香港龜友論壇

查看: 1839|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新手問題

樓主
各位好呀,我在2月份買了兩隻豹龜bb,
現在約5cm左右,
除左每朝起身拒地主動等食,
會有2〜4小時活動,
一般中午到晚上都在睡覺,
平時日間都有開燈,平均溫度30'左右,
除了早上的菜芯外,濕的乾草粒沒有進食,
大便方面,日日都有一至兩條屎,

想請豹龜bb,長時間要睡覺嗎?
沙發
回復 fujii402 的帖子

基本上bb龜係訓多嘅!仲有係你講嘅草粒會點餵食?菜唔好做主糧豹龜腸胃好敏感
回復

板凳
每次見到有人一次過入兩隻豹
都不自覺咁諗起藍衫……
仲見到師兄用粟米沙同用菜做主食
好擔心

老友
粟米沙我提意更換
豹誤食機會好高
當然有人話其他底材都會
但大部分師兄都話粟米沙唔好,何必博呢
所以個人提意更換

另外你朝早除左支燈仲有無用uvb ?
回復

地板

多謝兩位既意見
燈就用緊25w UVA 同 UVB 3.0
我會先用溫水,浸淋草粒先比拒地食,
不這成日比拒地踏到好似泥漿咁,
係唔係要餓到拒地食呢?
墊底我想轉用松樹皮粒,好唔好呢?

回復

回復 fujii402 的帖子

你d糧點解咁濕??第一你唔可以一次過換哂d糧,你暫時用油墨菜開糧各用半粒溝菜到佢食自然食到糧,跟著將菜份量減少再將糧份量加!慢慢佢就食糧!記得將菜同糧嘅水抹乾剪碎溝埋一齊,份量你就自己睇下龜龜平時食幾多!其實而家桑葉都有得買,你又可以溝比佢食!你依兩隻糧我就唔知咁細食唔食得因為我3隻就食sudo糧!睇下師兄們有冇意見我自己底材就用草粒因為換同買都方便!
回復

我本身就用緊木碎
回復

fujii402 發表於 2013-3-30 01:19
各位好呀,我在2月份買了兩隻豹龜bb,
現在約5cm左右,
除左每朝起身拒地主動等食,

第一:龜B成日訓係正常的,第二,都係果句,換走粟米沙,既然你有牧草就乾脆用牧草剪碎大約每段約2吋黎做底材已經非常好,舖厚少少,我自己都用牧草,第三,糧係應該用噴壺噴濕等佢軟同發大再撈,並唔係好似你咁浸pat野出黎,好在你D龜唔食,如果肯食不足一星期佢地就腸胃炎!另外見你D水盆食物盆都好龐大下而個爬箱好似好細,個箱幾吋?建議比多D空間佢地走動,如果冇空間既唔訓覺有乜好做?
回復

加多句,除非你支燈距離龜龜好近,否則你個射胆得25w係冇乜力水,夏天都還可,冬天一定凍死龜,而你支UVB得3.0...係13w定26w?如果3.0又得13w又夾得高照左等於冇照,除非你可以一星期同佢地曬幾次太陽,否則等同冇UVB..會軟殼加隆背
回復

多謝各位既意見,我同兩隻龜BB會加油
回復

fujii402 發表於 2013-4-2 01:53
多謝各位既意見,我同兩隻龜BB會加油

加油!
回復

回復

啲糧濕到好似五香肉丁咁,而且2隻龜咁細,唔洗比咁多糧,浪費呀,最好剩係比糧,唔比菜,豹龜食啲高水份嘅野,對佢地腸胃唔好架
回復