香港龜友論壇

查看: 4728|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

從鬼門關逃回來的布甸.....

樓主

應該是 1 月中,農曆新年前個多星期左右吧.....  

這龜一向大食活躍,但突然有天竟然唔食野,神情有點呆滯,即管過兩天餵食時再觀察吧

兩天後如常餵食,依然對住食盤發呆,我感到有點不妙了,因為距離上次進食已 5、6 天,應該是有點事了,反正還有幾天便過年,趕快去看獸醫吧。當天晚上去了好艱難動物醫院,醫生檢查了沒發現異常,照了 x-ray 也沒有什麼異樣,應該不是吃了垃圾 (硬物),我養的變異星之前乜都咬,發泡膠背景板,樹皮,報紙.......  通通是零食,之後其實我都無乜野放落龜箱,只有纖維背景板和假樹 (搵過無野少左...)...  最後開了抗生素和、草奶粉和一些藥物回家,要開始灌食了

接著的幾天,這龜灌食之後都全部嘔翻出黎,而且表情好像有點辛苦,大鑊了,再過兩天便是公眾假期,馬上殺落好艱難搵 Terry....   因為龜是甚少會嘔的 (通常是大鑊野),獸醫也覺得有點異常,當晚決定幫小龜插喉灌食及餵藥.....  由於是公眾假期,小龜一定要回家照料,不能留醫

接下來的一個星期 (農曆新年),對我簡直是惡夢,基本上所有經喉餵食的藥物、草奶粉、水全部都嘔翻出來,而且小龜狀態開始跌 watt,明顯是越來越嚴重....

假期後第一天馬上回好艱難,留醫已是必然了,獸醫決定打顯影劑照 x-ray,再觀察.....  之後過了幾天,x-ray 照出來顯影劑仍然留在胃部無落格,而且胃部越來越脹 (仍有灌藥和草奶粉),而 x-ray 清楚看到由胃出腸的轉灣位是塞住了,而小龜的狀態亦再差了一點....

跟住點,我諗你地都諗到了,開刀......

開刀後,獸醫從胃及腸清了一堆 oxbow 的龜糧 (timothy hay) 及其它食物出來,應該是這龜吃了太多乾草,消化唔到,塞了腸胃......  由於傷口都幾大,獸醫說只是一半半機會完全康復,但起碼是找到根源吧

接下來的兩個月,小龜都留在 ICU,慢慢開始進食、活動.......  但另一個問題來了,好像小龜一路都無大便.....  一個可能是便秘 (消化不良吧....),另一可能是腸完全停了 (即係無得醫),由於兩樣都係無咩可以做,獸醫唯有試下餵油及減少餵食 (因為重量不斷上升又無屎屙)....  

轉眼已過了兩個多月,獸醫說可做的已做了,唯一可以做的是等......  而他亦開始覺得有機會醫唔翻隻龜,要打定輸數  

昨天下午,獸醫打電話俾我,說布甸終於屙了兩個多月來的第一篤屎,而且是好大篤,而布甸狀態亦不差,有進食有活動,感謝神,Terry 說布甸終於可以回家了!  佢認為布甸已接近完全康復了!!!

這相是布甸回家後第一次曬太陽,手腳有力,爬黎爬去,狀態唔錯,等了兩個多月, 布甸終於回家了!!

評分

參與人數 8威望 +37 收起 理由
c87654 + 2 功德無量
rickylee123 + 1 好主人!
婷婷 + 10 功德無量
Koa + 1 功德無量
地獄火 + 1 功德無量
火水. + 10 功德無量
ashbone + 2 好主人!
啊橙 + 10 功德無量

查看全部評分

沙發
加油!!!
回復

板凳
使唔使三皮野落街?

pm 話你知  發表於 2012-4-10 16:07
回復

地板
負責任既好主人
回復

應該是這龜吃了太多乾草,消化唔到,塞了腸胃

呢個唔講唔知,真係要小心餵食~~~~

祝龜龜身體健康~~~~
回復

洗左幾多錢?
回復

醫番好是無價的! 恭喜恭喜!
回復

恭喜!恭喜!
祝布甸健健康康!
回復

個POST好有ZERO FEEL~
不同的是這POST有圖有真相
樓主加油! 睇得出你好有"真愛心"  
回復

恭喜!樓主對龜龜好好...
回復

記得做完手術不要喂太多啊!
回復

回復 owen4880 的帖子

係呀,因為底甲封左,大唔到
回復

hongie 發表於 2012-4-10 18:38
回復 owen4880 的帖子

係呀,因為底甲封左,大唔到

下,成世就咁大隻啦

咁*  發表於 2012-6-17 20:37
唔拆咗底甲既玻璃纖維,會點??  發表於 2012-6-17 20:36
唔會,過一年左右就要拆底甲既玻璃纖維  發表於 2012-4-10 19:10
回復

祝早日康復....
回復

替你高興呀!! 加油繼續照顧龜龜呀!!
回復

龜龜加油!我隻龜龜係我到都成星期未便便,我都驚緊
回復

小豹 發表於 2012-4-10 18:56
下,成世就咁大隻啦

唔會唔大,唔喂太多係驚佢大得快,痴住嗰個位生長唔到而令個殻變形!
回復

唔怪得余醫生成日同我講喂乾草要小心塞腸。。。好彩醫到!加油!!
回復

師兄對隻龜真系好好.
祝佢早日康復丫;)
師兄應該用左好多錢@@..
回復

回復 hongie 的帖子

恭喜, 太好啦可以e番好
回復