香港龜友論壇

查看: 5541|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

和黃公園遊記2

樓主

話說上星期係和黃公園見到隻鱷龜,諗住去曬龜順便餵下佢啦,點知行晒個池都唔見佢個踨影,,諗住餵下龜就走人...點知餵餵下龜比我發現到佢,,真係好興奮竟然係呢度見到佢,,,就係一隻忍者喇....我諗佢有20cm以上...唔知佢比人放左係度幾耐呢?有冇係度渡過過凍天呢?如果有既話...係咪即係有番咁上下大隻既忍者可以捱到凍呢?

後記:今日好開心,算係救左隻龜bb,話說我坐係度欣賞梗隻忍者寫意地暢泳時,隔離有位姐姐拎住個兜仔問:[係咪就係放落去得架喇.]原來佢拎左一隻好細既巴西bb諗住放去龜池(隻bb個甲仲有d泥沙係面,應該係呢度d龜係度生出黎既bb),佢見到我係養龜既,走埋黎問我,我話你放佢落去,d大龜一淡就食左佢啦,佢話早兩日係呢度做運動時見到呢隻龜仔,我話咁樣你同隻龜都係有一種緣份啦,而且唔會好難養,我叫佢最緊要黎梗冬天小心保溫,到佢大定左就好易攪,佢聽完我咁講都話:[好啦我拎返去養.]我再教埋佢一d基本日常養龜既知識,希望龜仔快高長大啦.

評分

參與人數 4威望 +8 收起 理由
乂阿偉乂 + 3 多謝分享
professional + 1 熱心幫助
一刀兩斷 + 3 thanks for sharing
kfp510 + 1 功德無量

查看全部評分

沙發
有龜係到出世~~@@
回復

板凳

我刀見到,我超有心想捉黎自養,因我本身有一對大忍者,也繁殖了好幾次,無奈早前母的死了,又找不到新的......

可惜趕住番工....請問C hing 你下次去的時候,介不介意幫我捉或告訴我公園的詳情?
回復

地板
阿彌陀佛
回復

一刀兩斷 發表於 2012-10-23 19:58
我刀見到,我超有心想捉黎自養,因我本身有一對大忍者,也繁殖了好幾次,無奈早前母的死了,又找不到新的......
...

點解一定要捉佢
回復

4848 發表於 2012-10-23 20:31
點解一定要捉佢

其實忍者對其他龜既威脅性只略比鱷龜低-________-" 我諗住一舉兩得姐~
回復

LazyMazy 發表於 2012-10-23 19:38
話說上星期係和黃公園見到隻鱷龜,諗住去曬龜順便餵下佢啦,點知行晒個池都唔見佢個踨影,,諗住餵下龜就走人.. ...

我有見到此龜,的而且確似忍者,
少左D黃色,
希望你救埋佢啦!
建議鬼乸咁早去
回復

...

我都有兩隻忍者,所以我見到呢隻忍者時我都好想捉走佢,不過無位養,呢隻唔知係公定母,我估係公,我下次未知幾時去,因為要返工呀.
呢個公園叫和黃公園,好明顯就係呀成哥架啦,哈...係紅磡逸豪園對面,好大個池分左好似兩定三層,忍者龜係第二層,發現鱷龜都係第二層不過唔見左,如果你去個度,就行去有瓦遮頭個度有個亭之類物體個邊,我發覺忍者多數係個邊,但係唔知去捉龜會唔會比人鬧,個度我見有一個看更係呀姐黎既,佢個更亭可望到個池,但個呀姐有時唔係更亭會坐左去睇龜池,唔知有冇開放時間,因為我係下午去,夜晚唔知會唔會關門,希望幫到你!
回復

一刀兩斷 發表於 2012-10-23 21:02
其實忍者對其他龜既威脅性只略比鱷龜低-________-" 我諗住一舉兩得姐~

我個兩隻忍者一d都唔惡呀,我覺得個度d巴西咁多,佢比人恰多,哈
回復

professional 發表於 2012-10-23 21:18
我有見到此龜,的而且確似忍者,
少左D黃色,
希望你救埋佢啦!

你係幾耐前見到佢呀?
回復

...

快D去營救佢地啦,
果個漢奸肥婆應該係返下晝的,
早上佢未返工.
同埋早上七點前,果班攝影發燒友(影雀)未到,無咁礙眼.
回復

LazyMazy 發表於 2012-10-23 22:49
你係幾耐前見到佢呀?

前日見到
回復

LazyMazy 發表於 2012-10-23 22:47
我都有兩隻忍者,所以我見到呢隻忍者時我都好想捉走佢,不過無位養,呢隻唔知係公定母,我估係公,我下次未知 ...

我刀有去,我見到有兩只忍者~~~~~~~我見冇咩人,我想捉既時候,失驚無神有個呀姐問我係咪黎捉龜,之前刀有幾個令仔同個懵佬黎捉.....嚇到我吖....後尾佢坐係度剝橙我就冇謂同佢鬥多時間走佬算,要返工........如果政府既池就好辦,我合理合法名正言順捉,但係私人既真係要度度
回復

professional 發表於 2012-10-23 22:53
快D去營救佢地啦,
果個漢奸肥婆應該係返下晝的,
早上佢未返工.

諗梗約其他師兄去,一個人進退失據,煩.......
回復

一刀兩斷 發表於 2012-10-23 23:00
諗梗約其他師兄去,一個人進退失據,煩.......

有乜事你就話...跌左隻...手錶,介子,眼鏡...任你UP
回復

professional 發表於 2012-10-23 23:05
有乜事你就話...跌左隻...手錶,介子,眼鏡...任你UP

下午去多人ma?
回復

一刀兩斷 發表於 2012-10-23 23:07
下午去多人ma?

我視察左三日,今期好多攝影友影雀,
由早到晚,五點半先走晒...好唔方便
回復

professional 發表於 2012-10-23 23:10
我視察左三日,今期好多攝影友影雀,
由早到晚,五點半先走晒...好唔方便

ic~~~~~~~~~~~`甘吾使番工先去
回復

一刀兩斷 發表於 2012-10-23 22:56
我刀有去,我見到有兩只忍者~~~~~~~我見冇咩人,我想捉既時候,失驚無神有個呀姐問我係咪黎捉龜,之前刀有幾 ...

原來你見到有兩隻,係咪同一層呀?如果係政府既池點解可以合理合法捉??
回復

professional 發表於 2012-10-23 23:05

我驚個呀姐話,我搵我地既工人黎幫你執,
回復