香港龜友論壇

查看: 1925|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

老龜..求教

樓主

只知係老龜, 今天剛帶回家,品種不知, 望各ching 能告之品種, 該如何飼養, tks

沙發
唔似老龜..無30歲..呢種叫黃完(完字係same音字)佢太fat了..多d和佢曬太陽and運動下..1星期比1次龜糧佢得了..
回復

板凳
黃緣~~~~~~~
回復

地板
xonki 發表於 2012-10-6 17:23
只知係老龜, 今天剛帶回家,品種不知, 望各ching 能告之品種, 該如何飼養, tks

好大只黃緣, 好野來的. 老龜有靈性, 況且是黃緣, 比心機愛護佢啦, 食小的.
回復

不過佢唔係陸龜WOW
回復

殺破狼 發表於 2012-10-6 17:43
唔似老龜..無30歲..呢種叫黃完(完字係same音字)佢太fat了..多d和佢曬太陽and運動下..1星期比1次龜糧佢得了. ...

ching, 點樣睇到佢好 fat ??放在天台和係路邊拾到的巴西龜一起養,不知是否可行?
回復

hyy 發表於 2012-10-6 18:38
不過佢唔係陸龜WOW

不好意思, 我不知是什麼龜才在此處問....
回復

xonki 發表於 2012-10-6 18:43
ching, 點樣睇到佢好 fat ??放在天台和係路邊拾到的巴西龜一起養,不知是否可行? ...

可行的,就快冬天,肥 d 好
回復

花王 發表於 2012-10-6 18:05
好大只黃緣, 好野來的. 老龜有靈性, 況且是黃緣, 比心機愛護佢啦, 食小的. ...

老龜有靈性, 況且是黃緣 ?? 其實我都不知是咩龜, 要先爬文, 但此龜之前長時間在細小的膠箱飼養,活動空間不足, 我都擔心牠有病
回復

睇落幾精神, 你可以放佢隨屋走, 吾怕, 黃緣冇侵略和攻擊性, 你朋友真好比只咁正的龜你養.你亦可以放在浴室養都得.
回復

xonki 發表於 2012-10-6 18:43
ching, 點樣睇到佢好 fat ??放在天台和係路邊拾到的巴西龜一起養,不知是否可行? ...

唔好比佢同只巴西一齊養, 只巴西會咬死佢.
回復

花王 發表於 2012-10-6 18:54
睇落幾精神, 你可以放佢隨屋走, 吾怕, 黃緣冇侵略和攻擊性, 你朋友真好比只咁正的龜你養.你亦可以放在浴室 ...

此龜在腳的位置有舊白色野... 好似肥豬肉, 又似脂肪, 唔知係咩野
回復

xonki 發表於 2012-10-6 19:18
此龜在腳的位置有舊白色野... 好似肥豬肉, 又似脂肪, 唔知係咩野

照片所見到手上的肉是正常的, 你講的白色野可能之前食得好住的地方細活動少, 有的肥.食少的, 食素戒肉食. 會好的.
回復