香港龜友論壇

查看: 32259|回復: 82
打印 上一主題 下一主題

解剖發現膀胱全是尿液與結石

樓主
(轉文)

作者 vkiss: 平時狀態不錯的蘇  突然暴斃  解剖  發現膀胱全是尿液  仔細看 發現全是結石.

評分

參與人數 5威望 +17 收起 理由
花次郎 + 2 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享
c87654 + 2 多謝分享
ericboy + 2 多謝分享
Tony_Chu + 1 多謝WAIMAN CHING寶貴分享

查看全部評分

沙發

呢堆野,似乎仲係啫喱狀....  點解唔可以排到出黎呢?
我養既星,不少於一次自已排出已真係結成一粒石仔型咁既石,點解佢地又可以排出呢?

平時爬文話多浸水有助減少結石,如果睇呢隻蘇,基本上成身都係水,點解又排唔到石出黎呢?

養陸龜真係一門高深既學問

養陸龜真係一門高深既學問 ---X2  發表於 2014-4-18 10:23
回復

板凳

回復 waiman 的帖子

個膀胱好似就爆甘 ,,, 恐怖=[
回復

地板
結石寶寶
回復

佢生前一定萬分痛苦.....
ED龜我覺得好難養
回復

AKIBB 發表於 2012-3-9 10:39
佢生前一定萬分痛苦.....
ED龜我覺得好難養

同意, 所以我E家只養冇尿酸既龜.  經常煩排酸問題好Q煩, 盾仔好Q中意忍尿.

盾仔好Q中意忍尿---Y既....急都唔去=.=  發表於 2014-4-18 10:24
回復

Tony_Chu 發表於 2012-3-9 10:46
同意, 所以我E家只養冇尿酸既龜.  經常煩排酸問題好Q煩, 盾仔好Q中意忍尿.

都唔明佢地點解咁
我鍾意歐陸,紅腿果D...

好彩我中2巴西姐  發表於 2014-4-18 10:25
回復

hongie 發表於 2012-3-9 10:10
呢堆野,似乎仲係啫喱狀....  點解唔可以排到出黎呢?
我養既星,不少於一次自已排出已真係結成一粒石仔型咁 ...

呢堆已經系標準碎石狀既酸
能夠排出幾大粒既結石,每個個體都唔同。但排除固體酸甚至顆粒狀酸,已經系危險既信號,排得出系你好彩
解剖左之後當然成身系水。尤其是膀胱入邊,全部都系受阻無法排出既尿液
簡單浸水唔系解決結石既有效方法,要補充龜“體內”既水。要從環境濕度與微環境落手
回復

AKIBB 發表於 2012-3-9 10:48
都唔明佢地點解咁
我鍾意歐陸,紅腿果D...

生活在較乾旱地區的龜,會儲存并重複利用尿液,以應對嚴苛環境的挑戰
歐陸也是易結石的龜
回復

iamnero 發表於 2012-3-9 11:36
生活在較乾旱地區的龜,會儲存并重複利用尿液,以應對嚴苛環境的挑戰
歐陸也是易結石的龜 ...

O NO,重諗住入返隻歐陸,都係唔要啦
做主人要負擔怇地既醫藥~
回復

iamnero 發表於 2012-3-9 11:36
歐陸也是易結石的龜 ...

係啊, 黎自乾旱地區既龜, DNA中已programme左要咁, 所以好麻煩.  唯有提高濕度來刺激佢柯尿柯酸, 同時可以令佢制造多D尿素instead of 多D酸.
回復

iamnero 發表於 2012-3-9 11:34
呢堆已經系標準碎石狀既酸
能夠排出幾大粒既結石,每個個體都唔同。但排除固體酸甚至顆粒狀酸,已經系危 ...

唉,我養四隻星養左 1.5 年,見過幾次白色石仔了,睇黎除左放水盤 (基本上是一日放 20 小時),要諗多個方法提高濕度

回復

Tony_Chu 發表於 2012-3-9 11:44
係啊, 黎自乾旱地區既龜, DNA中已programme左要咁, 所以好麻煩.  唯有提高濕度來刺激佢柯尿柯酸, 同時可 ...

另外,過於高蛋白的食譜,過分的補鈣,以及缺乏陽光亦會導致結石……
來自乾旱地區的龜,腸胃在代謝蛋白質方面比較困難,蛋白質過高會導致尿酸濃度升高(是這樣嗎?)
無法吸收的鈣質(補得過多或者缺乏UVB同埋熱量)會與草酸&尿酸結合沉澱
回復

好恐怖,真系要加濕先得
回復

hongie 發表於 2012-3-9 11:46
唉,我養四隻星養左 1.5 年,見過幾次白色石仔了,睇黎除左放水盤 (基本上是一日放 20 小時),要諗多個方 ...

充足且正確的光照都系防止結石的重要方面
回復

Tony_Chu 發表於 2012-3-9 10:46

我冇養過盾臂, 亦唔打算養盾臂, 因為由一開始養陸龜已經知道盾臂一生中有90%機會生結石, 我對自己冇信心養到一隻好健康既盾臂, 所以同你一養現在只選擇冇尿酸煩惱既龜, 因為我好怕隻龜有事要用一大筆錢去同佢開殼做手術, 佢又辛苦, 但如果有事唔帶佢去睇醫生又覺得自己好唔負責任, 所以選擇R仔比較好d...

我一開始就想買R 比d師兄小到暈 其實我有爬文先養 唉......  發表於 2013-8-25 07:45
Koa
真係一個買R既好理由,hehe  發表於 2012-3-9 12:59
就係咁啊啊啊啊啊啊啊.....^^  發表於 2012-3-9 12:42
回復

比較容易結石陸龜,盾,星,歐陸,賀曼,四趾,還有其他嗎?
回復

回復 iamnero 的帖子

根據我所知:

- 理論上,食左鈣入肚, 鈣係唔會直接入血, 必須要有D3的胆骨化醇Cholecalciferol在腸壁Villi 才能帶鈣入血, 成為血鈣或血鈣醇, 然後再沉澱入骨中.  其實身體各個器官本身也需要血鈣, 所以如果血鈣唔夠, 身體會由骨頭提取鈣, 而型成骨絡疏鬆症, 就係所謂既MBD~代謝性骨病!!

即係話, 同你講既相反, 越多曬太陽, 就越多D3 & 血鈣, 反而唔曬太陽, 就算狂食鈣粉都只會由柯屎柯返出黎, 而唔會吸收入血, 如果唔入血就唔會入腎, 唔入腎就唔會入膀胱!  就唔會結成草酸鈣石.

- 解決草酸鈣結石既方法: 少食含草酸過高的草或菜 & 經常排尿。  而少D食鈣或多曬太陽係唔成立的,因為身體永遠都有血鈣.

- 龜食左蛋白(動物,麥皮,植物都有蛋白)之後, 蛋白中含有核酸, 核酸根據龜種DNA而代謝成(不同比例既水合作用) 尿酸 及 尿素(ammonia/urea), 有D龜種尿酸偏多, 有D龜種尿素偏多.

- 尿酸偏多的龜唔中意柯尿, 尿酸在膀胱停留太耐, 幾天後開始同尿中的ammonia結合, 型成 阿蒙尼亞尿酸石!!!

OMG! 搞到我好驚養盾呀>< x2...盾係咪尿酸偏多  發表於 2014-4-18 10:42
OMG! 搞到我好驚養盾呀>< 點算 唔想浪費生命 咁即係曬唔曬太陽好?  發表於 2013-7-10 20:55
O, 狠高深理論。  發表於 2012-4-29 15:43
回復

想問下隻龜生前有咩症狀
回復

真係有排學 ... 多謝各位分享 ^^
回復