香港龜友論壇

查看: 6670|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

補品:你今日飲左未

樓主

其實近日有好多龜友龜龜都出現問題借著呢個機會 同大家龜友分享下龜龜既補品
如果係初期係有8成既機會醫好 嚴重既話都有3成
但去到睇獸醫咁醫好既機率都係高達5成
好啦___廢話唔多講 以下係介紹補品既野比大家認識
以下內容 會有出錯 都係以自己既經驗去判斷
今日要介紹既補品係呢D

依家正式介紹
黑藥

主要係用黎醫呼吸道問題 例如:感冒 肺炎
點樣去判斷個龜龜係感冒定係肺炎呢
好簡單 初期感冒既徵狀係會開口呼吸 經常上岸訓教 但唔會點睇得出佢係側身游水 同埋食野正常 狀況會麻麻
而肺炎既徵狀係會開口呼吸 係岸上訓 係水中會側身浮水 食慾減少 精神狀態會冇精神 好似冇力氣咁
黑藥用法好簡單:
每日3次 滴2滴落龜既鼻/口度 用方指引....每喂食後才使用 如果隻龜唔食野 試下利用6條蝦干 4粒主糧 去引隻龜食野 但不成功唔食野 半個鐘之後 倒哂D糧佢 採取用藥 以下係例子:
8點起身喂食 8點半倒水 滴藥干養 6個鐘後 比隻龜龜補充水份 水唔好過背 比佢浸10分鐘 之後滴藥干養
直接到晚上9點比隻龜浸一浸水 之後滴藥干養至早上
重覆以上既做法 初期病患既最快5日好番 嚴重少少既17日
如果唔可以 最少1日1次 時間採取晚上進行 早上喂食 之後水唔好過背 至晚上才採取行動

TAMODINE

主要用黎醫皮膚病 爛殼 傷口消毒 例如:白點 龜殼有蛀窿 傷口等問題
用法好簡單:開左個蓋佢 利用棉花棒塗上 之後塗上患處 干養就可以
呢支野係防水霉菌 效果比龜精靈高 唔會刺激到龜龜 但要注意既係呢支唔可以內服

REPTOBOOST

呢隻主要係醫腸胃問題 例如:唔食野 冇咩狀態下使用
入面有維他命、益菌、酵素同電解質  
用法好簡單:每日一次...每100ML既水量就加4G既份量 姐係一匙 之後將龜龜浸住 浸佢10分鐘就可以
電解質可以幫龜龜補充水份 會令龜龜精神D

龜龜專用眼藥水

主要係醫龜既眼既問題:例如眼腫 眼部發炎
用法好簡單:每日3次 利用棉花棒塗上藥水 在龜既眼部輕輕咁打圈 之後讓眼部有藥水就可以 用藥後干養
呢支藥可以補充龜既維他命A

REPTISAFF水質清潔劑

主要係改善水質問題:除氯氣用
用法好簡單:每100ML水滴1滴 呢支可以除氯氣用既 同埋有電解質既成份係入面
聚維酮碘

主要醫皮膚病 爛殼 消毒器材
用法好簡單:利用棉花棒塗上藥之後塗上龜既患處 有小小刺激性 直至傷口康復 而消毒器材就每1000ML 倒1蓋滿既藥落去D水度 之後將器才消毒完就可以

墨魚骨

主要係用黎補鈣用  例如:軟殼
用法好簡單:如果家中既係苗仔既話 請將墨魚骨切到細細塊 之後放係水中 龜龜就會自然走去食
會影響水質 但問題不大

呢隻我真係唔知係咩 有人話係暑假糧 有人話係鈣磚
主要係用黎醫肚同埋補充維生素之類
用法好簡單:將一粒放入水中 就可以了 龜龜自然會走過去食
今次我既分享就分享完成 希望幫到呢度既龜友

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
火水. + 10 功德無量

查看全部評分

沙發
大烽 發表於 2012-10-17 00:54
其實近日有好多龜友龜龜都出現問題借著呢個機會 同大家龜友分享下龜龜既補品
如果係初期係有8成既機會醫好  ...

新水劑和墨魚我都覺得麻麻

另外最尾個張係鈣磚,唔係假期糧

假期糧係Zoomed個隻入面有中粒糧
回復

板凳
khip 發表於 2012-10-17 01:13
新水劑和墨魚我都覺得麻麻

另外最尾個張係鈣磚,唔係假期糧

新水劑用過一排就冇再用嚕 墨魚骨就一時時@@"
回復

地板

amodine ,是咩藥?係未等於獸醫開另一隻粉紅色消毒藥水?

應該是獸醫處方的

呵呵,我養龜多年,從未有呼吸道問題,所以要byebye黑藥

回復

多謝分享!
回復

仲有一支鈣水

獸醫處方的,魚佬有賣

zol-cal
回復

敏carmanlui 發表於 2012-10-17 01:18
amodine ,是咩藥?係未等於獸醫開另一隻粉紅色消毒藥水?

應該是獸醫處方的

係TAMODINE專係處理所有動作既皮膚病既藥水黎
重可以用於水龜身上 無刺激 防水霉菌 呢隻係外國出名牌子藥黎
獸醫都係會用呢隻
而你養龜多年 你D龜未有呼吸道問題 唔代表其他龜友唔會有呢個問題
請你發表內容時開擴下視野
回復

敏carmanlui 發表於 2012-10-17 01:20
仲有一支鈣水

獸醫處方的,魚佬有賣

師姐你介紹呢隻唔係咁適合用於水龜
D3對陸龜會有幫助D
回復

大烽 發表於 2012-10-17 01:25
師姐你介紹呢隻唔係咁適合用於水龜
D3對陸龜會有幫助D

大圍獸醫開個zol-cal 呢隻鈣水比我

醫班龜的
回復

敏carmanlui 發表於 2012-10-17 01:33

醫班龜的

咁見唔見效 果時你隻斑龜係咩事先 要開鈣水@@?

缺鈣,浸晒一樽冇事  發表於 2012-10-17 01:37
回復

學長~請問墨魚骨如果比小巴苗食!一次食多少?thanks
回復

~紫月~ 發表於 2012-10-17 01:35
學長~請問墨魚骨如果比小巴苗食!一次食多少?thanks

其實如果係苗 我通常切一細塊比佢咬就算
一黎當磨牙用 二黎可以補鈣

龜沒有牙  發表於 2012-10-17 01:38
回復

敏carmanlui 發表於 2012-10-17 01:33

醫班龜的

姐係軟殼@@? 重要浸哂成樽
回復

回復 敏carmanlui 的帖子

唔好再用點評好啵 請師姐改善下你既壞習慣
但師姐你聽過喙未 聽講陸箱水都會有喙齒過長既出現 都要搵獸醫去幫龜龜磨牙

喙是鳥類獨有的,龜果d我地通常叫牙板  發表於 2012-10-17 06:57
回復

回復 大烽 的帖子

好好嘅文章 ...
希望師兄此帖可以列入精華 !!!
P.s 點加分比你??
回復

起碼可以打少D抗生素,始終打得多唔係咁好
回復

回復 大烽 的帖子

墨魚骨 --> 去藥房買, 五蚊一大包, 有排食,
仲有, 唔好用補品呢個terms la, 好易俾d新手誤會ka.
回復

師兄想問聚維酮碘溶液同tamodin邊隻有效D?
回復

師兄眼藥水魚佬買$38
多謝分享
回復

多謝分享!

回復