香港龜友論壇

查看: 2129|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

2011年主要城市國際旅客人次

樓主

其實來港ge旅客已經夠多...
做咩仲要開放
乜咁樣真係幫到香港經濟架咩.......

呢張圖我真係笑左...
沙發
個賣港狗當然要咁講先可以同強國裹應外合ma
回復

板凳
講大話既走狗
回復

地板
許許許許許許許許許許許許許多許許  多多多
回復

EDWINWAN. 發表於 2012-8-30 02:42
做咩仲要開放

要留意,香港呢個數字可能包括過境旅行,即係淨係香港機場轉機果班人,好多支那人、亞洲旅行都在香港轉機飛往歐美的,佢地好多都無離開機場、又或者只停留一、兩天

我覺得澳門先係恐怖,咁細地方,好少過境旅客,都有咁既數字,情況一定 worse 過香港,聽講澳門人既怨氣都唔細
回復

佢既民望又低左3%
回復

XX!又係一個向惡勢力低頭既走狗!幾時先起多D公屋啊!!!!??

不準講粗口, 不準辱及他人的親人... 龜痴字

評分

參與人數 1威望 -10 收起 理由
龜痴 -10 粗言穢語/人身攻擊

查看全部評分

回復

雖然話香港經濟好大部分係黎自旅遊, 但呢句野年年都可以拎出黎講, 然後年年加quota, 收入就只會不斷增加依賴晌內地人身上. 香港唔應該俾人地揸住條頸, 要開闢地產旅遊以外既出路
回復

唔通要67年暴動再發生多次?_?
回復

EDWINWAN. 發表於 2012-8-30 02:42
做咩仲要開放

今次依件事吾係講笑, 係香港人生死存亡的關鍵, 若落實成立邊境特區, 內地人可以自出自入,
表明咗一國兩制毋須存在, 特區的地理範圍減少, 到時仲點定議香港人和大陸人呢?

仲有大陸講明"待條件成熟後,再推廣到整個香港新界的開發。"
http://www.chinanews.com/ga/gaynd/news/2008/04-10/1217078.shtml
梁振英 條PK 吾攪掂佢, 我地就比佢攪掂, 今次希望大家都出來反抗
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=52690

回復

terry69 發表於 2012-8-30 10:40
雖然話香港經濟好大部分係黎自旅遊, 但呢句野年年都可以拎出黎講, 然後年年加quota, 收入就只會不斷增加依 ...

就係點解香港經濟要"自遊行"支持? 吾通香港只要有"零售業"就夠???
回復

回復 terry69 的帖子

X2
其實我都反對開放自由行 但唔系反對國內遊客D爭議性 行為同消費方式
而系唔鐘意香港對自遊行嘅依賴
如果下下都系以開放自遊行黎振興零售業
就真系好似樣樣野都系「俾人地揸住條頸」 對整體旅遊業發展都唔健康
回復