香港龜友論壇

查看: 3954|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

Exo Terra Reptile 100, 150, 200, 真是個垃圾燈

樓主

看到了這文:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=73658&extra=page%3D1&page=1

所以立即去了Exo Terra站查看, 看到他終於亦在美國發售了其新版燈Exo Terra Reptile 100, 150 200, 我細看了一下它公佈的數據圖, 然後大感失望, 真是個垃圾燈啊, 其新版燈比其舊版還更垃圾!

Hagen Exo Terra Reptile為了避開低波UVB的危害, 已把燈中的UVB遠遠的移到唔多造D3, 超低效率造D3的UVB波段之處, 改成從302nm起跳.

http://www.exo-terra.com/en/products/reptile_uvb200.php

沙發
你終於上水啦
回復

板凳
慘   我仲買左一支@-@
好快就要換
回復

地板
好彩我冇買
回復

感謝waiman ching 分享
回復

我都冇買
回復

之前都用左2個月, 好彩換左zoomed
回復

非常認同!好彩咁o岩屋企廳燈燒o左轉了家用唔比龜用!
回復

waiman兄去咗食大茶飯呀咁內都唔上網
回復

唉~~我都買左用緊
但想問下紅腿個頭愈來愈偏白會唔會關UVB燈事?
回復

好彩冇買到
回復

我一向都唔會用呢D垃圾野
回復

Swastika39 發表於 2013-6-24 11:34
唉~~我都買左用緊
但想問下紅腿個頭愈來愈偏白會唔會關UVB燈事?

純粹係你個箱乾得滯
回復

Hata 發表於 2013-6-23 22:30
waiman兄去咗食大茶飯呀咁內都唔上網

的確係已經食硬左果單長期大茶飯, 以後淨食, 永遠唔洗我做.
回復

waiman 發表於 2013-6-24 15:44
的確係已經食硬左果單長期大茶飯, 以後淨食, 永遠唔洗我做.

wah...that's cool
do you have 2013 uvb light buying information ar, keep update?
回復

waiman 發表於 2013-6-23 17:00
看到了這文:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=73658&extra=page%3D1&page=1

今天早上, 我發現Hagen Exo Terra Reptile 200又改版了, 而Hagen Exo Terra Reptile 100, 150沒有改, 大概是自己也知道Reptile 200的造D3效率見不得人, 所以又調整了一下, 把D3效率少少的提高了一點.

舊版:

新版:

回復

waiman 發表於 2013-7-25 09:14
今天早上, 我發現Hagen Exo Terra Reptile 200又改版了, 而Hagen Exo Terra Reptile 100, 150沒有改, 大 ...

what the different with zoomed?
which is better now?
回復

Hata 發表於 2013-7-25 03:37
what the different with zoomed?
which is better now?

我還沒測, 等市場大定再說, 反正我從不是真的對燈有興趣, 而只是要找仿生光源故去測燈, 現在我早已找到了, 也已有存了夠我用10-15年的存貨, 所以3五年內也不再打算測了, 各廠天天改, 今天測明天又改了, 測(累)死人啊.
回復

waiman 發表於 2013-7-26 05:57
我還沒測, 等市場大定再說, 反正我從不是真的對燈有興趣, 而只是要找仿生光源故去測燈, 現在我早已找到了 ...

yes agree
I brough some lucky bright sun for stock too
keke
回復