香港龜友論壇

查看: 3326|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

梅花龜皮膚現白點....SOS

樓主
各位ching ,我個缸養左4隻幼龜, 其中一隻梅花龜身上出現白點....請問有冇CHING 知道什麼事??

可以點救佢? 依家梅花龜絕不活躍, 又開始不食野....無乜精神咁...

如下圖:

可以買D咩去醫???
唔該哂ching
沙發

回復 ACCHUI 的帖子

皮膚病把有病龜隔離用龜精靈搽白點及干養一下及保暖呀
回復

板凳
THX, Ching ,
係唔係好大獲????

龜精靈有冇話咩牌子? 係魚街找到?
回復

地板
ACCHUI 發表於 2013-4-16 22:06
THX, Ching ,
係唔係好大獲????

龜精靈本身就係一個牌子,魚街大把
回復

水龜通常有龜精靈魚街有但行多兩間格下價
回復

龜大仙 發表於 2013-4-16 22:09

水龜通常有龜精靈魚街有但行多兩間格下價

如果仲有一隻巴西都係唔食野....個頭又有一點白點 (好少同好細點)....可唔可以同隻梅花一齊隔離??

如果只有LED 燈可否射住佢保暖??

另外, 想問呢個病症是什麼?

THX!!!
回復

可能你水質差最好牠們獨立隔離LED燈沒保暖作用
回復

回復 frankie000 的帖子

要干養及保暖
回復

我隻珍珠龜都係呀,又有小白點,又有腐皮,,,滴左幾日龜精,,好似冇咩用咁
回復

嘩...隻..珍硃龜都算幾嚴重.... 好多白點......     要盡快隔離.一龜一個箱仔~ 查龜精0 乾養, 唔好浸水了..你缸水應該唔乾淨...水好多菌...
回復

其實我2天轉半缸水....為什麼會出現呢個情況?
回復

缸有無濾水器無的話兩天才換半缸水一定死呀
回復

龜大仙 發表於 2013-4-17 02:31

缸有無濾水器無的話兩天才換半缸水一定死呀

唔該哂ching , 琴晚已經將梅花龜同其他龜隔離 , 以免病菌擴散.今天收工會馬上買龜精靈醫佢.

其實我個缸係有潛濾的, 而且2天內一定換半缸水....不過就唔係成日洗缸底(姐係成個搬出黎洗).

另外, 請問如果我唔係成日可以拎到d龜去哂太陽, 我可以用UVA + UVB 哂佢4個小時幫佢地殺菌?

仲有,如果我放在自己間房養, 熱天時開冷氣 , 洗唔洗係水度整番支暖管?

thank you ching , 第一次遇上呢d問題 , 請賜教
回復

師兄,個缸要定期消毒一下嘅,介紹你用"聚維酮碘"來消毒個缸,詳情你睇下魚佬介紹 = http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

兩樣係不同用法的,你兩樣都買啦,反正龜精靈都好平啫,其實最根本既問題係你缸水唔夠乾淨,你消毒過所有龜龜及缸後,注意水質,白点會慢慢退的.不用擔心.假如再不改善水質,龜龜會腐皮的.
回復

龜媽 發表於 2013-4-17 12:33

兩樣係不同用法的,你兩樣都買啦,反正龜精靈都好平啫,其實最根本既問題係你缸水唔夠乾 ...

明白哂,,,其實我有用潛濾  , 水2日換一次 , 缸係換水的時間都會用水沖一沖.....但都唔知點解都仲有細菌....btw,,,換水係唔係一定要用隔晚水?  不隔晚得唔得?

thank you
回復

我都有養珍珠龜,用隔晚水當然較好,但我沒有用隔晚水都無問題,所有石金,鑽紋都受倒,直接花洒落就得,每次換水順手輕輕捽乾淨龜仔會更好,不過就要小心唔好比佢咬一啖.
回復

P.S. 如果天氣涼,水喉水好凍架,你要溝到室温至好同佢地換水,唔好冷親佢地.
回復

龜媽 發表於 2013-4-17 12:15
師兄,個缸要定期消毒一下嘅,介紹你用"聚維酮碘"來消毒個缸,詳情你睇下魚佬介紹 = http://www.hkturtle.org/ ...

正呀...ching, 咁我應該用龜精靈定買呢支野去整隻龜好呢?
回復

回復 龜媽 的帖子

正呀我都有用這支來消毒
回復