香港龜友論壇

查看: 9183|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

我對各種UVB燈中, 其含全光譜成份的光的評分

樓主

我對各種UVB燈中, 其含全光譜成份的光的評分, 50分為合格:

請留意, 這是全光譜的評分, 而不是UVB, UVB, UVB和UVB是和全光譜完全無關的.
下的UVB燈和太陽燈, 如有50分或以上的, 則以100分為最好. 但如不到50分的, 則零分才是最好的.

Arcadia T5光管 = 40分.
Arcadia T8光管 = 40分.
Arcadia 100w太陽燈 = 25分.
Arcadia 160w太陽燈 = 25分.

西謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 2.0 UVB節能燈 = 40分.
西謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 5.0 UVB節能燈 = 30分.
西謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 10.0 26w UVB節能燈 = 30分.
西謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 2.0 UVB T8光管 = 40分.
西謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 5.0 UVB T8光管 = 30分.
西謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 10.0 UVB T8光管 = 30分.
西謹Hagen Terra Solar Glo 100w太陽燈 = 30分.
西謹Hagen Terra Solar Glo 160w太陽燈 = 30分.

Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.

Mega-Ray 100w太陽燈 = 35分.
Mega-Ray 160w太陽燈 = 35分.

T-Rex 100w太陽燈 = 35分.
T-Rex 160w太陽燈 = 35分.

Zilla Desert 50 20w UVB節能燈 = 10分.
Zilla Desert 50 UVB T5光管 = 10分.
Zilla Desert 50 UVB T8光管 = 10分.

Zoomed 10.0 26w UVB節能燈 = 40分.
Zoomed 10.0 UVB T8光管 = 40分.
Zoomed 5.0 UVB節能燈 = 40分.
Zoomed 2.0 UVB節能燈 = 40分.
Zoomed Powersun 100w太陽燈 = 30分.
Zoomed Powersun 160w太陽燈 = 30分.

=======

給各UVB燈, 太陽燈評分:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28519

UVB燈之........... (危險警告):
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387

陽光, UVB燈, 太陽燈, 在分光計儀器之下的 - 可見光, UVB, UVA的強度及比例:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

網上那些說水龜陸龜某品種龜要2.0, 5.0或10.0. 其實是不正確的
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9803

用UVB 5.0, 或8.0, 或10.0的誤區
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1386

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
權強 + 1 p.s零分才是最好的
小豹 + 2 功德無量

查看全部評分

沙發
waiman 發表於 2012-5-26 20:24
我對各種UVB燈中, 其含全光譜成份的光的評分, 50分為合格:

Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.
姐係uvb e隻係最好!?
唔該c兄  
回復

板凳
Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.呢隻係咩,咁勁既
回復

地板
如果我冇理解錯
這是對各燈的可見光光譜的評分
與不可見紫外光uva uvb量無關

認同  發表於 2012-5-26 22:21
回復

你對全光譜的定義,是不包含uva uvb的吧?
回復

kanny1314 發表於 2012-5-26 07:34
姐係uvb e隻係最好!?
唔該c兄

文中只針對全光譜的評分, 全光譜是可見光, 不包括不可見光的UVB.
回復

小豹 發表於 2012-5-26 07:35
Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.呢隻係咩,咁勁既

Lucky Reptile Bright Sun 70w呢隻係英國既 Metal Halide UVB, 即金屬鹵素UVB燈.

Lucky Reptile Bright Sun 70w的特性是UVB/UVA/全光譜/亮度, 各方面皆全部能在30cm之下, 等同室外中午直射陽光, 唯一的缺點就是, 其可見光全光譜雖然顏色絕對齊全和亮度絕對足, 但各顏色強度比例並非 "彷陽光" 的比例, 因此無法形成 "彷生光源".

在給UVB評分, 我也是給Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28519&page=1&extra=#pid378867

Lucky Reptile Bright Sun 70w:

回復

iamnero 發表於 2012-5-26 09:13
你對全光譜的定義,是不包含uva uvb的吧?

是的. 只包括可見光.
回復

waiman 發表於 2012-5-27 00:18
Lucky Reptile Bright Sun 70w呢隻係英國既 Metal Halide UVB, 即金屬鹵素UVB燈.

Lucky Reptile Bright  ...

姐係e隻燈 40cm高最好!?
回復

kanny1314 發表於 2012-5-27 00:25
姐係e隻燈 40cm高最好!?

唔係.只係佢照既範圍最大=.=
回復

kenbb 發表於 2012-5-27 00:33
唔係.只係佢照既範圍最大=.=

CM2  姐係咩?
lux 姐係咩?
佢40cm有 34溫度wo=.="
回復

kanny1314 發表於 2012-5-27 00:35
CM2  姐係咩?
lux 姐係咩?
佢40cm有 34溫度wo=.="

cm2係面積..lux就係照度..
40cm係離地下距離,
有34度@@
(以我理解就係咁多@@..)
回復

kenbb 發表於 2012-5-27 00:39
cm2係面積..lux就唔知(會唔會係穿透距離?)=.=
40cm係離地下距離,
有34度@@

lux系照明度既單位

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
kenbb + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

iamnero 發表於 2012-5-27 00:42
lux系照明度既單位

55,岩岩上wiki度睇到@@
回復

kenbb 發表於 2012-5-27 00:43
55,岩岩上wiki度睇到@@

咁姐係果個飯圍有幾多uvb  定係個圖冇講的?
新手睇唔明  唔識c兄解說
回復

kanny1314 發表於 2012-5-27 00:49
咁姐係果個飯圍有幾多uvb  定係個圖冇講的?
新手睇唔明  唔識c兄解說

唔係uvb..只係話可見光..
回復

kenbb 發表於 2012-5-27 00:52
唔係uvb..只係話可見光..

OIC   姐係佢e個圖係講光線
回復

kanny1314 發表於 2012-5-27 00:54
OIC   姐係佢e個圖係講光線

回復

kenbb 發表於 2012-5-27 00:55

掛住睇佢第1個圖 原來佢第2個圖post左條link~
睇到了  不過一樣都係Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.
冇講有幾多uvb
回復

waiman 發表於 2012-5-26 20:24

waiman師兄我是養水龜的請問如果一日開8-10鍾,雖唔雖要用敢高光譜的燈,會唔會晒傷隻龜,現在用緊Zoomed 10.0 26w UVB節能燈高度大約40cmthx!
回復