香港龜友論壇

查看: 3198|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

尋日差D浸死coco, 嚇死我(報平安)

樓主

事源我一向用(圖一) 的diy格仔盒比coco做曬台和睡覺淺水區的,一路都相安無事。
最近自己屎忽痕,諗住巴西龜係游泳高手,就想加高啲水位比佢,等佢多啲游泳空間,但因格仔盒高度固定左,如加高水位 水就會蓋過曬台,所以我用格仔板(圖二) 整左個新曬台和淺水區比佢,諗住可以隨時用吸盤調整高度。點知用左兩日後,尋日屋企人買完送返黎發現coco個頭攝左入淺水區個層既格仔度,好似唔上唔落咁,屋企人即刻幫佢逃出格仔,之後佢又好似無咩事咁

唉!都唔知佢有無浸親 / 嗆左水添…唯有今日餵佢時睇下佢有無胃口啦…而家我已經用返格仔盒啦,個格仔板都係等佢再大隻啲先啦!各位用格仔板既師兄師姐,你地都要留意啊!唔好好似我咁,無那那多達那…嗚嗚…

update: 頭先回家餵coco, (份量如下圖) 佢好好胃口,兩分鐘就同我搞掂哂,一啲都唔似有事,好彩姐…

回復

沙發
回復 coco123 的帖子

Maybe D 格仔板 的 格 太大隆!
回復

板凳
好彩無事
回復

地板
Healthy 發表於 2013-10-29 12:58

Maybe D 格仔板 的 格 太大隆!

係呀!我諗住佢已經有6cm(底甲) 大,淨係擔心佢會唔會差錯腳攝落窿度,都無諗過佢個頭會有可能攝住唔上唔落…
回復

好彩無事!
回復

噢, 應該都冇事的, 不過COCO大左都唔好用圖2個設計, 因佢到時大力左, 都會好容易將個頭攝入去
回復

catcatdog123 發表於 2013-10-29 13:05

噢, 應該都冇事的, 不過COCO大左都唔好用圖2個設計, 因佢到時大力左, 都會好容易將個 ...

噢!是嗎?收到收到!謝謝師兄提醒!其實將來我都唔知會唔會用,因為見到個格仔板,就諗記今次嚇到心都離埋既經歷,怕怕了!
回復

其實用格仔板冇問題的, 只係設計上改動下就可以了, 將晒台區整到同個缸一樣咁寬, 落水位先整2-3格板斜落, 再平級做淺水區, 跟住再斜落水到, 而淺水區做高D, 預算番龜龜高度入左去出唔出到黎, 或者唔用藍色個吸, 係側邊加番2隻腳, 咁佢都可以頂起板出番黎, 希望幫到你

謝謝你!我會研究下架啦!  發表於 2013-10-29 15:13
回復

以後要小心喇
回復

coco123 發表於 2013-10-29 12:38
事源我一向用(圖一) 的diy格仔盒比coco做曬台和睡覺淺水區的,一路都相安無事。
最近自己屎忽痕,諗住巴西 ...

我想問一問你係唔係用緊 魚老介紹既低水位濾水??
如果係 我想問你平時點樣 清洗塊白棉
回復

真係要小心一次意外終身抱恨
回復

可以用假草皮放係上面蓋住D洞
回復

Jacky:) 發表於 2013-10-29 14:14
我想問一問你係唔係用緊 魚老介紹既低水位濾水??
如果係 我想問你平時點樣 清洗塊白棉 ...

係呀!係魚佬介紹我買的。裡面舊黑棉 我就用花灑沖沖佢 卒下佢,啲白棉我洗左一次,到第二次發現洗極都污糟,於是掉左佢,落樓下屋村街市水族店買包平價($7) 壓縮綿,入面有幾塊大的白棉,我跟返舊白棉size裁到細細塊,要黎做替換囉!
回復

~~wow~~~真係嚇死wor~~~

好在coco命大..hahah~~
不過我睇完..本身自己都鐘意舊diy個styles多d~~

等遲下..coco再大d...主人再design過新過比coco啦~~
回復

好在無事, 及時發現到!!!
回復

好彩無事.....
回復

好彩無事!小心小心!!!
回復

update: 頭先回家餵coco, (份量如下圖) 佢好好胃口,兩分鐘就同我搞掂哂,一啲都唔似有事,好彩姐...

回復

好嘢!命脈幼龜?1日喂1次?
回復

Healthy 發表於 2013-10-29 21:49
好嘢!命脈幼龜?1日喂1次?

Nutrafin Max (red colour) & Tetra Reptomin Baby (green colour) recommended by 中鋒, both are full of shrimp taste.  Feed once a day.
回復