香港龜友論壇

查看: 1391|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

巴西叫及便便問題

樓主
我隻龜近期成日都「扭計」要食物(我一至兩日餵一次),佢由初初係咁爬個龜箱,企圖走出離,到近排開口「刮」叫一兩聲,嚇到我以為佢唔舒服,但走埋佢身邊佢又冇再開口同叫,師兄們有冇遇過呢個情況?阿龜究竟係扭計還是真係有唔舒服?(食糧大而正常,手腳有力,但便便冇之前咁密,之前係餵完糧第二日就有,而家就兩三日先有,對上一次便便正常,不過好大舊同分咗兩三次出)如果龜龜便便真係出咗問題,可以點做?
沙發
我常常遇到.若果叫及有側浮就有問題.便便真係出咗問題可以浸Bac
回復

板凳
間中係會叫"呱 / 刮"一聲, 大約一年裡面會聽到幾次
回復

地板

我以前尼段時期(特別係過冬回暖既時期), 我隻巴西龜都經常'呱'一聲咁叫, 仲要係好深情咁望住人,

我開頭以為佢係咪有咩唔舒服, 但係慢慢發覺佢原來係..............................

無咩事, 一切好正常, 所以我諗可能隻龜覺得悶想食野之類都可能會咁叫, 想引人注意
不過....而家隻龜已經唔响度........................
放心, 唔係死左送左去入聚娶老婆O者~~~

我覺得便便果D, 其實你有無加溫??
如果無加溫, 隻龜剛過冬腸胃可能未適應會較差, 最好唔好一次餵太多份量, KEEP住餵適量,
儘量唔好短期內加太多份量, 份量慢慢加

回復

我隻龜呢排都好怪 好擔心
佢由朝到晚都不停爬上爬落 不停叫 又唔肯食野
我成個冬天都有比暖管同山佢 一直都冇咩野 呢個星期好反常 考慮緊要唔要帶佢睇醫生...
回復

我隻龜冇冬眠,食糧同未入冬前差唔多,不過可能因為天氣涼,少咗時間浸水,近排餵完糧都同佢浸番陣暖水,便便嘅情況又正常番。

你既意思佢叫係因為發情?
回復