香港龜友論壇

查看: 2723|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

(轉)請認真睇,身為人父或母既你地答到幾多?(絕對認

樓主
(以下所有說話唔代表我立場.要打要鬧唔好搵我!)點解我一開口你就覺得我一定係問你拎錢?

點解我同人發生口角就一定係我錯?
點解唔可以係人地周圍撩事鬥非,我出於自衛保護自己?

點解我一定要善良?對唔同人有唔同態度,點解你地總係咁易比人恰?

我讀心理學,就係想睇清楚代溝既問題所在,等兩代人可以靜下講下道理,輩份尊重固之言係重要,但唔代表一定係我地錯,我只係想為我地呢代人爭取番少少屬於我地既尊重,權益,我咁講并唔代表我唔會孝順,孝順係一定要,但唔一定係錢,行動一樣可以係孝順,例如有咩?你地老,行動唔方便既時候我地黎照顧你地,咁樣都係孝順,固之言可以比到你地住靚屋,有多d錢洗係好可以享下富貴既幸福

但係窮一樣可以好幸福視乎你點樣過

點解番工一定要為錢?點解唔可以為目標為理想?

點解一定要有家庭?點解一定要有家庭比多份負擔自己?

點解你地上一代既人睇野硬係咁膚淺?點解唔可以開通少少?
點解教一定要做打一定要靠惡?

點解錯一定係我地反醒而唔係你地反醒?

點解一定要靠輩份分清楚錯與對?呢個世界上道理就係一切,你地上一代既人究竟知唔知道我地呢一代既青少年要乜?

我唔係話想教訓之類我只係想兩代人之間可以互相諗清楚自己究竟出現咩問題,去改,去遷就,令兩代人變番更加親密更加多話題
沙發
支特你,不過廿年後,你有仔女時就會明白点解,希望你到時可以放開D
回復

板凳
係問咁多點解之前應該先檢討一下自己有冇問題
BTW~愛之深 責之切 姐....
回復

地板
回復 ki0110 的帖子

都話非本人立場= =“
回復

回復 icaicayin 的帖子

非本人立………………………………場……………
回復

alex2468 發表於 2013-7-22 19:39
回復 icaicayin 的帖子

非本人立………………………………場……………

我講寫果個姐~~~
唔洗對號GE~
回復

相信到自己有了小朋友和家庭時界值觀是會改變的。
好容易無咗自己,好似連自己facebook頭像都無埋變成了bb相。
我認為這是一種佔領的爱,絕對的保護,到頭來變了質。
我们很爱自己的寵物,就算知道牠們最想自由,但我認為世界太危險了,
最后把他困在最優質的設備中一樣。
回復

你既理想可以解決你日常生活既洗費(衣,食,住,行)應該冇人會反對

絕對唔係,尤其香港。  發表於 2013-7-22 20:56
X2  發表於 2013-7-22 20:29
回復

回復 jojo 的帖子

X2  
回復

我都有咁諗過
回復

回復 b21st 的帖子

認同,係迷失左自己既愛,最後變成另一樣野。香港大部分父母都係咁。
回復

x2  發表於 2013-7-23 00:12
回復

給這問題少年:
大多年青人都有這樣想過! 人到中年時就會有所領悟!因為經驗,或碰釘後先會明白!
其實只有父母先會真心給自己仔女說教!別人的得鬼閑!
你真的讀心理學必會明白"be in another person's shoes "!自己去找答案!
因為我不是你父母!無必要教精你!
有緣自有所覺悟,無則緣盡於此!

x2  發表於 2013-7-23 00:07
回復

不應立即將人定義作問題青年吧
還有這太簡單了吧,年輕人之所以要聽上代人話
因為上代人整體在社會上比年輕人有錢有權力
在資本主義社會這系統中這是必然的吧

我是指他太多問題的問題青年罷! 共產主義就不用聽,  發表於 2013-7-22 22:26
回復

總結:此青年不適合讀心理學,自己GE心理都控制唔到,仲講咩心理學
自己唔改變,要咩人改變,少年,你太年輕了了(心理),世界不會為你一人改變的
以上
回復

(以下所有說話唔代表我立場.要打要鬧唔好搵我!)點解我一開口你就覺得我一定係問你拎錢?
因為每次開口都是為了拎錢,所以習慣性認為你每次開口必為錢。

點解我同人發生口角就一定係我錯?
點解唔可以係人地周圍撩事鬥非,我出於自衛保護自己?
點解我一定要善良?對唔同人有唔同態度,點解你地總係咁易比人恰?
呢個三個問題,想必都應該知道,人地打完你一巴,係咪你還拖之後,叫做岩,唔應該比人罰!?
人地出手OR出口,你就要反擊!? 忍耐也是一種現今社會要學既野.
你唔想比人恰,咁唔該你做最高最大既,咁就一定冇人敢恰你.

我讀心理學,就係想睇清楚代溝既問題所在,等兩代人可以靜下講下道理,輩份尊重固之言係重要,但唔代表一定係我地錯,我只係想為我地呢代人爭取番少少屬於我地既尊重,權益,我咁講并唔代表我唔會孝順,孝順係一定要,但唔一定係錢,行動一樣可以係孝順,例如有咩?你地老,行動唔方便既時候我地黎照顧你地,咁樣都係孝順,固之言可以比到你地住靚屋,有多d錢洗係好可以享下富貴既幸福
想當初,你父母生你育你.駛既錢遠遠超過佢地老來你給予既照顧,孝順並不是用口隨便說說就行。
咪天真以為.有靚屋,有錢就叫幸福,,幸福二字並非紙上談兵,當你唔駛父母操心,生生性性,對佢地黎講已經叫做幸福,當然老來還能享兒孫福就更加好。

但係窮一樣可以好幸福視乎你點樣過
"窮"無錯係可以好幸福,但係你加上上述既言論,冇錢你又點買靚屋比你父母享福!?既然以你上述既言論得出既結論就係."窮"就已經冇左你所講既 - "老,行動唔方便既時候我地黎照顧","固之言可以比到你地住靚屋,有多d錢洗係好可以享下富貴既幸福"
點解番工一定要為錢?點解唔可以為目標為理想?
有理想,係咪可以當飯食!?番工唔為錢,不如你去做義工啦!
點解一定要有家庭?點解一定要有家庭比多份負擔自己?
你理解"家庭"二字既意思嘛!?
點解你地上一代既人睇野硬係咁膚淺?點解唔可以開通少少?
我又唔見得你幾咁唔膚淺啵,開通定義又係乜.當你真係理解先好..
點解教一定要做打一定要靠惡?
"教",你可以唔做架,"打"你唔夠惡點夠人打呀!
點解錯一定係我地反醒而唔係你地反醒?
明知有錯都唔反醒,咁真係唔夠你講啦..你做錯野,仲止意人地去反醒..咩世界呀...我諗要反醒既應該係點解要生左個咁自以為是既細路出黎...生件蛋治好過啦...
點解一定要靠輩份分清楚錯與對?呢個世界上道理就係一切,你地上一代既人究竟知唔知道我地呢一代既青少年要乜?
因為輩份高既必定行既路比你更長更遠,撞既板一定比你更多,人地有既係經驗,你唔LIKE既可以唔去跟,自己去撞下板囉,冇人阻止你..我諗時下青少年連自己要乜都未必知..
我唔係話想教訓之類我只係想兩代人之間可以互相諗清楚自己究竟出現咩問題,去改,去遷就,令兩代人變番更加親密更加多話題

返工唔為錢,不如去做義工  發表於 2013-7-23 09:21
原來你系老seafood  發表於 2013-7-23 01:27
讚同  發表於 2013-7-23 00:09
同意  發表於 2013-7-22 23:44
你真好心機!十分同意妳的回覆!  發表於 2013-7-22 22:23

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
君臨天下 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

回復 ttll01 的帖子

應該就係他朝君體也相同
回復

回復 alex2468 的帖子

如果你心理學畢業都系甘唔了解現實同理想之間得洪溝,就真系要好好地再去讀多幾年啦,
回復

alex2468 發表於 2013-7-22 19:26

點解我同人發 ...

你點諗都得, 但最緊要係吾好廿幾歲同屋企人住, 又吾比家用,
但又要公平, 又話老豆老母吾係大晒, 只問收獲, 不問負出,
又話孝順, 一個月都吾月屋企人飲次荼,
之夜"點解一定要有家庭比多份負擔自己?" 並吾係膚淺, 而係生物學問題, 可以讀多D書就知,
地球上所有生物都有一個目的, 就係繁殖, 當然有例外, 如果個個吾要家庭, 人類就絕種,
同一原因, 好似你咁諗的人都無後代, 所以你依D基因亦難以流傳, 所以你咁諗的人一定係小數,
最後想講, 咁多點解就讀多D書啦
回復

龜友 發表於 2013-7-22 22:37
回復 ttll01 的帖子

應該就係他朝君體也相同

所以佢咪諗住吾生仔羅, 如果想法係咪, 真係吾好生呀
回復