香港龜友論壇

查看: 1610|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手養龜幾問

樓主
大家好, 睇完精文有幾個問題不太明白想問一問大家:

1) 如果工作關係唔係成日可以比d龜仔哂大陽 (約一個星期只有一天可以) , 可唔可以用UVA+UVB的燈代替?
2) 如果開燈, 係唔係每月要照佢4小時左右?
3) 如果約4隻幼龜(2隻巴西,1隻珍珠, 仲有一隻唔太記得)....應該用咩尺才的缸? PS: 依家用緊$50果d細缸.
4) 幼龜每天食一次野,正確嗎? (糧食為細乾蝦.)
5) 依家呢個天氣...係唔係唔需要暖管?
6) 如果見d水混淆就換水...可唔可以唔用過濾器?

感謝各位

沙發
1&2.晒燈1-2小時都夠
3. 4隻最少40CM長
4.OK
5.如家中溫度係大起大跌可加
6.可用濾水
回復

板凳

2) 每月4小時??  我自己係曬太陽 , 我認為1個禮拜哂太陽2次 , 每次30mins-1hr [當然要注意當日的氣溫適唔適合]
    所以燈方面唔清楚

4)每日1次ok , 但唔建議餵蝦乾 , 因為蝦乾是零食,類似人類的薯片,
    你應該餵龜糧 eg. ZOOMED幼龜糧

5)依家的天氣忽冷忽熱 , 龜好易有病, 我仍使用暖管,5月先拎走

6)其實用濾筒會好啲 , [唔係潛濾] , 講真如果你番工,可能一番黎啲龜仔浸左幾個鐘屎水  

不過龜仔的水要用隔夜水, 即將水喉水擺24小時先用 ,同埋要有浮台
回復

地板
turtlem 發表於 2013-4-9 18:16
2) 每月4小時??  我自己係曬太陽 , 我認為1個禮拜哂太陽2次 , 每次30mins-1hr [當然要注意當日的氣溫適唔適 ...

多謝ching 回答 , 以上為我的14inch 缸 , 養左4隻幼水龜.

1) 請問一下水深岩唔岩呢?
2) 呢種水深, 應該買邊隻過濾又岩我個14inch 的缸? (未買過濾,通常我一日換一次即時水喉水.)
3) 係唔係應該買UVA + UVB 的燈哂下佢?
4) 仲有, 我依家一日比一次野食. 但佢地都好似唔係成日食咁..... (蝦乾) ps: 聽取ching 意見後我會轉用下龜糧.
5) 如果係間房度, ( 不是成日開冷氣 , 正常室溫) 需唔需要安個暖水管?
6) 如果Pro 少少, 係唔係都應該安排番個溫度計係入面?

**如果ching 見到個缸有咩不足或者可以改善的地方. 請指教一下.

THANK YOU

回復

回復 ACCHUI 的帖子

水深過背3cm啦~~~~~你太少水了
回復

1) 唔夠深,高d 比佢swim~
2) 水高後, as you like
3) UVB 晒8  小時才等於晒太陽約15mins! 所以其實晒太陽最實際
4) 可先試開口糧, 命脈牌
5) 龜仔用暖水管安全d~
6) 不是pro or not pro 的問題, 溫度計是必需的東西,讓你即時知道水溫和陸溫之差! 最基本要有兩枝,一枝水,一枝陸地! 龜仔死亡主因 : 水陸溫差太遠 / 天氣變化大,    所以UVA 燈都是必須的,因為當天氣變冷很多時!水溫會因為有暖管而很暖,但陸溫會低了很多, 此時水陸溫差大便出現危機,使用UVA 燈照住陸地..便可另陸溫和水溫接近了! 龜仔也完全不會受溫差影響了! 但 UVA 燈必需在天氣專冷前已開..不要等到轉冷後很久才開
解決溫差問題..龜仔和你都一樣開心,龜仔自然健康少病痛!!!
回復

1mm 發表於 2013-4-10 22:40

1) 唔夠深,高d 比佢swim~

師兄/姐講得好岩,恆溫既環境的確重要。

不過更正少少野,
1. uva係光譜唔係加熱,所以唔好搞錯uva燈加熱燈,唔好俾市面上聲稱有UVA既射燈搞亂左你。
2. 普通菲利普射燈,都可以俾龜作加溫用。
3. 一般溫差唔會導致龜隻有即時死亡危險,只有諱疾忌醫和不正確既飼養方法,才是大多數寵物既死因。
回復

ACCHUI 發表於 2013-4-10 12:29
多謝ching 回答 , 以上為我的14inch 缸 , 養左4隻幼水龜.

1) 請問一下水深岩唔岩呢?

少許建議

1. 射燈作陸地加溫
2. 暖管
3. 早點換江更理想(起碼長24")
4. 唔好擺石仔,就算龜冇誤食,都有機會卡在後肢和龜殼之間既少許空間內,影響龜隻正常發展。
5. 水深可以定為龜殼垂直高度兩倍
6. 餵有牌子既龜糧,如Zoomed和M糧
7.電子溫度計較理想
回復

你用瀘水?
如果吾係都洗得痛苦.
回復

多謝咁多位ching 教路...

綜合咁多位ching 意見....今晚會去為龜龜買設備.
到時再update下個缸做個reviews , thank you
回復

是一個好飼主
回復