香港龜友論壇

查看: 1705|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

急...急....急...請問我家草龜BB咩事?

樓主
我隻草龜上2星期開始已係咁樣,成頸都係白點,用左龜精靈2WEEK,好似仲衰左,仲多左D點,但係就變曬黃點,出新既點都係黃色,好恐怖,請問有冇D咩良方? 有人話用(碘)酒 ,但我驚會對龜B做成好大傷害,點好?
求CHING 幫手,雖然佢目前都好生猛好食得野,同會自己上水吾落水,但係見佢咁樣都好心痛...
沙發
帶佢比中鋒兄睇下啦,佢收費比其他獸醫平(我都係新手,未比龜佢睇過),不過我去買野嘅時候見過佢同d龜龜打針同開刀,同埋有好多龜友都推荐,應該幾好架
回復

板凳
thfalex 發表於 2013-5-6 16:55
我隻草龜上2星期開始已係咁樣,成頸都係白點,用左龜精靈2WEEK,好似仲衰左,仲多左D點,但係就變曬黃點,出新既 ...

先查藥水乾養吧....(有水容易滋生細菌)
食野先浸下水(浸水前先同佢沖沖水/抹走頸上的藥水, 唔係佢會食埋d藥水)
俾佢多d照燈!

如有錯請更正!
回復

地板
我想問呢,,隻龜個頭帶綠色既野又係咩???
回復

唔好比佢浸咁多水... 乾養佢...茶藥水~

Agree  發表於 2013-5-6 18:28
回復

睇黎你隻草B好嚴重咁喎, 做乜連個殼都好似黃晒咁既...係咪之前搽左好多龜精靈?
如果唔係, 我估係吽左兩個星期既白點感染變成皮膚發炎, 有冇D黃色好似膿既液體滲出黎?
唔好諗啦, 我覺得龜精靈對初起既症先有用, 之前我隻草B都係起白點, 但滴左3日都唔見有明顯減退, 最後去左荃灣搵中蜂兄幫手, 買左D黃色既藥粉俾龜龜浸, 一個星期就退得7788啦, 不過當時情況冇你咁嚴重, 你可能需要其他方法, 發炎既話我見好多師兄師姐都話用優碘搽患處同一定要乾養, 唔掂到眼就得架喇, 我隻龜B而家都搽緊...
仲係自己攪唔掂就要搵其他人睇喇, 病向淺中醫, 祝你BB早日康復!
回復

一定要干養及保暖我用聚維酮碘搽過効果不錯師兄不防一試祝龜龜早日康復
回復

回復 小黑豬 的帖子

果D係用完龜精就咁...
回復

祝早日好返
回復

哦~快D帶佢去睇一睇先啦,刻不容緩呀
回復

thfalex 發表於 2013-5-6 23:26
回復 小黑豬 的帖子

果D係用完龜精就咁...

唔好再用龜精了,先將小龜隔離,然後清洗龜缸。

小龜還願意吃野嗎?     可見尾尖部份已有少許變白,如果唔係受傷就係體質問題導致。

帶佢睇醫生用藥比你自己用清毒產品會較有效率
回復

睇黎好吾掂下
回復

回復 khip 的帖子

佢肯呀,我想係星期日帶佢去比中峰到睇,另問阿澤有得睇病?
回復