉石硬物或金屬摩擦以免使玉的表面出現刮損等傷痕,
和不宜長時間接觸油煙
,以免使玉的表面光澤受損傷
再其次就是注意忌高温,長時間高溫浸泡洗浴前最好将玉器取下,避免過熱的温度使玉的内部產生裂紋

回復

回復 Crazyjan 的帖子

聽你話了,放埋張證書上去,證明是翡翠
回復

chinchin 發表於 2014-1-22 09:57
回復 火水. 的帖子

兩位版主D真品靚到嚇死人!

其實越多色既A玉係越貴
價值取決於 "色" "功" "質" "時間"
任何玉器顏色好價值一定較高
翡翠來講最貴三種色,綠,紫,緋(紅)
一隻冰種紫玉鐲基本都要幾十萬,紫色緋色炒得好貴
除此外質種亦好重要...

質唔好就算好似東陵玉咁綠亦唔會"保值"
想保值既最重要係睇個質地
不過緬甸玉來講我真係新手..
冇太多野可以同大家分享,中國玉的話我較熟

買玉最緊要唔好買D死死實實,睇落生動有立體感就可以了
回復