香港龜友論壇

查看: 3440|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

大家用龜精靈怕唔怕毒死龜龜??我隻龜龜好似有d異樣...

樓主

我隻13歲巴西龜d皮膚受到真菌感染都好一段時間喇...
但佢一直以嚟都非常生猛同埋好好胃口...一日食2餐....

之前唔識得咩野係真菌感染....後來知道左.....甘我就幫佢滴龜精靈啦....
一公升水加一滴....浸左2-3個星期都無效.....
龜友叫我唔好浸浴....改為直接滴落龜龜d皮膚度...
甘我就滴勻佢全身啦(大約15滴) 然後乾養3個鐘...
之後過水...再擺番入籠訓覺(籠入面有水)
唔知係咪龜龜飲左d有龜精靈嘅水....
喺我直接滴落佢d皮膚度嘅第二日... 佢個樣好唔掂...
好無精神...又唔係好肯食野... 見到佢甘我真係好擔心...於是即刻洗左佢身上面嘅藥水....

其實我想問下....龜精靈會唔會毒死龜龜咖?
我就真係好驚... 我唔會再直接滴落龜龜度喇!
真係好擔心呀!
沙發
如果「龜精靈」會毒死龜,我相信龜壇無人會用...
回復

板凳
在文章中提及: 甘我就滴勻佢全身啦(大約15滴) 然後乾養3個鐘...
樓主已經過左水, 點解又關龜精靈事?
回復

地板

吾會既`;0

回復

撙藥1公升水加1滴,你用15滴,係咪用多左
回復

william 發表於 2011-7-8 16:39
在文章中提及: 甘我就滴勻佢全身啦(大約15滴) 然後乾養3個鐘...
樓 ...

雖然過左水...但係龜龜仲係成個身都係黃色... d龜精靈無甘易洗得甩, 因為始終係染料....
甘我跟住放番佢入籠... 第二日見到佢成兜水黃晒~!!
回復

jojo 發表於 2011-7-8 16:44
撙藥1公升水加1滴,你用15滴,係咪用多左

我唔係浸佢wor...我係直接滴落佢個身度呀
回復

Dicken 發表於 2011-7-8 16:33
如果「龜精靈」會毒死龜,我相信龜壇無人會用...

但係好明顯我龜龜用完之後無晒精神呀~!!!
回復

龜精靈  本來係用來染色既染料,後來發現有消毒消炎功能 就用係烏龜既皮膚上

基本上睇你情況唔多關支藥事
係味隻龜龜本身有d咩問題?

影張清楚既相睇下 點樣真菌感染

係滴落有事既皮膚上...點解你會滴勻佢全身 =_=  
回復

睇返你係病區果度既post.....你用左幾多日?  2日?   2日你就想 ko晒 龜身上既毛菌??
其中一日你仲要用重藥 滴勻全身 .......  師兄,冷靜d 慢慢黎,唔好咁心急...如果唔係隻龜俾你搞死
就好似 如果隻龜未識應到遊深水 你都無理由係咁按住佢個頭落水
回復

李子火鍋 發表於 2011-7-8 16:54
龜精靈  本來係用來染色既染料,後來發現有消毒消炎功能 就用係烏龜既皮膚上

基本上睇你情況唔多關支藥事

因為佢成身都有D白色絲狀物痴住佢呀~!
回復

其實整件事是樓主的問題...

如果落咁重藥,咩龜都出事啦...
回復

bessieq1986 發表於 2011-7-8 16:59
因為佢成身都有D白色絲狀物痴住佢呀~!

咁呢d唔係發炎...唔需要 直接落身

你味加幾滴落缸  每日換水(全換晒) 每日加一次藥   一星期左右就會無嫁啦

而且你咁樣係因為你水質唔好做成

最重要係毛菌對龜本身無害~只係不美觀  ^o^  你咁樣如果搞死左隻龜  就係你自己做成啦......   
回復

回復 Dicken 的帖子

咁都叫重藥= =''
回復

幫你再推一推,找ching幫下你。不過,我覺得你餵得過量了,成體龜仲要13歲咁大,3、4天餵一次就夠,隔日都嫌多。慢慢調節下吧。
回復

李子火鍋 發表於 2011-7-8 16:58
睇返你係病區果度既post.....你用左幾多日?  2日?   2日你就想 ko晒 龜身上既毛菌??
其中一日你仲要用重 ...

下... 咩唔係搽勻佢全身咖咩... 我見佢成身都有白色毛菌呀~! 師兄唔該教下我呀....我真係好擔心...我而家應該點做呀?? 唔該晒~!
回復

林Phone 發表於 2011-7-8 17:06
回復 Dicken 的帖子

咁都叫重藥= =''

一開波就咁勁,隻龜未必頂得順...
回復

Dicken 發表於 2011-7-8 17:04
其實整件事是樓主的問題...

如果落咁重藥,咩龜都出事啦...

雖然我養左佢13年..但係佢一直都無病無痛... 所以我無咩龜龜疾病知識....師兄...甘我可以點做呀~!!唔該俾D意見我啦~!!
回復

回復 bessieq1986 的帖子

有冇相睇下??
回復

bessieq1986 發表於 2011-7-8 17:07
下... 咩唔係搽勻佢全身咖咩... 我見佢成身都有白色毛菌呀~! 師兄唔該教下我呀....我真係好擔心...我而家 ...

一種無害既細菌你用重藥去打佢做咩  0.0 依家你情況就好似 用炸彈炸蒼蠅
依家停一停藥先~  正常返咁照顧佢,日日換水
等幾日隻龜情況定返d~
先加幾滴藥落去慢慢醫

好小事,唔洗擔心,感冒係唔需要開刀
回復