香港龜友論壇

查看: 3316|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

幫阿龜換間新屋

樓主

終於有時間幫阿龜換間新屋,仲加咗個浮台比佢。

而家用緊海鹽加龜康寶滲緊新箱,想個要滲幾耐?

沙發
果舊野叫浮台?

反轉o左姐...  發表於 2013-4-6 19:05
回復

板凳
好簡單········
回復

地板
龜腳震可能都爬唔到上去
回復

個舊係磁石浮台,呢張相係反轉個台滲水消毒時影㗎!
回復

Wingu 發表於 2013-4-6 21:37
個舊係磁石浮台,呢張相係反轉個台滲水消毒時影㗎!

鹽呢D古老方法,其實殺菌作用唔係太高,而且亦都要較多鹽。

簡單點可以買支聚碘銅 或火酒, 便利妥優碘清潔,簡單快捷

同埋呢個新屋好快唔要得~~~   一早換定大既膠箱或江,設定好晒既經濟又實惠

回復

完成。

不過呀龜唔多高興個箱咁高佢做唔倒引體上升。

回復

回復 khip 的帖子

另外有用龜康寶滲。

呢個箱42cm x 30cm, 比以前嗰個大咗, 不過都知對比呀龜真係細咗啲, 但屋企已經唔可以放個再大啲嘅箱喇!
回復

Wingu 發表於 2013-4-7 01:08
回復 khip 的帖子

另外有用龜康寶滲。

龜康唔係咁樣用=.=.....

你咁大隻龜仲俾咁大個平台,水都唔多...咁逼...唔該你用過日本城膠箱好過
回復

洗唔洗咁逼??

隻龜游2下就要掉轉再游 , 郁都冇得佢郁==

回復

買個實惠膠箱啦
再唔係買個盆擺係廁所好過而家咁啦

回復

對住呢個setting有啲無言,隻巴西郁都郁唔到!仲有個溫度計想點??果隻溫度計係俾陸龟用!!唔該你認真諗下咩先對隻巴西最好啦!!

同意x100000000  發表於 2013-4-7 03:02

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
khip + 3 一針見血

查看全部評分

回復

Wingu 發表於 2013-4-7 01:02
完成。

不過呀龜唔多高興個箱咁高佢做唔倒引體上升。

你個箱會唔會太細呀??
回復

我係完全知道個箱對龜離講係好好好細,亦都知呢個唔係一個最好o既setting, 但呢個箱已經係我屋企可以擺到最大o既size, 浮台係想唔駛成日乾養等佢有水又有個地方佢爬o下, 仲係度用唔同o既方法試緊。

知道咩對龜好同容唔容許去做係兩回事,人人都想屋企有地方比個大Do既空間隻龜 (我都好羨慕有D 師兄地方比較大/有天台露台 even 大窗台),但有幾多人可以咁做? 屋企得個百令呎住o左3個人,我都想比個大D o既箱佢,但唔得。亦有諗過比佢係toilet, 但屋企toilet 係一入去就係沖涼企位之後就係座廁,如果擺toliet 屋企人沖涼就要搬走佢(我唔知成日搬來搬去會唔會對龜唔好),而且toilet 冇插頭,入toilet 就唔可以照燈,或者要係toilet 出面拉電線入去,咁去toilet 時就要拎走佢或者唔閂門。

貼圖出離都係想知有咩可以再做好D,有師兄覺得太迫唔好擺浮台,浮台可以拎番走,但有咩其他方法做倒水陸兩地呢?還是成龜可以唔駛水陸兩地都得?有師兄話個溫度計唔o岩,亦都可以換過。有師兄覺得箱太細應該換個大D, 亦都多謝師兄o既提點,但係提點之外o既評論...

好多時係forum 見倒好多人o既意見都評人o地個箱太細呢樣唔好個樣唔好,但有冇考慮過別人o既處境? (當然亦有人係冇做足功課有事先離forum 求救,自問都唔係100% 做足功課先開始養呀龜) 唔好話屋企細就唔好學人養小動物,老實講十幾年前十令歲人仔真係唔知一隻$10 可以擺係掌心o既龜仔會變成咁大,難度因為佢咁大屋企咁細養o左十幾年叫我放棄佢?難度日本成實惠o既箱同呢個箱o既差格爭好遠?(上一個箱就係日本成膠箱,不過唔係最大size)買得個新箱比佢當然想有咁大買咁大,經常換箱對龜離講都唔係一件好事,但呢一刻就只係可以做到咁大,所以先離forum 睇o下其他人有咩經驗可以share o下,係有限o既條件之下做到最好,亦希望得倒D實質同實際o既提議。

以上o既一段話可能會得罪師兄門,但呢段話係過去睇o左一段時間forum 同埋呢個post 之後o既感想,我唔係介意別人o既批評,但都係o個句,希望得到實質同實際o既提議。如有冒犯,我係呢度先講句“對唔住”。
回復

空間咁細你仲放多舊浮台
回復

回復 43qu782 的帖子

所以昨晚已經拎起o左,而家諗緊點咩整等佢唔駛長時期乾或者長時期滲水。
回復

唔知咁樣加建會不會好D,至少都有水有浮台又不用買大size箱.

呢度D龜友很善心啦
不過看樓主的情況,隻龜都不能半放養吧?(响屋四圍行)如果得都唔使煩浮台
加油~

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
taylortin + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 morikwai 的帖子

我都相信呢度o既龜友係愛龜之人。

因為廁所沖涼同一個地方,所以之前間中放龜出離行都要先洗淨toilet 地下同埋舖膠布,如果屋得我自己一個o既時候就會咁做,最多去toilet 時小心D 唔好踩倒佢,但長期咁做就唔可行。
間中都有比佢出廳行,但係都係要屋企冇人出入同舖膠布(屋企木板地,之前冇舖膠布,呀龜舊肥脾肉比地板刮傷o左。)

我本來諗住半缸水,之後個浮台,但個浮台唔多夠力,呀龜爬o左上去就成個沉o左,而家搵緊有冇D 部件可以掛係箱邊托住個浮台,同埋cut 細個台少少等個台可以打橫擺冇咁阻位。

我想問師兄加格仔板會唔會令佢易借力爬出離?而家個箱高30cm,  水位應該要幾多好?
回復

你在家放阿龜出來散步就OK~
魚街好似有夾或勾賣.不過浮台就唔知點整,留待其他師兄師姐教路.
牠要出來咪加高D...加夠20/30cm又或者再加塊透明膠板做蓋.(如果加個格仔蓋就變左籠)加建部份用夾固定,換水都方便.
水高20-25cm高,主要看龜落水有沒有''淺''水出來.浮台應該都夾响膠箱安全D

(我隻龜,龜齡少你好多)
呢隻貼的溫度計可能都啱你. ($8-12) 另外買一枝細溫度計for開燈位溫度 ($10)
加油~
回復

你放佢出屋周圍行ok,叫屋企人行個時小心0.0
定期放佢去游水同晒太陽,因為你隻龜都感大,巴西好粗養
我以前個隻(大過u)都係感周圍走,不過搵屎辛苦d  ~.~
回復