香港龜友論壇

查看: 12871|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

養左十幾年的巴西龜 - 白眼病 求救!!!!

樓主
大家, 我養左隻巴西龜已經有十幾年,近排我諗係3月頭開始, 發覺佢成日都訓覺, 唔郁, 唔食野, 起初我無特別為意。但近排聽到佢發出好似鼻鼾聲咁樣, 同埋左眼打唔開, 得右眼望到野, 再拎起佢黎睇, 佢開始想打開隻左眼, 但好辛苦好用力, 最後都打開到, 不過佢入面隻眼係白色,成隻眼都係, 咁點算呀? 我好驚, 即刻上網睇, 應該係白眼病, 同埋應該佢呼吸系統都有問題, 我可以點樣醫返佢呀? 去金魚街買藥水滴眼????洗唔洗買藥粉浸龜龜??? 買邊一隻藥水比較好???同埋我隻龜龜好大隻, 大過我隻手板, 有冇特別野要留意???
我覺得自己好衰, 疏忽左龜龜咁耐, 佢已經無食野好耐喇, 可以點? 我好驚佢會死呀!
唔該你, 麻煩你幫下我隻龜龜啦!
沙發
買zoomed眼藥水滴,乾養
佢有冇成日上岸?上岸有冇開口?有既就可能有肺炎,要買多支黑藥
其他要問高手
回復

板凳
btw, 最好有相po上黎比其他師兄睇睇~~
你驚既可以拎隻龜去睇醫生或者中蜂度比佢睇睇 (我成日都拎d龜過去問野 XD)
回復

地板
回復 leoyuchiu 的帖子

多謝你的意見呀, 邊度係"中蜂"呀?
回復

回復

佢好大隻, 好重, 平時比水佢都唔到殼, 水淨係去到隻腳, 所以無上岸既問題。
不過就成日都有好大的呼吸聲, 有少少似bb仔聲。
我想問, 除左滴眼, 仲洗唔洗浸藥呀?  咁黑藥又點用呢?  其實龜龜隻眼有病佢自己都好驚, 我點樣先可以hold到龜龜隻眼, 之後滴藥水呀?
回復

個人認為白眼最有效方法係加溫...當然加溫用藥更好
回復

回復 crystal_030 的帖子

不如你打去佢鋪頭問下~~
唔使hold住佢隻眼滴,就咁滴係外面先,黑藥就咁滴落佢個鼻就得 (將隻龜傾斜45度,你滴落去佢就飲到d藥)
回復

回復 pkick 的帖子

唔好意思, 我岩岩睇呢個網, 想問下加溫係咪即係比溫水+藥浸隻龜龜??? 大約幾多度水呀?
佢係一隻好大隻的巴西龜, 好重, 都work嗎?
回復

加溫只係將普通清水加至30度...白眼應該吾洗浸藥...你可以用樓上師兄講ge眼藥水...我自己就用開金霉素眼膏...

我有2隻細龜都試過白眼...一加溫2~3日就好返...大龜我就吾清楚了...不過醫法大細龜都應該一樣瓜
回復

龜精+黑藥!!
回復

我買左黑藥, 佢點都唔肯打開個口, 我點樣滴比佢食呀?
另外, 滴左zoomed eye drop開返眼, 但係仲有個膜, 白點已經甩了~
回復

crystal_030 發表於 2012-3-29 22:43
我買左黑藥, 佢點都唔肯打開個口, 我點樣滴比佢食呀?
另外, 滴左zoomed eye drop開返眼, 但係仲有個膜, 白 ...

黑藥好似唔洗滴落個口,如樓上講滴鼻就okay.
回復

多謝樓上各位既意見, 我會keep住幫龜龜滴藥。
不過加溫既問題, 我點先可以維持30度水溫呢?
落暖管係水入面???
回復

我已經幫龜龜滴左zoomed眼藥水同埋係鼻滴黑藥4天, 但都唔見好轉, 初初滴眼藥水, 龜龜即時打開眼, 過左陣仲有塊白色野甩左, 但之後龜龜又無丙打開眼, 我只可以每日係龜龜眼簾滴藥水。
另外累黑藥, 由於龜龜唔亭打開口, 我拎隻乾蝦係佢口前, 都佢唔打開 , 我唯有滴係龜龜個鼻孔, 佐係好似唔吸收咁, 好多都流返出黎。
點算好, 我可唔可以用黑藥滴係水度浸隻龜龜架?
另外, 佢無食野成個月啦, 我可以點?  係咪買人飲的葡萄糖粉開水, 咁幾多粉開幾多水呢?  唔該哂~
回復

回復 crystal_030 的帖子

你有冇乾養?? 樓上話落水加溫我唔清楚
不過正常有白眼/白點要乾養先會好,你試下keep住滴眼藥水先~~

肺炎方面,佢係咪真係有肺炎??佢有冇成日"mak"大個口?
你滴落佢鼻果度佢就飲到,你驚佢飲唔到試下滴多滴
不過有肺炎唔可以乾養,要有水比佢...

我唔知浸唔浸得...不過好似有另一種係專for浸隻龜,你要問其他高手,或者你係度追下post,我記得有師兄教過~~

去龜鋪買支叫reptoboost <--好似係咁串,專for龜龜
同埋你試下買d鮮蝦剝殼切到細細粒,然後放係龜鼻前面揚幾下,睇下佢食唔食
回復

[轉貼]
"紅霉素軟膏-腐皮,咬傷用",
"聚維硐碘-傷口消毒用",
"紅霉素眼膏-白眼病用",
"阿莫西林或土霉素片-感冒弄碎泡藥浴用"
爛甲:silver sulf cream/ bruderma cream

你用左zoomed眼藥水幾耐?如果keep住唔好請轉藥,用上面師兄講既金霉素眼膏 or 紅霉素眼膏 (我唔知邊種好d)

同埋你隻龜成個月冇食野....好似嚴重wo,不如你帶佢去中蜂度啦.... or好似呢個壇有師兄會醫龜,你pm下zero_1版主
回復

龜龜有白眼, 要乾養都ok, 同埋佢好似好怕光

肺炎, 我唔肯定龜龜有定係冇, 佢從來無"mak"大個口呼吸, 想佢打開口都好難, 不過佢呼吸聲好重! 咁究竟咩事呀?

我想帶佢去中蜂度呀, 不過我呢幾日都好忙, 公司有野跟行唔開, 又清明要拜山, 最快要星期日先有時間去呀~
回復