香港龜友論壇

查看: 1613|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

求救,我家的小龜太可怕了....

樓主
事況是這樣,我在一個月前買了一隻阿根廷側頸龜
佢非常活躍,活躍到係不停拍打水面令到水花四濺,令到地板上,牆上都有水行
當時我諗佢應該係未習慣姐,一個月之後佢都重係咁,呢樣唔係主要問題,
主要問題係佢去咬其他龜,我更係拿拿聲拎番佢出尼啦,之後獨養住佢,重要比個大缸佢,佢都係不斷拍水,令到水花四濺
好,咁我就忍下佢啦,點知佢尼幾排成日就係咁拍,夜晚又拍,朝早又拍,朝早拍唔緊要,最慘係夜晚,佢拍到可以嘈醒哂我d屋企人
我宜家尼個鍾數先貼係有我個原因......(大家明吧....
我想問大家有咩方法可以令佢停呢??
我又唔忍心放生佢因為怕佢唔習慣
如果知既麻煩你留一留言,因為我宜家要去訓,聽日重要番工
麻煩各位師兄幫幫手
沙發
阿根廷側頸龜   會咬埋同類!  都幾惡下......
  同埋你如果 無其他方法阻止隻龜拍水的話!  放生都係送佢去死姐@@
  你D 水位幾高?  隻龜幾CM ?  同埋你有無餵飽佢咖?
回復

板凳
首先唔好有放生念頭

方法等其他師兄弟姊妹幫手喇)
回復

地板

我同你收養佢
回復

幾大隻?   我果D蛇頸   食飽就會好乖的  自己去玩   很少會拍缸  
回復

啊根延側頸性格凶狠 大食 建議分開黎養 水位浸過佢X3倍水位都冇問題
只要唔好比佢見到你 佢就唔會向水位濺起水花 我同我果隻換水果時 佢都一路
玩拍水 佢地比較驚人 但又唔驚龜果D....
回復

ching,你覺得加個山洞會唔會有幫助?佢可能係覺得無安全感.
http://herpera.com/hilaire's.htm:
「稍微較困難的部份是幼龜的飼養,牠們不習慣被飼養在毫無水生植物遮蔽的清澈水域,在野外這種環境中的幼龜肯定會被其他鳥類或掠食動物捕食,如果以這種環境飼養,幼龜會長期緊張,容易導致死亡,所以飼養幼龜一定要佈置如浮萍,水芙蓉,布袋蓮等水生植物提供藏身處所. 」
回復

各位,我d水位都放到好高,有個缸既一半,有浮台等等
所以應該唔關設備事....
回復