香港龜友論壇

查看: 1895|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

小盾仔今次吃了錫紙(狀況Update 22/7)

樓主

(7月19日)小盾仔7cm大,平時都有雜食習慣,但連陶粒都可以成粒吞但就可以原粒排番出來
但因家人執拾時不小心,成盞UVB連燈罩跌左落缸,加上家人又不理會到我回家時先發覺,我本身用短燈筒加錫紙圍邊,回家後小盾好滿足地睡在燈罩邊,圍住燈罩的錫紙就無了一大忽才知大件事(吃了錫紙面積約半包煙盒左右),唔知大家的龜龜有無亂食的經驗?? 今次有點擔心

回家後為了測試龜龜的精神狀況(驚墮燈時壓傷龜龜),set好燈具後,先浸水,餵食,龜龜現時都未見有異樣。

7月20日: 依Hongie兄教減少餵食份量,我決定全天停餵龜龜,再依iamnero兄教路加密浸暖水,早晚各一小時,龜龜當天只排了酸,未有排便。

7月21日:  同樣早晚浸溫水各一小時,帶了龜龜落街曬太陽,運動1個多小時;多謝婷婷師姐教路,去了旺角街市買了新鮮蘆薈,中午切粒給龜龜吃,但可惜龜龜只吃了幾啖就唔食了(可能雪凍的關系),晚上浸了一粒M糧作晚餐,這天無任何排泄。

7月22日:  今早龜龜依時起身,但就無咩活動,只在UVB燈下自行曬,浸水一小時後,我今次就試試將雪凍了的蘆薈用熱水加熱先給龜龜,果然有效,龜龜樂於進食,觀察進食途中,龜龜突然發出咕咕聲,原來他終於排便便 + 酸了。

雪凍的蘆薈粒,龜龜不大喜歡吃,但用溫水浸加熱後就樂於進食。

蘆薈真係好似有通便滑腸功能,龜龜食到一半已排便排酸
用手搓爛便便,未有發現任何錫紙,希望龜龜繼續努力,盡快能將錫紙排出來喇,待續...................

沙發
好難講...有冇D咩可以幫佢加強消化...(希望佢咬得爛D鍚紙啦)
回復

板凳
增加浸水次數與水溫,等佢排出來吧
回復

地板
回復 khip 的帖子

今次真係好驚,錫紙咁尖咁利,仲要食左一大忽(約半包煙盒大)

唔知誤食有無知危險期要過幾耐呢??  希望有經驗既師兄發表下意見。
回復

toobegood 發表於 2012-7-20 00:27
回復 khip 的帖子

我諗如果佢ALL 唔出黎,可能會影響腸胃消化...或做成阻塞
回復

回復 iamnero 的帖子

我發覺夏天龜龜浸水,假如水溫熱少少,龜龜都會亂爬好不舒服想走,極少微微暖就不會逃走,這個浸水溫度控制ok嗎? (我每天已浸兩次水)
回復

toobegood 發表於 2012-7-20 00:30
回復 iamnero 的帖子

我發覺夏天龜龜浸水,假如水溫熱少少,龜龜都會亂爬好不舒服想走,極少微微暖就不會 ...

當然好啦。提高水溫只系為左加快新陳代謝,刺激腸胃蠕動同埋排便。
回復

toobegood 發表於 2012-7-20 00:27
回復 khip 的帖子

陸龜消化系統有機會長到十幾日至一個月先將糞便排出體外

呢排你記住 唔好餵咁多,而且要餵較容易的食物 (e.g. 油麥菜、浸濕龜糧...),要留意佢有無開始唔妥 (唔開口、嘔......),有既話就可能係垃圾塞腸要盡快睇獸醫

呢段時間你會好難捱好擔心,點解我知因為我經歷過  

祝你好運

回復

回復 hongie 的帖子

唉,師兄,看見過你布甸Post,連牧草都會塞腸,今次我隻盾仔食既係「錫紙」,真係要打定輸數等死,想哭
回復

toobegood 發表於 2012-7-20 15:56

唉,師兄,看見過你布甸Post,連牧草都會塞腸,今次我隻盾仔食既係「錫紙」,真係要打 ...

向好果邊諗,乾牧草好硬、又會吸水發脹,錫紙起碼有少少柔軟度又不會吸水,希望可以順利通過腸胃吧

Good luck.

第三天狀況已Update~~  發表於 2012-7-22 14:37
回復

謝謝支持~~  有進一步消息,好與壞我都會報告

一定要報告呀,加油!  發表於 2012-7-20 17:56
回復

我想問,如果隻龜成日都食發泡膠,影響大唔大
回復

siu_ming 發表於 2012-7-22 19:02
我想問,如果隻龜成日都食發泡膠,影響大唔大

如果成日食,師兄你唔拎開D發泡膠? 誤食始終都有問題。
回復