香港龜友論壇

查看: 1378|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

草龜怕人.求解!!

樓主

因為我未養依隻草龜之前俾身型大佢好多既巴西龜咬到咁..尾同啲邊都俾咬到爛晒..
我見佢咁慘.拎左黎養.1養就養左大約2年
啲邊就變成白色..其實仲有無得救佢

仲有佢1直都好驚啲識郁既野.
人又驚.bb巴西龜又驚.連公仔都驚!!
係咪因為俾其他龜咬過所以1直都好驚其他生物?.
仲要驚到想爬走..去啲暗啲既地方訓教哩埋..
我想知佢咩事

回復

沙發
放個山洞給牠會有安全感

認同!!  發表於 2013-11-19 19:12
回復

板凳
創傷後遺症
回復

地板
waterboy 發表於 2013-11-19 05:48
創傷後遺症

點救返佢..?
回復

我覺得都係要獨養佢一排. 你餵佢時試下用 d 糧引下佢, 試下用手指引下佢, 等佢慢慢唔驚你. 不過呢個過程可能會耐少少, 我唸, 黎緊夏天就會好好多. 呢排冷佢梗加龜縮 (個人意見)
因我都有隻草公, 佢就成日咬其他龜. 但佢初初都唔 so 我既. 我係擺佢起廳中間地下, 我地成日起佢面前行來行去, 有做下 come on 手 勢, 做得多, 佢而家好爛玩

你可以睇下我既相冊
回復

你可以睇下我隻龜, 同兩條片, 包你有信心
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=85451
回復