香港龜友論壇

查看: 4835|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

香港保釣人員登陸釣魚台

樓主
香港保釣人員4:30 登陸釣魚台, 被日方拘捕問話
無論香港本身有矛盾又好, 香港人同大陸同胞之間存在文化差異也好
我都支持香港保釣人員, 因為佢地正在做我地不能做, 唔敢做, 唔願做, 唔出面, 但心裡支持既事
無錯, 我只能精神上支持佢地, 亦希望香港政府+中國出手幫助佢地, 因為佢地已經被日本拘捕
佢地代我地表達左保護中國領土完整的使命

絕對唔係希望中日開戰, 但最少我地唔係好"洽"

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
KPS + 2 功德無量!

查看全部評分

沙發
我想知佢地食咩野?真係去釣魚?
回復

板凳
好似食公仔麵同水, 聽收音機講台灣有船提供補給俾佢地
回復

地板
豬扒博士 發表於 2012-8-15 17:29
香港保釣人員4:30 登陸釣魚台, 被日方拘捕問話
無論香港本身有矛盾又好, 香港人同大陸同胞之間存在文化差異 ...

我都支支持香港保釣人員, 但希主中國出手幫助佢地
回復

可惜大陸佬話未係時候,及未有能力收復
鬼咩,
大陸水軍自己知自己事,炮只係水炮,打自己友就叻,對外就真係冇能為力,
回復

豬扒博士 發表於 2012-8-15 17:31
好似食公仔麵同水, 聽收音機講台灣有船提供補給俾佢地

但係隻台灣船好似因為上面有壓力,所以冇去到-_-
TW個邊好似又唔比佢地入境...今次真係要 去釣魚台釣魚...
回復

其實好奇怪,大部份香港人都超中意日本,中意日本文化,中意日本美食,中意日本明星,中意日本地方,無論咩,made in japan就系好野。而大陸,文化衰,食品衰,人衰,地方衰,但點解要幫距(大陸)拿回釣魚台,給日本人用不是更好?距地懂環保,懂保育,唔會濫補魚(除了鯨魚),除非你們都中意made in china的東西,本人就不喜歡喇
回復

打仗對人民來講只有痛苦啦, 現在就係用緊其他方式去周旋, 用咩水炮呢? 依家打仗, 禁個制,  唔會亂來啦, 但真係想香港+中國幫助保釣人士囉, 佢地放棄好多野, 仲要夠勇敢先去架
回復

回復 家家 的帖子

既然日本咁好,全世界由日本統治ok???
無意侵犯,但其實你係咪好細個?
回復

其實我唔明點解佢地要去....可唔可以解釋下咩事-0-"?
今日聽新聞完全唔知發生緊咩事.......
回復

其實我唔係太同意咁做,
香港人民去做大陸政治上的事, 己經係有違一國兩制的這個大前題事,
包括之前的李旺陽事件, 都係一樣!
大家認為, 硬係要大陸驗完再驗, 會改變佢地得出來的結果嗎?
點解唔將多D資源, 時間, 好好運用在香港人身上?
出船去保釣, 俾人扣押, 又要香港出面, 又要大陸出面要人...
這有甚麼實質的好處?! 個島會因為咁樣而容易D俾大陸得到嗎?
以前有個梁X祥, 因為這類事情而喪命, 得到了甚麼回報嗎?
我會覺得, 還是好好搞好香港的民生問題, 先係目前最緊要的事...
回復

回復 家家 的帖子

現在講緊領土問題, 可能有人會問點解我唔係XX國家出世既人, 咩地方都有好同壞, 歐洲治安又一定好? 無貧民區? 無衰人?  無明星?
爭奪釣魚台=爭奪資源, 戰略地點, 就算俾日本爭到, 佢一樣開發附近資源, 講咩環保呢?
回復

豬扒博士 發表於 2012-8-15 17:56
回復 家家 的帖子

現在講緊領土問題, 可能有人會問點解我唔係XX國家出世既人, 咩地方都有好同壞, 歐洲治安 ...

中日冇咁易open fire掛~_~
架仔有老美照,中國又係大債主-3-
回復

回復 hogs 的帖子

其實你都係中國人.......你可以唔愛黨,但呢d關乎主權既問題就算係香港人都應該要care
冇國何來有香港?唔好講到呢d野唔關香港事先得架

X2  發表於 2012-8-15 18:15
回復

講到打仗, 中菲開戰係有必要,
枉為大國, 俾人洽到上心口,
靠把口有咩意思? 實實在在的打番一場,
一來, 可以顯示國威國力之強大, 二來, 可以殺雞敬猴,
收得掂黃岩島主權, 釣魚台先有望啦
得把口, 靠嚇有鬼用?!
回復

回復 hogs 的帖子

其實你都係中國人.......你可以唔愛黨,但呢d關乎主權既問題就算係香港人都應該要care
冇國何來有香港?唔好講到呢d野唔關香港事先得架
回復

回復 leoyuchiu 的帖子

點解會覺得我好細個呢,或者比起你,我好細個,我四十歲了,真系覺得日本好過大陸多多聲,點解比日本統治唔好。
回復

回復 家家 的帖子

你40歲都係咁諗,我無野好講
希望你來生做到日本人,但sorry, 你今生仍然係中國人
我憎共產黨,但我唔會憎自己係中國人,亦唔會想英國統治返,更唔會想做日本人,因為歷史上日本對中國人做左好多殘忍既事,而佢地唔道歉反而仲改歷史書,你覺得日本好文明嗎?
回復

支持宣示主權...呢d就真係國民教育喇.......
回復

回復 家家 的帖子

如果有一日真係開打, 我真係唔可以走在你前面, 我怕腹背受敵
唔通中國俾日本仔統治你都可以接受? 即係細細地既釣魚台就可以送俾人, 咁全中國呢?

講得好!  發表於 2012-8-15 18:22
回復