香港龜友論壇

查看: 1934|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

黄缘闭壳龟价格猛增

樓主
   在过去的几年里,黄缘闭壳龟价格猛增,去年品相好的安徽种更是500克突破万元大关,但仍旧满足不了市场需求,很多爱好只能在市场上挑选台湾黄缘来养殖,但由于气候温差,运输方式,加上野生龟胆小畏惧,应急反应大、等原因,能活下来的不足30%,加剧了这一种群的锐减。因此。黄缘闭壳龟在今后一段时间内仍具有一定的价格上涨空间。
        扩大人工养殖是加强对黄缘闭壳龟保护利用的最有效的办法,避免无序炒作,从小苗养起,苦练养殖技术,提倡生态养殖。我始终认为:爱龟才能养好龟,唯利是图是一定养不好龟。
       随着人们生活水平的提高,黄缘闭壳龟独具的观赏性,及药用价值,必将受到越来越多消费者的青睐,市场前景十分喜人。
沙發
藥 用 價 值?何 以 見 得 ?
回復

板凳

來自大陸龟罔轉载
回復

地板
收皮喇!!!何來藥用價值之有,請比證據出來!!!
哩啲就係點何大陸搞到乜都貴既原因喇!!
就好似益力多,海鹽等等果啲一時之間炒到咁貴……
即使可能有藥用價值,但都可能個效果係極極極極之細微,可以話無用咁滯
而架哩條卜街又用藥用價值做卓頭,
唔知係咪想令到啲無讀書既無知者相信而令黃緣價格炒高哩?
有腦既自己諗喇!!!仲有最後就係有師兄去過大陸既花地,返黎都話上面啲緣都平左
睇黎哩蛋散想推一推黃緣啲價多啲(哩句係我主觀既諗法)
回復

唔養黃緣會唔會死?
回復

LiB 發表於 2012-7-13 16:15
收皮喇!!!何來藥用價值之有,請比證據出來!!!
哩啲就係點何大陸搞到乜都貴既原因喇!!
就好似益力多,海鹽等 ...

佢可能重有d貴價貨未脫手,米係度出口術
回復

山貓 發表於 2012-7-13 16:52
唔養黃緣會唔會死?

唔食黃緣會唔會死?
回復

回復 flower07223 的帖子

你米玩,我好擔心呀.
回復

樓主啲餸多咗舊魚!
回復