香港龜友論壇

查看: 1680|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

咩水龜糧可以令d便便冇咁臭?

樓主
我係用開ZOOMED水龜幼粒糧嘅~
但係而家夏天,d龜好有胃口,食勁多糧
有胃口係好嘅...但係佢地嘅便便臭氣沖天
搞到個鼻日日都要受罪....
所以我想請教下各位
咩水龜糧可以龜便便冇咁臭呢?thx
沙發
我隻鑽既屎無乜味呀
回復

板凳
我比命脈糧都會有些臭但唔會臭氣沖天@@
回復

地板
我都係冇乜味︿︿
回復

隻龜幾大? 缸d水是否流動? 如果龜大d水唔流動, 半日就會臭, 如果想無咁臭, 最好整到d水流動就會好好多,  
另外, 我覺得俾唔同既糧臭味分別唔大, 反而留意除左食糧外有無俾其他零食eg紅蟲,魚, 蝦乾, 如果俾得多零食, d便便會臭好多
回復

wel524 發表於 2013-6-7 22:31
隻龜幾大? 缸d水是否流動? 如果龜大d水唔流動, 半日就會臭, 如果想無咁臭, 最好整到d水流動就會好好多,  
...

樓主好似講到放左毒氣咁.....
我清缸咩都冇...
都唔會話好臭....係有少少腥...仲要哄個頭去個缸先聞到....
回復

回復 icaicayin 的帖子

哈, 其實我試過屋企隻大巴西, D水唔流動放半日真係好大陣味, 唔放過頭埋去淨得坐响附近都會聞到, 臭氣昏天, 臭到想嘔 所以我想像樓主可能遇到咁既情況
我發覺以下情況水會臭D:
1. D水唔流動
2. 餵食量大 (eg 日日餵食), 餵食種類問題 (eg 餵得多零食 如鮮魚)
3. 天氣特別熱果時
回復

回復 cwn133 的帖子

好呀龜糧一定有動物原料成份會有點味但不會臭氣沖天或你幾日無換水
回復

1. 5好比甘多 5係話佢有胃口就比多佢
2. 買d本身氣味不太濃的糧 如Rep-Cal

回復