香港龜友論壇

查看: 3164|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

setting 分享

樓主

近日有多點自由時間,突然想為龜隻們換換環境。那就為自己作一個總結。

年多前,有幸得到多位前輩指導,我開始用紅土陶粒矮長膠箱。

這個Setting的最基本設備:
膠箱:床下底矮長身膠箱 (購自日本城)
燈架:大size的燈架置左邊箱外 (購自港島爬店)
燈具:一支100w powersun (用反光燈罩)置於最左,一支zoomed10.0 (用反光燈罩)置於中間
底材:陶粒置底,面鋪4cm厚紅土
時間制:每支燈一個時間制 (購自宜家)

不置山洞水盤
每晚在箱中浸溫水一次,15分鐘

額外設備(可有可無):
燈具:一支放在右邊的燈架吊起:一支後備40w射膽置於中間偏右少少(冬天用),一支60w陶膽置於最右 (晚上才開)
溫濕洞:可參考 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=72297
背景紙:一張
溫濕計:電子探頭一個 (購自旺角爬店)

好處
香港本身是潮濕的地區,用這樣的膠箱相對爬缸較易把環境濕度帶入箱中。箱是長身的,更易製造冷熱區和濕乾區。當然,價錢便宜嘛。
用燈架,可較高低,亦即可調較溫度。
用兩支uvb燈具,加強uvb吸收,powersun一定要垂直,不可加光暗制。
底材的佈置,陶粒並不鋪滿全缸,只鋪在左邊,倒水也只倒在左邊,因為我不是要全缸濕潤,每星期倒一杯水於左邊的底材中,另外,箱的右邊我是墊高了一點 (這樣做的目的是確保水流到左邊濕潤的地方,中間是乾的,讓龜自由選擇)
時間制是用來讓龜隻作息定時,習慣一個有規律的生活

壞處
洗缸洗紅土陶粒洗死我…
異味,其實非常輕微,只是我有點潔癖…
偶爾發現一兩隻小蚊…
powersun好鬼貴!

老老實實,一個setting既設計係一門學問,如果做setting時只求一步到位,不求甚解的話,咁你根本冇享受到養龜既樂趣…各位ching, c姐可以的話,我都誠意邀請大家share一下自己既setting…好讓新手老手參考一下。

評分

參與人數 5威望 +32 收起 理由
Puiki + 1 多謝分享
matt_zero + 1 多謝分享~
啊橙 + 10 多謝分享
婷婷 + 10 多謝分享
Fatal_Paladin + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
lktq 發表於 2013-4-21 00:43
近日有多點自由時間,突然想為龜隻們換換環境。那就為自己作一個總結。

年多前,有幸得到多位前輩指導,我 ...

C兄, 佈置得好正!!!
回復

板凳
回復 bcnufc 的帖子

先謝謝。

其實就係唔夠正,我先至換 ^^

我都有留意你的setting,不錯喔。我介紹你看看這位師兄的貼,他以前也是養紅腿的:

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=54620

有時與期道聽塗說,看看其他ching的經驗可能讓你有更多得著。
回復

地板
lktq 發表於 2013-4-21 01:29
回復 bcnufc 的帖子

先謝謝。

支持!!

不過換我就會落UVB光管,將射燈換紅燈,落番山洞作為佢地有需要時既隱藏處
回復

我setting同你類似,不過左邊就用16爬箱反轉,入面用藍膽,中間100w powersun右面加一個射膽,係濕度低既日子加放濕機,因我係用玻璃缸,冬天日子,16吋箱下加暖墊,用膠盆放陶粒紅土,用左兩年,暫時都無咩再大改動
回復

回復 khip 的帖子

先謝謝。

光管也是一個不錯的選擇。它的UVB值是多少?如果效果不錯,我有時間都可以試一下。紅燈我真的受不了…它的顏色使我不安 ^^"

因為我用了溫濕洞,所以不用加山洞了。另外,我認為,山洞不是最最最基本的設備…新手與其花百多元買個爬蟲山洞,不與買個便直的大膠箱,製造到冷暖,龜隻就不需走進山洞 '避暑'了。到了說用山洞的話,我就提議用溫濕洞了,因其保濕力極強 ~
回復

回復 hyy 的帖子

即是用一個大膠盆,鋪上陶粒紅土,在盆左邊蓋一個爬箱反轉?有點似精華貼內anthonywoo ching的setting喔 ~

回復

"與其花百多元買個爬蟲山洞,不與買個便直的大膠箱" 支持.....
回復

燈具:一支100w powersun (用反光燈罩)置於最左,一支zoomed10.0 (用反光燈罩)置於中間
??
依兩支無記錯都係UVB燈?
回復

沒有錯,為了加強uvb吸收。
回復

lktq 發表於 2013-4-21 11:14
回復 hyy 的帖子

即是用一個大膠盆,鋪上陶粒紅土,在盆左邊蓋一個爬箱反轉?有點似精華貼內anthonywoo ch ...

回復

好有心思,龜龜真幸福
回復

回復 hyy 的帖子

真的謝謝你的分享喔!

如果能夠在這個帖收集到各位setting的相和簡介的話,對龜友們一定大有幫助!
回復

我以往既setting..
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=66152

之前一直都堅持用蓆, 因為實在好好打理,
直到去到6呎長既龜窩, 好難搵咁長既蓆
近排終於比我響深圳搵到張BB用隔水蓆, 修剪果後剛剛好鋪晒

我一直都支持用兔仔糧加牧草蓋面再加蓆, 三個月換一次
我好多底材都試過..

粟米沙 - 用左一星期 - 無須解釋
泥 - 用左兩星期 - 水盤好濁, 日日食泥, 成面都係黑麻麻, 而且...有小昆蟲
報紙 - 用左兩日 - 少少水high倒都會化晒, 隻腳有油墨
木屑 - 用左一星期 - d龜直頭行都唔行過去, 一直呢響蓆上面, 而且好快有小昆蟲
紅木 - 用左一個月 - 算叫幾好用幾好打理, 但龜龜隻腳長期踩住變左紅色, 之後水兜都變紅泥色, 好驚
紅土 - 用左四日 - 放左四日, 三隻一齊食足四日, 我唔想見到第五日都仲食, 掉晒

底材試左兩年, 兔仔糧加牧草係唯一令我無野好擔心既底材, 我兩到三個月換一次, 盡量減少粉塵出現
因為佢地一瀨尿我就會換走堆碎左既糧
而家搵倒張大既隔水蓆, 佢地有尿有屎一擘就得

只係分享下, 兔仔糧加牧草唔太保濕亦有少量粉塵問題,
不過安心好多...

仲有, 呢兩年黎任何情況下我一定會鋪蓆, 呢度應該得我一個支持用蓆養龜既人~
回復

回復 奇門 的帖子

感激 ching分享!

喺好耐以前已有留意ching的蓆底材了,我也有用過,只是那時想看看小龜掘洞,所以就放棄了。這種底材又平又實用,真的不錯!
回復

得到權強ching的同意,我就在此轉貼他的飼養setting

他對他的飼養環境簡介:
洞不是溫的.然後,洞只是半封閉的.再者,我不用底材,只用加濕.夜晚全部龜都會在洞中,在早上,則會自己走動,除了曬燈食糧外,都是在洞中的
我養的品種主要是森林的
由於我的濕度計壞了,不知道濕度多少,只能說每早龜從洞出來時也是濕的
我的是powersun160w和megaray100w,uvb比我在外養的龜還好,曬的時間還長
以星的生活習慣為例:
早上7:00開燈開加濕,以(吃,曬一會,飲水,回洞)為一循環地不停重覆,平均每天在燈下曬4小時,直到每天到了5~6:00便浸水清潔,再關燈關加濕

詳細可參考
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... p;extra=&page=2
回復

得到小豹c姐的同意,我就在此轉貼她的飼養setting。

詳情可參考:
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 26&page=1#pid853654
回復

感謝C兄的分享
回復

回復 楓之子 的帖子

應謝謝其他c兄姐分享才真。 ^^
回復

這是iamnero師兄的setting

以下是他飼養紅腿的心得
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33306
回復