香港龜友論壇

查看: 2041|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

請師兄姐幫忙: 龜殼有圈紋,是否有菌?!

樓主
自上月開始底甲出現一圈圈, 昨日檢查數量增了很多, 連側面也有, 甲殼沒有發臭出水情況, 龜兒亦行得走得食得.
擔心是否有病菌. 如是, 有什麼藥物需要塗或浸呢?
唔該!

底部

底部

側面

側面
沙發
係喎……點解會咁??
回復

板凳
之前都有google過,搵唔到相似案例, 屋企人話而家咁生猛怕乜,
但我真係好擔心
回復

地板
多數是環境太髒引致,要根治便換底材吧。
不掛除是其他因數引致,upload圖看看吧
回復

係咪太乾所以咁呢
回復

唔洗擔心,係生長紋,正常的,證明龜龜大緊
會慢慢退走,但係過一排又會開始有返的
我果兩隻盾仔間唔中都會見到~

吓?真菌呀?!咁係咪要睇醫生?  發表於 2013-8-8 18:27
生長紋?似真菌感染多D喎!  發表於 2013-8-8 17:22
回復

只要龜龜食得屙得瞓得玩得,就唔洗擔心
回復

權強 發表於 2013-8-8 15:33
多數是環境太髒引致,要根治便換底材吧。
不掛除是其他因數引致,upload圖看看吧 ...

暫時手頭無竇口相, 底材是反轉階磚, 唔計底部,共四面全開放式通風.
佢好少喺竇內痾, 所以住處無乜排泄物, 但每星期我都會洗一次.
回復

呀豆 發表於 2013-8-8 15:36
係咪太乾所以咁呢

每日佢都會浸水半小時, 唔知咁夠唔夠呢?!
回復

海綿小保 發表於 2013-8-8 15:38
唔洗擔心,係生長紋,正常的,證明龜龜大緊
會慢慢退走,但係過一排又會開始有返的
我果兩隻盾仔間唔 ...

你咁講我安樂了, 原來係生長紋來
回復

海綿小保 發表於 2013-8-8 15:40
只要龜龜食得屙得瞓得玩得,就唔洗擔心

之前諗住病向淺中醫吖嘛
知道了, 認真唔該晒
回復

係咁架?!我隻豹底甲都有少少呀><但盾冇喎
回復

生長紋,但似缺鈣!
回復

頭先比阿澤睇過,話可能晒得勁過龍,乾得滯、又或者有過傷口比細菌入侵、同時話用反轉磗唔好,要用其他底材。。。但最後都建議同龜龜睇醫生,仲話最好打埋針因為怕爛甲
唉…
回復

Crazyjan 發表於 2013-8-8 20:02
生長紋,但似缺鈣!

龜龜M糧同波蘭糧溝埋草每日隔住食(7成飽),因為師兄們講過龜糧已有足夠營養,所以我有鈣粉都無落,但佢有半舊新鮮墨魚骨,上個月到而家刨剩四份一。
佢每日平均有一個鐘於太陽下散步,係咪都唔夠要加番鈣粉補充呢?
回復

C兄, 小弟覺得係因為BB個殼較薄而浸水太耐, 令殼角質軟化, 致淺層真菌戓病原體感染, 小弟無估錯既話, 殼頂嗰幾塊甲應該未有問題, 如果隻B係小弟既話, 小弟會減少浸水, 二日一次, 5-10分鐘, 如再惡化有需要會用軟膏查少少到好為止, 但浸水之前一定要洗一冼個殼先, 小弟係新手, 估估下, 小弟建議睇醫生...
回復

不好意思, 可能是我錯吧,
因為我的兩隻小盾間中都會出這樣的圈圈紋,
最初買近黎果幾個月就爆得多啲(每天餵食),
由底甲開始出,過左幾日連面殼都有,也很緊張是否有問題,
有師兄師姐跟我說是生長紋,結果過一排就自然消失了。
而家啱啱養左一年多,由上年聖誕開始按制食量(隔天餵食),
之後圈圈紋也會間中出現,但多數都在底甲,也不會有太多圈圈紋
不喜勿插,說錯了真的不好意思,
搵到小小有關圈圈紋的東西比你參考下:
http://www.turtle-family.com/Discuz50/viewthread.php?tid=98611&page=1#pid895750
http://www.turtle-family.com/Dis ... 709&goto=nextoldset
http://www.turtle-family.com/Dis ... 312&goto=nextoldset

回復

mt4229 發表於 2013-8-9 13:00
C兄, 小弟覺得係因為BB個殼較薄而浸水太耐, 令殼角質軟化, 致淺層真菌戓病原體感染, 小弟無估錯既話, 殼頂 ...

頂甲係未有問題,因為睇咗樓下海棉小保轉介個討論 我再觀察觀察.
浸水都會減時間,浸咁耐因為等佢大小便.

呢隻龜康復後底甲都有一圈圈, 希望今次係我過慮:  
http://www.tortoiseforum.org/thread-12576.html

回復

海綿小保 發表於 2013-8-9 13:07
不好意思, 可能是我錯吧,
因為我的兩隻小盾間中都會出這樣的圈圈紋,
最初買近黎果幾個月就爆得多 ...

基本上大家都係靠估, 但睇咗你refer 條thread, 我心醫好9成, 因為內外徵完全一樣!
我唔可以再咁寵佢, 先忍手再減佢食...唔該晒你!

但請問可唔可以再po第二同第三條thread? 因為網址不完整,睇唔到.
回復

唔洗客氣, 大家都係緊張龜龜~
應該按落就會自動開, 不過我都copy個網址出黎比你啦~
http://www.turtle-family.com/Discuz50/redirect.php?fid=16&tid=63312&goto=nextoldset
http://www.turtle-family.com/Discuz50/redirect.php?fid=16&tid=82709&goto=nextoldset

回復