香港龜友論壇

查看: 5296|回復: 65
打印 上一主題 下一主題

唉...傷心爆..不能養了

樓主
唉~ 花左2個月時間..買爬箱,買燈,自己接線整光暗, 搬紅土, 一手一腳整完個箱! 點知家人極力反對我養.....唉...
又話怕生蟲又呢d又果d...我真係好羨慕大家可以養自己喜歡ge龜.... 唉..我暫時冇得養架啦...

...又話我咁大個人唔識諗, 我養係房又比地阿媽話..拎出廳又比阿媽話...點放都係唔得...唉...傷心死....
唉真係底估左我阿媽...

計過條數用左成 千幾蚊搞完d儀器,最後係唔比養, 花錢事小...宜家好似胎死腹中咁.......日後我只可以上來看看大家的龜....唉...堅傷心...

多謝呢排一直有教我點養,買咩燈 ge c兄c姊....我會多d上來睇龜架啦...唉..月睇月傷心......我真係好想養呀....唉............

我有以下的東西可轉售, 希望有興趣c兄, 可以一套咁買左佢... 祝你們養龜愉快!!

1. 60x40x40cm 木箱, 以裝上12v抽氣風扇 (內有2個燈泡位, 其中一個被我已裝成可較光暗. 重有一個18"光管位)
山洞,水盤,
2. zoomed 10.0 uvb, zoomed 日光燈 60w, 100w陶瓷燈x2, 普通牌子日光燈60w, 重有一支 uvb 5.0 光管 18" <--雖然5.0冇用..但係加減用吧....( 所有燈..只用過來測試溫度,光暗...接近沒用過)
3. 2個 電子溫度計
4. zoomed 陸龜糧, 完全沒開封 95oz
5. 紅土一大包(婷婷c姐購入的), 陶立(已入洗衣袋)  紅土我已經自制左一個膠兜可以用放紅土 又唔會濕到個木箱..
個箱d電線我用線碼lock好晒, 相睇相 可以pm我../__\

如果c兄c姊 對我呢套器材有意, 可以pm我祝我一路好走吧..他日我一定會再養

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
climbv35907 + 1 唔好咁傷心啦 , 同媽媽冷靜傾下 , 可能可以.

查看全部評分

沙發

吐血..我家人之前也反對我養 奈何我脾氣差 爲了家庭幸福 所以也沒有多說
人善被人欺   不是叫你反叛  但希望你可以有自己揸主意既能力.鍾意乜野就做吧.又不是傷天害理.
個人比你意思系咁多- -
回復

板凳
有点專制,東西留着,遲些再試吧!
回復

地板
ONSON 發表於 2012-12-18 14:31
唉~ 花左2個月時間..買爬箱,買燈,自己接線整光暗, 搬紅土, 一手一腳整完個箱! 點知家人極力反對我養.....唉 ...

你試下搵一兩晚 5 返屋企訓,屋企人問你做乜咁,你就話去左人地屋企玩龜,咁你好快有得養 ga la
回復

個人意見:沒有抗爭 哪有改變
回復

如果換轉係我,買嗮器材,屋企人先黎反對的話,我會發老脾 學樓上位師兄講,自己揸主意!又不是傷天害理!同屋企人講清楚,唔會生蟲,勤清理就唔會有味!有時真係唔好下下就嗮屋企人,我當初養第一隻龜之後屋企人都話唔比養第二隻,我講到口水乾都唔比,但最後我都買咗,屋企人最後亦接受,仲幾鍾意,宜家越養越多了,只要自己照顧到,唔煩到屋企人就養啦!我支持你!唔好放棄!
回復

ching唔好咁傷心啦,始終一家人住埋一齐,尋求大家共識好重要.
或者放多d資料响屋企,同亞媽一齊上龜網,終有一夭你的心願會達成的!
Never give up
回復

ONSON 發表於 2012-12-18 14:31
唉~ 花左2個月時間..買爬箱,買燈,自己接線整光暗, 搬紅土, 一手一腳整完個箱! 點知家人極力反對我養.....唉 ...

如果冇能力自主,買野之前就問清楚家人拿個意見先...想先斬後奏而家又冇膽.........

搞到而家唔開心為乜呢
回復

回復 大win神 的帖子

唉...問心都係養下寵物姐...又唔臭又唔影響佢地...放房又話 以後唔理我死活啦...玩到咁大...我投降....
回復

回復 龜媽 的帖子

係呀...佢就係話我左佢地方...有朋友要..就賣...冇就留起佢...他日...他日...我一定會養..
回復

回復 地獄火 的帖子

唉~~ 一言難盡.... 真係好羨慕你地可以養...
回復

地獄火 發表於 2012-12-18 14:50
你試下搵一兩晚 5 返屋企訓,屋企人問你做乜咁,你就話去左人地屋企玩龜,咁你好快有得養 ga la ...

有道理..哈哈
回復

大win神 發表於 2012-12-18 14:42
吐血..我家人之前也反對我養 奈何我脾氣差 爲了家庭幸福 所以也沒有多說
人善被人欺   不是叫你反 ...

賭上家庭的幸福丿好!
回復

ONSON 發表於 2012-12-18 15:24
回復 龜媽 的帖子

係呀...佢就係話我左佢地方...有朋友要..就賣...冇就留起佢...他日...他日...我一定會養 ...

你仲未買龜?
回復

回復 khip 的帖子

冇咩為ge... 之前一路都好想養...一路爬大家d文... 最後終於動身...一手一腳搞...開始都冇咩野...係set好晒...話 要買啦...佢就了黎了...咁我都冇法子...
回復

回復 SnappingTurtle 的帖子

我都希望有一日 可以養到.... 我真係爬左好多文...覺得自己應付到 我先去買...
回復

回復 yammy_kk 的帖子

多謝支持!!
回復

沒買架...如果買左 變天tim呀..可能...
回復

呢2個月 一路係度測試測試...測到 有 80-90% 完整度 我先打算入龜架..
回復

回復 Mrturtle 的帖子

我中意你呢句!!! 我會再嘗試...
回復