香港龜友論壇

查看: 2427|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

20歲巴西龜唔肯食野

樓主
本人養左隻20歲大既巴西龜,但今日發現佢開始唔肯食野(一路以來佢都只食麵包),今朝唸住起身餵佢既時間佢係石到,到我拎塊麵包過去既時候佢竟然唔走去食。仲有,岩岩見到佢D便便係黃黃地色。
有冇人解答到我既問題???
沙發
acegi2000 發表於 2011-7-14 08:18
本人養左隻20歲大既巴西龜,但今日發現佢開始唔肯食野(一路以來佢都只食麵包),今朝唸住起身餵佢既時間佢係 ...

麵包一定唔可以俾龜食的...
正常d餵番糧吧...
回復

板凳
食面包都養到20年算好好嫁啦--
我覺得你而家最好去睇下獸醫同佢check下d器官有冇事
始終包唔係比龜食
回復

地板
包? 未聽過有人餵包
回復

本來,成體龜3、4天才需餵一餐,一日不吃問題不大。不過,我睇見你話一直以來用麵包餵龜,我又真係覺得你好奇怪,隻龜亦痛苦左20年。你應該知道,麵包入面有麵粉、糖、酵母粉、味精、油........架吓嘛?唉,真係攞命
回復

回復 ja7344 的帖子

痛苦又未必,龜可能覺得麵包好食,只不過唔健康

都係嘅,我可能誇張左,sorry。  發表於 2011-7-14 14:53
回復

回復 ja7344 的帖子

唔洗sorry,大家都系緊張龜龜姐
回復

回復 SnappingTurtle 的帖子

本人覺得無乜問題... 都可以作主糧提供熱量給龜龜日常活動所用..

但以供作無添加/ 加自然食物   理念當然唔係幾好....
其實只要唔係D 太怪既麵包我覺得係OK 的...(朱古力面包, 芝士火腿餐蛋包..這些就免了..)
小麥方包.. 普通方包  是ok 的..
回復

acegi2000 發表於 2011-7-14 08:18
本人養左隻20歲大既巴西龜,但今日發現佢開始唔肯食野(一路以來佢都只食麵包),今朝唸住起身餵佢既時間佢係 ...

養左咁多年都係餵面包,龜龜不應該食面包,就算食魚糧都唔好,

餵龜糧吧
回復

隻龜之前一路係公司既魚池生活,因為成日追金魚同錦理我先決定帶佢返屋企養。
佢一路都係食開大魚糧同麵包的。
會唔會因為未適應新屋企???
回復

回復 acegi2000 的帖子

龜糧牌子: Mazuri , Tetra Reptomin 這2隻牌子在營養, 維他命 和 鈣比例上 比較好.

不要比麵包和魚糧了, 很慘呢!! 營養不是龜龜要那些 .  

如果不想買龜糧, 活小魚 小蝦, 菜. 才是龜龜的食物, (千萬別餵生豬肉 牛肉)

回復

thanks for your sharing
回復