香港龜友論壇

查看: 1863|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

請教木箱燈管配置問題

樓主
大家好,不知有多不多人會用木箱養箱龜.我養了黃緣和東箱,最近買了一個木箱,內有2個燈泡和一個光管位.
光管似乎只有UVB燈和普通照明光管兩種選擇.燈泡就有6個選擇:1)普通燈泡2)UVA3)UVB4)太陽燈5)陶瓷發熱燈6)紅外缐燈
我屋企沒有陽光照到.但我養的只是箱龜,請問應如何選擇呢?
沙發
去水電舖買個PHILIPS 40W射膽,
魚街買個紅膽, 最細W數  (夜晚用. 其實也可不用),        10.0UVB管

呢三樣
回復

板凳
回復 avdavdavd 的帖子

師兄唔錯既提議:購買價錢,電費同效能都有考慮.thanks.
我諗木箱本身都好保暖,箱龜又無陸龜咁怕凍.
如果冬天我將紅燈當陶瓷膽用有冇問題?要唔要等龜仔訓左先至開.
有人話紅膽會傷龜仔對眼,唔知真定假.
回復

地板
happyturtle 發表於 2012-3-26 12:39

師兄唔錯既提議:購買價錢,電費同效能都有考慮.thanks.

而且你箱龜又不用長開UVA, UVB. 一日開幾個鐘都可以了. 無陸龜咁大洗費
紅燈當陶膽OK,  紅膽熱力較集中. 陶膽較大範圍. 由於都開始轉熱. 沒有問題.
紅膽傷眼就未聽過. 我覺得唔會, 因為ZOOMED都出紅膽.
回復

Ok,多謝師兄,就照你提議.Thanks
回復

我都係用木箱養兩隻緣b....我只用一普通燈膽加一陶膽..就咁過冬...2月已經沒開陶膽...第一年加龜b所以加溫過冬....下年就比佢地冬眠過....4月開始就唔住木箱...
回復

规范地方更好地发挥岁的法国的规划
回復

回復 man_lung 的帖子

Hey,我想問你無用uvb/太陽燈,係因為你會俾龜曬太陽,抑或其實食物中有維他命D3就唔駛曬?
4月唔住木箱係轉其他箱,抑或俾佢地響屋企周圍走?(都幾過癮)
回復

回復 happyturtle 的帖子

我無用uvb/太陽燈..小陽台可以曬到小小太陽....會轉用大兜養...我係喂糧加蕃茄...間唔中喂虫
回復