香港龜友論壇

查看: 3794|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

樓主

最近久吾久都見到d龜友既盾臂病 , 所以分享下我呢2年養盾臂的方法~~ 未必全部岩

第1項
佢既環境(圖1) , 我只會用2種燈 , 10.0UVB光管 同埋 紅膽(加溫用 , 紅膽有50W , 75W , 100W~~ 會因應吾同既天氣而用吾同W數) , 仲有1個風扇 , 因為間屋焗 , 會係日頭開~~仲有一間水兜~~~~ 不過無比山洞 , 魚街既職員話比個山洞佢 , 日頭開左UVB燈 , 而隻龜又入左山洞既話 , 個UVB燈會變左曬山洞而吾係曬龜

個加溫燈, 我會裝係偏向一邊(左或右) , 我覺得好處係 隻龜覺得凍會識得行埋"棧"加溫燈下面 , 而隻龜覺得熱既就會行去加溫燈既另一面
我會大約保持個溫度係28-32度(但最近既天氣都吾洗開加溫) , 但如果開冷氣就要加溫 或遮擋龜箱既入風位 , 要保持28度或上
到天氣凍果陣就更加要加溫至28度或以上
遲D天氣凍果陣就吾好成日拎佢出黎

底材方面 , 初初我係用壓縮草粒 , 之後就轉左用紅土(圖2) , 好處/壞處就吾多講 , 費事話我幫人賣廣告

第2項
食物方面 , 初初仲係BB果陣(約5CM) , 我比半塊油墨菜葉(好多CHING吾建議比墨菜葉既 , 多水份) 加2粒草粒(圖3) (草粒要濕少少水浸淋 , 渣乾水 , 再整碎) 撈埋D菜葉一齊 , 草粒吾係隻隻龜都肯食 , 但係撈埋D菜葉度 , 隻龜會食到少少 , 已經OK~~到隻龜大少少 , 呢兩樣野既分量亦都會慢慢加~

到大少少 1星期比1粒M糧 , 又係慢慢加(宜加2歲大 , 先日日比1粒)

又再大少少 , 每日比D陸龜牧草(圖4) , 比D幼身既免仔牧草(圖5) , 免仔牧草一定既剪碎D(圖6) , 撈埋D菜葉 , 草粒一齊(圖7 , 8)

水果糧就從黎吾比 , 只係有時比少少香蕉 , 2粒提子加料 , 1個月頂盡比2次

第3項
浸水 / 排酸 , 一直都係1日浸1次 , 水溫大約32-38度 , 大約浸20分鐘 , 水深大約係隻龜高度既3分1
有需要時我會用既排酸方法(網址) , 最簡單既當然係浸水 , 不過有時會好多人都無~
http://hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48744&extra=&page=1

P.S 耐吾耐帶佢地曬下太陽更加好 , 太陽太猛就要帶支水去幫佢淋少少降溫
就算要比油墨菜佢地食 , 就撕D菜葉比佢地食 , 吾好比莖 , 水份多~~
洗完既菜葉 都要渣左多餘既水份~~

圖1

圖2

圖3

圖4

圖5

圖6

圖7

圖8

評分

參與人數 6威望 +17 收起 理由
婷婷 + 10 熱心幫助
Bonbon + 1 多謝分享
地獄火 + 2
Fatal_Paladin + 2 功德無量
石J + 1 功德無量
龜媽 + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發

泥頭哥你飼養方式冇問題, 兩隻盾仔都養得好好,

不過同盾臂或豹龜病關係不大,
大多數都係因為出世時照顧不周, 收肚前發育不良, 唔夠壯, 運輸時又容易出問題,
隻龜去到鋪頭都少咁半條命,

買到返屋企有咩E郁都容易出事, 盾臂都好D, 由其係豹龜,
香港一年起碼死二三千隻豹B。

所以返屋企果下調養都好緊要, 但好多時其實無能為力
回復

板凳
咁濕度?60up嗎?
回復

地板
多謝,師兄提供咁有用資料
回復

+ 每星期餵一次紅蘿蔔就 very good la
回復

泥頭佬 發表於 2012-10-1 02:31
最近久吾久都見到d龜友既盾臂病 , 所以分享下我呢2年養盾臂的方法~~ 未必全部岩

第1項

頧兄
你養盾.....真係好很專業。
祝佢哋身體健康,快高長大。

http://blog.yahoo.com/_6E7I4MO5JMOLXHKSLRO4HKT4AQ/articles/page/1
回復

泥頭佬 發表於 2012-10-1 02:31

第1項

幫到唔少新龜友.....
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-1 03:29
泥頭哥你飼養方式冇問題, 兩隻盾仔都養得好好,

不過同盾臂或豹龜病關係不大,

CHING~我都係由一個新手起~~
係AR , 有時去到D鋪頭睇 , 有D龜都吾係好肯郁=_=
回復

龜友輝 發表於 2012-10-1 03:41
咁濕度?60up嗎?

呢個我無乜留意 , 但我自己都有60以上~
回復

patlau 發表於 2012-10-1 04:06
多謝,師兄提供咁有用資料

我都係吾想見到咁多病龜
回復

地獄火 發表於 2012-10-1 06:27
+ 每星期餵一次紅蘿蔔就 very good la

佢地食得紅蘿蔔架? 我吾知 , XDD
回復

阿花 發表於 2012-10-1 11:01
頧兄
你養盾.....真係好很專業。
祝佢哋身體健康,快高長大。

又吾好話專業~~
我都想佢地好似你阿花咁架MA
回復

matt_zero 發表於 2012-10-1 11:07
幫到唔少新龜友.....

希望可以啦 , 哈哈
回復

泥頭佬?? 我都係~
回復